Shkencëtarët gjejnë dëshmi se njerëzit thurën rrobat e tyre që 120,000 vjet më parë

foto

Nga moda mesjetare për këpucë me majë deri tek korset viktoriane që shtrydhin belin dhe veshjet moderne me gëzof, ajo që veshim është një dritare për të kaluarën tonë.

Tani studiuesit thonë se kanë gjetur disa nga dëshmitë më të hershme të njerëzve që përdorin veshje në një shpellë në Marok, me zbulimin e mjeteve të eshtrave dhe eshtrave nga kafshët me lëkurë që sugjerojnë se kjo praktikë daton të paktën 120,000 vjet më parë.

Dr Emily Hallett, nga Instituti Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore në Gjermani, autori i parë i studimit, tha se puna përforcoi pikëpamjen se njerëzit e hershëm në Afrikë ishin novatorë dhe të shkathët.

“Studimi ynë shton një pjesë tjetër në listën e gjatë të sjelljeve dalluese njerëzore që fillojnë të shfaqen në të dhënat arkeologjike të Afrikës rreth 100,000 vjet më parë,” tha ajo.

Ndërsa lëkurat dhe gëzofët nuk ka gjasa të mbijetojnë në depozita për qindra mijëra vjet, studimet e mëparshme duke parë ADN -në e morrave të veshjeve kanë sugjeruar se rrobat mund të jenë shfaqur qysh 170,000 vjet më parë – ndoshta të sportit nga njerëzit modernë anatomikë në Afrikë.

Studimi i fundit i shton peshë më shumë idesë se njerëzit e hershëm mund të kenë pasur diçka si gardërobë.

Duke shkruar në revistën i Science, Hallett dhe kolegët raportojnë se si ata analizuan eshtrat e kafshëve të gërmuara në një seri gërmimesh që përfshinë disa dekada në shpellën Contrebandiers në bregdetin Atlantik të Marokut. Shpella është zbuluar më parë se përmban eshtrat e njerëzve të hershëm.

Hallett tha se ajo filloi të studionte kockat e kafshëve në vitin 2012 sepse ishte e interesuar të rindërtonte dietën e njerëzve të hershëm dhe të eksploronte nëse kishte pasur ndonjë ndryshim në dietë të lidhur me ndryshimet në teknologjinë e mjeteve prej guri.

Sidoqoftë, ajo dhe kolegët e saj gjetën 62 eshtra nga shtresa që datonin midis 120,000 dhe 90,000 vjet më parë, të cilat tregonin shenja se ishin shndërruar në mjete.

Ndërsa qëllimi i shumë prej mjeteve mbetet i panjohur, ekipi gjeti objekte të gjera, të rrumbullakosura, të njohura si spatules, të krijuara nga brinjët e gjalla.