Shanset e asteroidit Bennu për të goditur Tokën pas 300 vitesh

foto

Kohët e fundit NASA përditësoi parashikimin e saj për shanset që asteroidi Bennu, një nga dy objektet më të rrezikshëm të njohur në sistemin tonë diellor, të godasë Tokën në 300 vitet e ardhshme. Llogaritjet e reja vënë shanset në 1 në 1,750, një shifër pak më e lartë se sa mendohej më parë.

Agjencia hapësinore, e cila ka ndjekur shkëmbin me madhësi ndërtese që kur u zbulua në 1999, rishikoi parashikimin e tij bazuar në të dhënat e reja të përcjelljes.

Edhe me ndryshimin e vogël të shanseve, duket se nuk do të përballemi me atë lloj skenari të shfaqur në atë të fatkeqësisë shkencore të vitit 1998 “Armageddon” kur Stamper, i luajtur nga Bruce Willis, dhe ekipi i tij duhej të përpiqeshin të shpërthenin një asteroid i madh që ishte në një përplasje zhdukjeje me Tokën.

(Në një zhvillim të palidhur, NASA planifikon të nisë një mision në Nëntor për të parë nëse një anije kozmike mund të godasë një shkëmb të madh hapësinor dhe të ndryshojë trajektoren e tij në rast se ka nevojë ndonjëherë.)

Kjo ngre pyetjen se sa mirë duhet të ndihemi për shanset tona. Ne ia parashtruam atë pyetje Lucas B. Janson dhe Morgane Austern, të dy profesorë ndihmës të statistikës.

Linja e fundit? Janson, një degë në shkencat kompjuterike, thotë se nëse do të ishte një njeri i basteve, ai do të vendoste paratë e tij për të qenë mirë. Pastaj përsëri, ai vë në dukje, nëse gabon, “Pagimi do të ishte shqetësimi im më i vogël”.