Ubuntu do të bëjë “default” Firefox Snap në versionin 21.10

foto

Një përjashtim i ngrirjes së veçorive (FFE) i paraqitur nga Olivier Tilloy i Canonical zëvendëson paketën Firefox .deb në ‘farën’ e Ubuntu me versionin Snap. Ai shkruan: “Sipas marrëveshjes së shpërndarjes të Canonical me Mozilla, ne po bëjmë instalimin e paracaktuar të instalimit të paracaktuar të firefox në ISO -të e desktopit duke filluar me Ubuntu 21.10.”

Firefox aktualisht shpërndahet përmes repove të Ubuntu si një paketë deb. Nëse jepet kjo kërkesë për ngrirjen e përdoruesve që instalojnë Ubuntu 21.10 muajin tjetër do të gjejnë versionin zyrtar Snap të shfletuesit të ueb -it atje, në vend të tij.

“Ky është rezultat i bashkëpunimit dhe bashkëpunimit midis ekipeve [Ubuntu] Desktop dhe Snap në zhvilluesit Canonical dhe Mozilla, dhe është hapi i parë drejt një tranzicioni deb-to-snap që do të ndodhë gjatë ciklit të zhvillimit 22.04,” Ubuntu desktop Ken VanDine e ekipit shpjegon në një postim të Diskursit.

Pra, çfarë do të thotë ndërrimi i softuerit për përdoruesin tuaj tipik të Ubuntu?

Epo, azhurnimet më të shpejta (dhe sfondi të padukshëm) të shfletuesit ‘direkt’ nga Mozilla, ditën e lëshimit.

E dini sa shpesh ka nja dy ditë vonesë mes shpalljes së një lëshimi të ri të Firefox -it (dhe mbulimit në blogje si ky) dhe përditësimit që në fakt zbarkon në mjetin Software Updater? Kjo sepse zhvilluesit Canonical duhet të paketojnë, testojnë, ngarkojnë dhe lëshojnë ndërtimin .deb. kërkon kohë dhe përpjekje.

Mozilla thotë se lëshimi i Firefox 92 thotë se “Canonical tani po ndërton fotografinë zyrtare të Firefox”, dhe Ubuntu thotë se Mozilla është përgjegjës për publikimin e Snap.

Instalimet e reja të Ubuntu 21.10 (si dhe ato që azhurnojnë nga Ubuntu 21.04) do të marrin si parazgjedhje paketën Firefox Snap.

Për më tepër, Canonical dhe Mozilla dev po punojnë për të siguruar që profilet e Firefox të sillen automatikisht në versionin Snap dhe të hekurosin disa çështje të tjera që ndikojnë drejtpërdrejt në versionin Snap.

Shpresa është që duke e bërë të gjithë këtë punë tani, këtu në 21.10, i jep të gjithëve kohë të mjaftueshme për të testuar, kontrolluar dhe siguruar që ndërtimi Snap të shkojë në të njëjtën kohë me versionin e rregullt të repos në kohë për mbështetjen tjetër afatgjatë (LTS ) lëshim, që pritet në 2022.

Tani për tani, shijet e Ubuntu nuk preken nga ky ndërprerës, as shpërndarjet në rrjedhën e poshtme si Linux Mint të cilët mbështeten në versionin repo. Paketa deb Firefox do të mbetet e disponueshme në repo derisa kalimi të hyjë në fuqi.

Duke supozuar se gjithçka shkon mirë për LTS, një deb zyrtar për të kaluar shpejt do të ndodhë gjatë atij cikli.

Nuk ju pëlqejnë Snaps ose debs? Mozilla do të vazhdojë të ofrojë binare distro-agnostike Linux për shkarkim, si dhe kodin burimor.

Migrimi i pjesëve më kritike të softuerit në një instalim Ubuntu në një format paketash të kritikuar rregullisht si i ngadalshëm dhe i gabuar është një veprim i guximshëm.

Shumica prej nesh janë të gatshëm të durojnë një pritje prej 15 sekondash që të hapet një muzikant Snap’d, por një aplikacion aq urgjent sa një shfletues uebi …? Një pauzë kaq e gjatë midis klikimit të ikonës së Firefox dhe shqetësimit për t’u hapur nuk ka të ngjarë të shkojë mirë me përdoruesit.

Nuk është vetëm sistemi juaj në të cilin Snap -et janë të ngadaltë: ato janë të ngadalta për të gjithë – një fakt i pranuar nga njerëzit që punojnë (redaktuar) në ekipin Snap. Ndërsa shpejtësitë e ngadalta të fillimit të Snap thuhet se po përmirësohen tani shumë do të jenë të kujdesshëm duke pasur parasysh që Canonical ka thënë gjëra të ngjashme më parë.

Pra, do të jetë interesante të shihni disa standarde dhe teste për të parë se si krahasohet performanca e fillimit.

Ndryshimi është një kurioz pasi Ubuntu hoqi disa aplikacione Snap të ngarkuara si parazgjedhje për shkak të performancës së tyre (krahasimisht) të dobët dhe sjelljes së çuditshme ndaj versioneve të riblerjes.