Sa satelitë rrotullohen rreth Tokës?

foto

Satelitët e krijuar nga njeriu dikur ishin të rrallë në orbitën e ulët të Tokës (LEO), me vetëm një pjesë të vogël të tyre që rrotulloheshin rreth planetit në agimin e Epokës Hapësinore në vitet 1950. Por tani, ka mijëra satelitë që vërshojnë rreth Tokës, me akoma më shumë që presin t’u bashkohen atyre.

Pra, për të vendosur një numër të saktë mbi të, sa satelitë po rrotullohen rreth Tokës dhe sa mund t’u bashkohen atyre në të ardhmen e afërt? Dhe kur të gjithë këta satelitë janë në hapësirë, çfarë lloj problemesh mund të shkaktojnë?

Pasi Bashkimi Sovjetik lëshoi ​​Sputnik, satelitin e parë në botë të krijuar nga njeriu, në 1957, një rrymë e ngadaltë por e qëndrueshme satelitësh hyri në LEO, me 10 dhe 60 të lëshuar çdo vit deri në vitin 2010, Supriya Chakrabarti, një profesoreshë e fizikës në Universitetin e Massachusetts Lowell, shkroi në një artikull të botuar në Space.com, një faqe motra e Live Science. Që atëherë, kjo normë është rritur në qiell, me më shumë se 1,300 satelitë të rinj të lëshuar në LEO në 2020 dhe më shumë se 1,400 satelitë të lëshuar në 2021, shkroi Chakrabarti. Në total, kishte rreth 7,500 satelitë aktivë në LEO që nga shtatori 2021, sipas Indeksit të Objekteve Hapësinore të Kombeve të Bashkuara.

Numri i satelitëve në LEO, një rajon që shtrihet deri në 1,424 milje (2,000 kilometra) nga Toka, do të vazhdojë të rritet me një ritëm eksponencial në dekadat e ardhshme. Kjo për shkak se kompanitë private po krijojnë megakonstelacionet e tyre, ku secila përmban mijëra satelitë individualë, të cilët do të përdoren për të zhvilluar rrjete më të shpejta në internet dhe për të ofruar një sërë shërbimesh të tjera, të tilla si monitorimi i ndryshimeve klimatike.

Ky aktivitet në rritje po ndodh tani kryesisht për shkak të uljes së kostove, tha Aaron Boley, një astronom në Universitetin e Kolumbisë Britanike. “Ne e dimë se SpaceX, OneWeb, Amazon dhe StarNet/GW [rrjeti satelitor i Kinës] kanë propozuar një total të kombinuar satelitor prej 65,000 kur përfshihen të gjitha fazat” e programeve të tyre satelitore, tha Boley për Live Science. Dhe “mbi 100,000 satelitë janë propozuar” në total, shtoi ai.

Në tetor 2021, Ruanda njoftoi gjithashtu megakonstelacionin e saj, të quajtur Cinnamon, i cili mund të përmbajë mbi 320,000 satelitë. Është e paqartë se kur ky projekt mund të bëhet realitet, por vendi ka kërkuar leje për të filluar projektin, sipas një postimi në Twitter nga Agjencia Hapësinore e Ruandës.

Megjithatë, të gjithë këta satelitë të rinj vijnë me një mori çështjesh të reja, siç theksohet nga një studim i majit 2021 në megakonstelacionet, të bashkëdrejtuara nga Boley dhe të botuar në revistën Scientific Reports.

“Shkakton një problem të menaxhimit të trafikut hapësinor, do të përkeqësojë përhapjen e mbeturinave hapësinore, po ndërhyn me astronominë dhe shikimin e yjeve, dhe lëshimet dhe rihyrja e raketave shkaktojnë ndotje atmosferike,” tha Boley. “Ne jemi ende duke u përpjekur të kuptojmë shkallën e ndikimeve.”

Ndërsa më shumë satelitë lëshohen në orbitë në dekadat e ardhshme, numri i përplasjeve dhe mbeturinave pasuese hapësinore ka të ngjarë të rritet. Tashmë ka të paktën 128 milionë copë mbeturinash në LEO. Nga ata, rreth 34,000 janë mbi 4 inç (10 centimetra), sipas Muzeut të Historisë Natyrore në Londër, dhe do të ketë edhe më shumë në të ardhmen.

“Funksionimi i sigurt i kaq shumë satelitëve do të jetë një sfidë e madhe,” tha Boley. “Një aksident në një orbitë të veçantë që gjeneron mbeturina të konsiderueshme hapësinore ka potencialin të ndikojë në një gamë të gjerë orbitash.”

Përplasjet nuk janë burimi i vetëm i mbeturinave hapësinore; satelitët gjithashtu mund të prishen nga ekspozimi i zgjatur ndaj rrezatimit ultravjollcë intensive në LEO, tha Boley.

Mbetjet hapësinore kanë potencialin të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në satelitë të tjerë, si dhe në anije të tjera kozmike. Në qershor 2021, Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor u godit nga një copë mbeturinash që shpoi një vrimë në një krah robotik; për fat të mirë, stacioni hapësinor dhe astronautët brenda shmangën ndonjë dëmtim të madh, raportoi më parë Live Science.