SHBA nis një hetim të paprecedentë për makinat e lidhura me Kinën duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare

Administrata e Biden njoftoi sot se po nis një hetim për makinat inteligjente të prodhuara në Kinë, duke pretenduar se automjetet mund të përdoren për të mbledhur informacione të ndjeshme mbi amerikanët dhe për të shkaktuar lloje të ndryshme kaosi.

foto

Hetimi, i cili do të udhëhiqet nga Departamenti i Tregtisë i SHBA-së, do të shqyrtojë se si “automjetet e lidhura” kineze mund të përdoren për spiunazh. Sipas Shtëpisë së Bardhë, kjo do të thotë makina me sensorë, kamera, akses në internet ose çdo lloj kompjuteri tjetër që mund të ndihmojë ose argëtojë një shofer.

foto

“Kina është e vendosur të dominojë të ardhmen e tregut të automjeteve, duke përfshirë përdorimin e praktikave të padrejta”, tha Presidenti Biden në një deklaratë më herët sot. “Politikat e Kinës mund të vërshojnë tregun tonë me automjetet e saj, duke paraqitur rreziqe për sigurinë tonë kombëtare. Unë nuk do të lejoj që kjo të ndodhë në orën time.”

Frika se çfarë mund të bëjë Kina me një makinë të lidhur janë të gjera, sipas Shtëpisë së Bardhë. Ai shpjegoi në një deklaratë për shtyp se frika nuk ka të bëjë vetëm me mbledhjen e informacionit për njerëzit që drejtojnë makinat, por gjithashtu lidhet me sensorët që spiunojnë infrastrukturën kritike të SHBA ose ndërveprojnë me atë infrastrukturë.

Ekziston gjithashtu një shqetësim se makina të tilla mund të çaktivizohen ose të pilotohen nga aktorë të këqij në distancë për të shkaktuar dëme, diçka që pa dyshim tingëllon si një film hollivudian, ndoshta “Jeto i lirë dhe vdis fort”. Sekretarja e Tregtisë Gina Raimondo solli në jetë tmerrin kur tha për The Washington Post sot se mijëra makina në rrugët amerikane që kontrollohen nga distanca nga dikush në Pekin është një mendim “i frikshëm”.

Sipas Shtëpisë së Bardhë, Kina po përpiqet të “përmbysë tregun e makinave në Shtetet e Bashkuara”. Biden tha se dëshiron të ndërtojë makina në Amerikë “me punëtorë amerikanë”. Kina tani kryeson tregun global të automobilave, duke prodhuar më shumë makina se çdo vend tjetër, i cili pritet të rritet ndërsa vendi rrit prodhimin e automjeteve me energji të re dhe të teknologjisë së lartë.

“Ndërsa përfitojmë shumë nga kalimi në një botë më dixhitale dhe më të lidhur, ato lidhje krijojnë rrugë të reja për spiunazh dhe sabotim,” shpjegoi nënsekretari për Industrinë dhe Sigurinë, Alan Estevez. “Ne duhet të jemi vigjilentë në identifikimin dhe sigurimin e këtyre dobësive, duke përfshirë dobësitë e mundshme të pranishme në automjetet e lidhura.”

Hetimi do të shqyrtojë mundësinë e dëmtimit dhe si mund të zbuten rreziqet. Zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë thanë se produkti përfundimtar nuk do të jetë një ndalim për importet e automjeteve kineze, por rregullore të mundshme, dhe makinat inteligjente që vijnë nga “vendet e shqetësimit” mund të zbulojnë se takohen me një dritë të kuqe në kufirin amerikan.