Hëna e plotë dhe shiu i meteorëve Orionid

foto

Hëna zyrtarisht do të jetë e plotë në orën 10:57 të mëngjesit të së mërkurës, por do të duket e plotë të martën dhe të enjten. Ju do të jeni në gjendje të shihni hënën të lindë rreth perëndimit të diellit dhe të perëndojë rreth lindjes së diellit.

Hëna e plotë e Tetorit 2021 njihet gjithashtu si Hëna e Gjuetarit. Ky është emri i dhënë hënës së plotë pas Hënës së Korrjes, e cila është hëna e plotë më e afërt me ekuinoksin e vjeshtës. Emra të tjerë për hënën e plotë në tetor përfshijnë Hënën e gjetheve që bien dhe Hënën e Rajsit të Tharjes.

Ndërsa jeni duke vëzhguar hënën e plotë, shikoni për meteorë. Shiu meteor Orionid do të arrijë kulmin këtë javë.

Kështu, dita e sotme është kulmi zyrtar i Orionideve, por shiu i meteorëve ka qenë aktiv që nga fillimi i tetorit dhe do të mbetet aktiv deri në fillim të nëntorit. Rreth 10 deri në 20 meteorë në orë janë të mundshëm në një vit të mirë, duke i bërë Orionidët një nga reshjet më të mëdha meteoriale të vitit. Drita nga hëna e plotë do t’i bëjë meteorët më të vështirë për tu parë. Sidoqoftë, do të ketë një shans për të parë disa meteorë që vërshojnë në qiell.

Shiu meteor Orionid ndodh çdo vit ndërsa toka kalon nëpër mbeturinat nga Kometa e Halley. Pika rrezatuese e shiut meteor është plejada Orion, por nuk ka nevojë të shikoni në një drejtim specifik ndërsa përpiqeni të dalloni meteorë. Thjesht përpiquni të largoheni nga dritat e qytetit dhe të shikoni lart.

Hëna kaloi pranë Jupiterit dhe Saturnit javën e kaluar. Randy Zick bëri një fotografi të të treve.