Shefi i harduerit të Amazon thotë se roboti i shtëpisë Astro filloi si një pajisje sigurie dhe “evoluoi për të mbuluar shumë më tepër”

foto

Dave Limp i Amazon, i cili drejton sektorin e pajisjeve të shitësit elektronik, tha se kërcimi i kompanisë në robotët e shtëpisë këtë javë filloi me një fokus në sigurinë dhe më pas u zhvillua në një produkt që gjithashtu mund të japë një pije ose të marrë një video thirrje.

“Ne shkruam një dokument ku menduam se klientët veçanërisht do të donin aspektet e sigurisë të një roboti në shtëpi,” tha Limp për JBC Fortt të CNBC në një intervistë që u transmetua të Premten në “TechCheck”. “Që atëherë ka evoluar për të mbuluar shumë më tepër sipërfaqe se sa ajo, por kjo ishte ideja origjinale.”

Amazon ka ndërtuar një sërë pajisjesh harduerike ndër vite, nga lexuesit e saj të hershëm elektronikë të Kindle deri te tabletët modernë, altoparlantët inteligjentë të aktivizuar me zë dhe një TV i zgjuar. Por pajisja e saj e fundit, një robot i fuqizuar nga Alexa i quajtur Astro, mund të jetë më ambiciozi i tij deri më tani.

Amazon zbuloi Astro të martën në ngjarjen e saj vjetore të pajisjeve. Kompania filloi të eksperimentonte me robotët në depot e veta para se të zhvillonte përfundimisht një produkt të konsumit. Limp tha se Amazon kaloi katër vitet e fundit duke punuar në pajisje.

Astro është e mbushur me sensorë që e lejojnë atë të lundrojë pa probleme në të gjithë shtëpinë dhe rreth objekteve, tha Amazon. Ai përfshin dy çipa Qualcomm që fuqizojnë veçori të tilla si ID vizuale, e cila i mundëson asaj të njohë një përdorues nga një tjetër. Astro mund të patrullojë shtëpinë tuaj në mënyrë autonome, t’u përgjigjet komandave dhe t’ju shërbejë kujtimeve.

Ndërsa Amazon zakonisht e ka vënë në shënjestër ekonominë me altoparlantët me kosto më të ulët Echo dhe shkopinjtë e transmetimit televiziv, Astro fillon me $ 1,000 për përdoruesit që marrin një ftesë për qasje të hershme dhe do të kushtojë $ 1,500 për ata që e blejnë atë në nisje.

“Ne ende gjejmë se disa nga produktet tona me volumin më të lartë janë ato që janë rreth 50 dollarë,” tha Limp. “Duke u thënë kështu, disa nga këto marka kanë qenë për një kohë të gjatë, dhe siç ndodh, klientët na kërkojnë të shtojmë më shumë veçori.”

Përmirësimet e fundit në teknologjinë e shtëpive të mençura, siç janë sensorët dhe përpunuesit, i lejuan Amazon të marrë në konsideratë nisjen e një roboti të mundësuar nga Alexa, shtoi Limp.

“Kombinimi i këtij lloji na emocionoi, mirë, ne duhet të fillojmë me këtë,” tha ai.

Amazon ende mbështetet në tregtinë elektronike, cloud computing dhe tani reklamat për pjesën më të madhe të të ardhurave të saj, dhe nuk shpërthen shitjet e pajisjeve. Kompania në përgjithësi i sheh pajisjet si një mënyrë për t’i bërë konsumatorët të përdorin shërbime të tjera, të tilla si transporti Prime ose transmetimi i muzikës dhe videove.