Teknologjia e automjeteve autonome e cenueshme ndaj mashtrimit të objekteve rrugore dhe sulmeve të zhdukjes

Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine, ka demonstruar dobësitë potencialisht të rrezikshme që lidhen me teknologjinë e quajtur LiDAR, ose Zbulimi dhe Gatimi i Dritës, që shumë automjete autonome përdorin për të lundruar në rrugë dhe autostrada.

foto

Shkencëtarët e kompjuterave dhe inxhinierët elektrikë në UCI dhe në Universitetin Keio të Japonisë kanë treguar se si të përdorin lazerët për të mashtruar LiDAR-in që “të shohë” objekte që nuk janë të pranishme dhe të mungojnë ato që janë – mangësi që mund të shkaktojnë frenim ose përplasje të pajustifikuar dhe të pasigurt.

foto

Në një prezantim më 29 shkurt në Simpoziumin e Sigurisë së Rrjetit dhe Sistemit të Shpërndarë në San Diego, autori kryesor Takami Sato, UCI Ph.D. kandidat në shkenca kompjuterike, ndau rezultatet e një studimi në të cilin ai dhe kolegët e tij hetuan sulmet e mashtrimit në nëntë sisteme LiDAR të disponueshme komerciale, duke gjetur se versionet e gjeneratës së parë dhe madje edhe të gjeneratës së mëvonshme shfaqin mangësi sigurie.

“Ky është deri më sot hetimi më i gjerë i dobësive të LiDAR i kryer ndonjëherë,” tha Sato. “Përmes një kombinimi të testimit të botës reale dhe modelimit kompjuterik, ne ishim në gjendje të dilnim me 15 gjetje të reja për të informuar projektimin dhe prodhimin e sistemeve të ardhshme autonome të automjeteve.”

Studiuesit thanë se LiDAR është një teknologji e preferuar navigimi dhe ndijimi e përdorur në taksitë robotike të operuara nga marka e makinave vetë-drejtuese të Google Waymo dhe General Motors’s Cruise, dhe është një komponent i rëndësishëm në modelet e drejtuara nga konsumatorët të shitura nga Volvo, Mercedes-Benz dhe Huawei.

Duke testuar sistemet e gjeneratës së parë LiDAR, ekipi kreu një sulm të identifikuar si “injeksion i objektit të rremë” në të cilin sensorët mashtrohen për të perceptuar një këmbësor ose pjesën e përparme të një makine tjetër kur asgjë nuk është aty. Në këtë situatë, sistemi LiDAR komunikon rrezikun e rremë në kompjuterin e automjetit autonom, duke shkaktuar një sjellje të pasigurt siç është frenimi emergjent.

“Ky skenar i zgjedhur i injektimit funksionon vetëm në sistemet e gjeneratës së parë LiDAR; versionet e gjeneratës më të re përdorin randomizimin e kohës dhe gjurmët e gishtërinjve të pulsit për të luftuar këtë linjë sulmi,” tha Sato.

Por studiuesit e UCI dhe Keio University gjetën një mënyrë tjetër për të ngatërruar LiDAR-in e gjeneratës së ardhshme. Duke përdorur një aparat lazer dhe lente të dizajnuar me porosi, anëtarët e ekipit mund të fshehin pesë makina ekzistuese nga sensorët e sistemit LiDAR.

“Gjetjet në këtë dokument zbulojnë aftësi të paprecedentë sulmi të fortë në sensorët LiDAR, të cilët mund të lejojnë mashtrimin e drejtpërdrejtë të makinave të rreme dhe këmbësorëve dhe zhdukjen e makinave të vërteta në syrin e AV. Këto mund të përdoren për të shkaktuar drejtpërdrejt sjellje të ndryshme të pasigurta të drejtimit AV si p.sh. frenat emergjente dhe përplasjet e përparme”, tha bashkëautori i lartë Qi Alfred Chen, asistent profesor i shkencave kompjuterike në UCI.