Samsung Exynos 2200 do të vendoset vetëm në fotografi S22 në Evropë dhe Rusi, për shkak të ndryshimit të procesit të ulët në 4 nm thotë tipster

Procesorët Exynos të Samsung kanë mposhtur shumë nxehtësi, sepse, mirë, ata gjenerojnë shumë nxehtësi. Kjo gjithashtu i ka bërë ato relativisht joefikase dhe të paaftë për të mbajtur performancën maksimale për periudha të gjata kohore. Arsyeja kryesore për këtë, duket se është se teknologjitë e fabrikimit të çipave të Samsung kanë mbetur prapa rivalit të saj kryesor, TSMC. Kjo ishte më e spikatura në rastin e serisë Galaxy S20 e cila ishte e pajisur me Qualcomm Snapdragon 865 të prodhuar nga TSMC kundrejt modeleve S20 të pajisur me Exynos 990.

Dallimi në karakteristikat e performancës nën ngarkesë u mbyll në mënyrë të konsiderueshme midis Snapdragon 888 dhe Exynos 2100 sepse të dy ishin fabrikuar në të njëjtin proces Samsung 5LPE. Përsëri, siç shihet edhe në Google Tensor të ri, i cili gjithashtu është fabrikuar në të njëjtin proces 5LPE, teknologjia e fabrikimit të Samsung nuk po sjell domosdoshmërisht më të mirën nga këto dizajne. Kjo ka theksuar gjithashtu se thjesht për shkak se një çip është fabrikuar në një nyje më të re, si procesi 5 nm, ka më shumë në ekuacion — kjo është një pikë që Intel ka dashur ta nxjerrë në pah.

Kjo na çon te Exynos 2200 i ardhshëm, i cili përmban arkitekturën e lavdëruar të GPU-së AMD mRDNA 2 dhe është pjesërisht drejt serisë së ardhshme Galaxy S22. Është prodhuar në një nyje më të re të gjeneratës së parë Samsung 4 nm të quajtur 4LPE. Snapdragon 898 i ardhshëm nga ana tjetër, është duke u fabrikuar në procesin 4LPX të Samsung, i cili thuhet se është një implementim i gjeneratës së tretë të nyjës së tij 5 nm. Kjo, për herë të parë në kujtesën e fundit, do t’i jepte Samsung Exynos një avantazh të qartë ndaj Snapdragon si çipi i preferuar.

Klientët e serisë Galaxy S të Samsung do të jenë të vetëdijshëm se Samsung ka instaluar tradicionalisht çipa Snapdragon në SHBA, Kinë dhe disa tregje të tjera, ndërsa pjesa tjetër e botës merr modelin Exynos. Për fansat e Galaxy S të ‘vuajtjeve të gjata’ në tregjet globale, ashtu siç duket se varianti Exynos i serisë S22 do të jetë modeli i preferuar, Samsung ka goditur probleme me rendimentin për çipin e tij të ri E2200. Sipas informatorit zakonisht të besueshëm @FrontTron, kjo do të thotë që modelet E2200 do të drejtohen vetëm në Evropë, duke përfshirë Rusinë (jo anuluar fare, siç mund të ndodhë në disa sajte). Të gjitha tregjet e tjera të Galaxy S22 do të marrin S898.

Nëse ka një rreshtim argjendi për fansat e Galaxy S22, do të jetë që të dy E2200 dhe S898 do të jenë çipat e parë që do të shfaqin arkitekturën krejtësisht të re Armv9. Është arkitektura e parë krejtësisht e re nga Arm dhjetë vjet dhe do të rezultojë në përmirësim të ndjeshëm të efikasitetit dhe performancës në anën e dizajnit të çipit. Kjo duhet të ndihmojë për të kompensuar, të paktën disi, çdo shqetësim të vazhdueshëm në lidhje me teknologjitë e fabrikimit të Samsung. Standardet e hershme për të dy patate të skuqura tregojnë përmirësime të dukshme në krahasim me paraardhësit e tyre, por prova e pudingut do të jetë në shijimin e tij siç thotë shprehja.