Sateliti i ri që vëzhgon Tokën jep imazhet e para

foto

Imazhet e para të Tokës nga Landsat 9 janë publikuar këtë muaj, duke sjellë një kapitull të ri në programin e vazhdueshëm satelitor më të gjatë, kushtuar vëzhgimit të Tokës. Sateliti, i lëshuar nga Baza e Forcave Ajrore Vandenberg në Kaliforni më 27 shtator, është në mes të një periudhe testimi 100-ditore dhe do të ofrojë një vështrim ultra të detajuar të ndryshimeve në përdorimin e tokës dhe burimeve natyrore.

Landsat 9 është kryesisht një përditësim i paraardhësit të tij, Landsat 8, i cili u lançua për herë të parë në vitin 2013. Programi Landsat u prezantua në korrik 1972 me vendosjen e Satellite të Teknologjisë së Burimeve të Tokës 1, i quajtur më vonë Landsat 1.

Që atëherë, satelitët kanë funksionuar vazhdimisht, megjithëse Landsat 6 nuk arriti kurrë në orbitë. Programi Landsat është një sipërmarrje e përbashkët midis NASA-s dhe Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së (USGS).

Të dy Landsat 7 dhe 8 janë ende aktivë dhe kanë dhënë të dhëna që nga viti 1999 dhe 2013, respektivisht.

“Fotografitë e para të pabesueshme nga sateliti Landsat 9 janë një paraqitje e shkurtër e të dhënave që do të na ndihmojnë të marrim vendime të bazuara në shkencë për çështje kyçe, duke përfshirë përdorimin e ujit, ndikimet e zjarreve, degradimin e shkëmbinjve koralorë, tërheqjen e akullnajave dhe rafteve të akullit dhe shpyllëzimin tropikal.” tha drejtori në detyrë i USGS, David Applegate në një njoftim për shtyp.

Në vitin 2005, familja e satelitëve ndihmoi një studiues të gjente një treshe speciesh të panjohura në Mozambik. Satelitët Landsat janë përdorur gjithashtu në hetimet se pse zjarret në Yellowstone të vitit 1988 u përhapën kaq shpejt, për të hartuar tërheqjen akullnajore dhe madje edhe për të hulumtuar ndryshimet sociale dhe politike në Pekin në vitet 1970 dhe 80 bazuar në modelet e zhvillimit urban.

Sateliti Landsat rrotullohet rreth Tokës në copa që kalojnë mbi polet veriore dhe jugore, duke skanuar pjesë më të ngushta të planetit nga vetëm 400 milje mbi tokë. Kjo bën për rezolucion të shkëlqyer deri në 30 metra në gjatësi vale të dukshme dhe infra të kuqe. Me fjalë të tjera, Landsat 9 mund të ndjejë diçka që po ndodh në shkallën e një të tretës së një fushe futbolli.

Landsat 9 ka dy instrumente në bord që kapin të dhëna. Njëri, i quajtur Operational Land Imager 2, ndjen nëntë gjatësi vale të dritës së dukshme dhe infra të kuqe. Tjetri është sensori termik infrakuq 2, i cili mund të zbulojë ndryshime delikate të temperaturës. Kur kombinohen, të dyja do të jenë në gjendje të japin të dhëna për shëndetin bujqësor, përdorimin dhe cilësinë e ujit, madhësinë dhe ashpërsinë e zjarrit, shëndetin e akullnajave, shëndetin e pyjeve dhe evolucionin e zonave urbane.

Shkencëtarët janë veçanërisht të entuziazmuar për një ngjarje “nënfly” që sapo përfundoi, gjatë së cilës Landsat 8 dhe 9 orbituan së bashku. Në të kaluarën, shkencëtarët e NASA-s kanë punuar për të kalibruar satelitët e rinj duke krahasuar imazhet që ata kanë marrë me ato të marra nga satelitët e mëparshëm. Kësaj radhe, Landsat 9 fluturoi rreth gjashtë milje poshtë Landsat 8 gjatë “underfly” pesë-ditore. Meqenëse të dyja njësitë kanë sensorë shumë të ngjashëm, kalibrimi duhet të jetë pa probleme. Kalimi më i afërt ndodhi më 14 nëntor. NASA vuri në dukje se, afërsisht gjatë Ditës së Falënderimeve, Landsat 9 po punonte drejt një pozicioni orbital të kundërt me atë të Landsat 8. Më pas, ai do të pësojë dy “djegie në ngjitje” për ta ngritur atë në lartësinë e duhur.

Kalibrimi dhe testimi i Landsat 9 do të zgjasë deri në janar. Më pas, në pritje të rezultateve pozitive, NASA do të transferojë kontrollin e misionit tek USGS. Nga atje, nuk dihet saktësisht se çfarë do të ndihmojë në zbulimin e Landsat 9.