Shikoni shpërthimet diellore në këtë video magjepsëse të NASA-s

foto

Një video e re e NASA-s nga një anije kozmike që shikon diellin ka kapur pamje spektakolare të ndezjeve diellore që shpërthejnë nga ylli këtë javë pak përpara Halloween.

Videoja, e marrë nga Solar Dynamics Orbiter i NASA-s, tregon pamje magjepsëse nga afër të ndezjeve diellore që shpërthejnë nga dielli midis të hënës dhe të enjtes (25-28 tetor), duke përfunduar me një stuhi diellore të klasit X1 që mund të përforcojë dritat veriore të Tokës shfaqet gjatë fundjavës së Halloween.

“Më e ndritshme se një fantazmë vezulluese, më e shpejtë se lëvizja e bishtit të një maceje të zezë, dielli bëri një magji në drejtimin tonë, pikërisht në kohën e Halloween-it”, shkruan zyrtarët e NASA-s në një përshkrim video.

Videoja fillon me një seri shpërthimesh diellore të hënën nga një rajon aktiv në gjymtyrën (ose anën) e majtë të diellit që “dridhte me një seri flakërimesh të vogla dhe shpërthime si petale të materialit diellor”, shkruan zyrtarët e NASA-s.

Ndoshta më mbresëlënëse ishte ndezja diellore X1, e cila shpërtheu të enjten nga një njollë dielli në qendrën e poshtme të diellit, drejtpërdrejt përballë Tokës. Flakët e klasës X janë llojet më të fuqishme të stuhive diellore që dielli mund të ketë.

“Blapsat diellore janë shpërthime të fuqishme rrezatimi”, shkruan zyrtarët e NASA-s në përshkrimin e videos. “Rrezatimi i dëmshëm nga një shpërthim nuk mund të kalojë nëpër atmosferën e Tokës për të ndikuar fizikisht tek njerëzit në tokë, megjithatë – kur janë mjaft intensive – ato mund të shqetësojnë atmosferën në shtresën ku udhëtojnë GPS dhe sinjalet e komunikimit.”

Solar Dynamics Orbiter është pjesë e një flote anijesh të ndryshme kozmike që ndjekin vazhdimisht motin e diellit për stuhi të tilla.

Shpërthimi i së enjtes u shoqërua nga një stuhi rrezatimi dhe një shpërthim masiv i materialit diellor, i quajtur një nxjerrje në masë koronale, që hodhi grimcat e ngarkuara diellore nga jashtë me mbi 2.5 milion mph (4 milion km / orë). Këto grimca duhet të arrijnë në Tokë këtë fundjavë dhe mund të mbingarkojnë aurorat e planetit, të njohura gjithashtu si dritat veriore dhe jugore.

Aurorat e Tokës ndodhin kur grimcat e ngarkuara nga dielli ndërveprojnë me atmosferën e sipërme, duke shkaktuar një shkëlqim eterik. Fusha magnetike e Tokës i dërgon këto grimca drejt rajoneve polare, kështu që ato zakonisht janë të dukshme në gjerësi të larta, veriore në hemisferën tonë.

Por grimcat shtesë nga stuhia diellore e së enjtes mund të përforcojnë aurorat për t’i bërë ato të dukshme nga shumë më larg jugut, ndoshta deri në jug të Nju Jorkut, Idaho, Illinois, Oregon, Maryland dhe Nevada, kanë thënë shkencëtarët e NASA-s.

Mund të jetë e vështirë për të parë ndonjë aurorë nëse jetoni pranë dritave të qytetit, pasi ndotja e dritës mund të largojë shkëlqimin dhe ato definitivisht nuk do të jenë aq verbuese sa ekranet që shihen në gjerësi të mëdha gjeografike ose nga astronautët në hapësirë.

Për këshilla se si të kapni aurora në kamera, shikoni udhëzuesit tanë se ku dhe si të fotografoni aurorën, si dhe pajisjet më të mira për fotografimin e aurorës dhe si të modifikoni fotot e aurorës pasi t’i keni ato.

Dhe pajisja e kamerës është ajo që ju nevojitet, merrni parasysh kamerat tona më të mira për astrofotografi dhe lentet më të mira për astrofotografi.

VIDEO