Shkencëtarët e befasuar zbulojnë një mineral të ri në sipërfaqen e Tokës

foto

Kuarci. Feldspat. Mika. Fluorit. Ju nuk keni nevojë të jeni gjeolog për të njohur shumë minerale të zakonshme, të njohura në Tokë. Por çfarë ndodh me davemaoitin? Është në rregull nëse nuk keni dëgjuar kurrë për të. Është një zbulim i ri.

Një ekip gjeokimistësh e gjetën mineralin në përfshirje të errëta brenda një diamanti. “Ka vetëm një kapje: nuk duhet të jetë këtu,” tha Universiteti i Nevadës, Las Vegas në një deklaratë të hënën. Studiuesit e gjurmuan mineralin në të paktën 410 milje (660 kilometra) poshtë brenda mantelit të poshtëm të planetit midis bërthamës dhe kores.

UNLV tha se është “hera e parë që mineralet e mantelit më të ulët janë vërejtur ndonjëherë në natyrë”. Minerali u ruajt rastësisht në një diamant të nxjerrë nga Botsvana dhe u shit nga një tregtar gurësh në 1987. Davemaoiti normalisht nuk do të ishte në gjendje të ruante strukturën e tij jashtë mjedisit me presion të lartë të mantelit të Tokës, por diamantet janë jashtëzakonisht të fortë.

“Për bizhuteritë dhe blerësit, madhësia, ngjyra dhe qartësia e një diamanti kanë rëndësi dhe përfshirjet – ato njolla të zeza që e bezdisin argjendarin – për ne, ato janë një dhuratë,” tha mineralologu Oliver Tschauner. “Mendoj se ishim shumë të befasuar. Nuk e prisnim këtë.”

Tschauner është autori kryesor i një studimi mbi mineralin të botuar në revistën Science javën e kaluar. Studiuesit analizuan strukturën e brendshme të diamantit dhe gjetën përbërjen e silikatit të kalciumit (CaSiO3-perovskite) brenda. Ata e quajtën atë “davemaoite” për gjeofizikanin pionier Ho-kwang “Dave” Mao.

Shoqata Ndërkombëtare Mineralogjike miratoi mineralin e ri natyror dhe e shtoi atë në listën e saj të mineraleve. Ju mund të mos jeni në gjendje të shtoni davemaoite në koleksionin tuaj personal rock, por mund të admironi udhëtimin e tij të jashtëzakonshëm në duart e shkencës.