Shkencëtarët krijojnë krijesa mutante të ngjashme me merimangat

foto

Shkencëtarët kanë modifikuar në mënyrë gjenetike këmbët e gjata të një bakteri për të krijuar një version të mutuant me këmbë të shkurtra, në një përpjekje për të studiuar sesi gjenomet e arachnids evoluojnë me kalimin e kohës – dhe pse këmbët e tyre rriten kaq të gjata në radhë të parë.

Media kryesisht e ka paraqitur punën si të lezetshme, dhe kjo mund të forcojë mirëkuptimin tonë për gjenetikën. Por imazhet monstruoze janë vërtet shqetësuese.

Ekipi, i udhëhequr nga Guilherme Gainett nga Universiteti i Wisconsin-Madison, së pari renditi gjenomin e virusit, i cili ishte një nga më shumë se 6,000 specie të njohura të këmbëve të gjata, të cilat janë kushërinj teknikisht të afërt të merimangave.

Pastaj, ata përdorën një teknikë të quajtur “ndërhyrja e ARN -së” për të mbyllur një palë gjene që lidhen me zhvillimin e këmbëve.

Rezultati i tmerrshëm: gjashtë nga tetë këmbët e mutantit ishin të pazhvilluara dhe shumë më të shkurtra, siç detajohet në punimin e tyre të botuar në revistën Proceedings of the Royal Society B. Gjymtyrët gjithashtu humbën tarsomeret e tyre, gjë që u jep atyre aftësinë për të kapur rreth shkopinjve.

“Gjenomi i këmbëve të gjata të babit ka potencial të madh për të sqaruar historinë komplekse të evolucionit dhe planit të trupit të gjenomit araknid, si dhe për të zbuluar se si këmbët e gjata të babit i bëjnë këmbët e tyre unike të gjata,” tha Gainett për CNET.

“Duke parë përpara, ne jemi të interesuar të kuptojmë se si gjenet krijojnë tipare të reja të arachnids, të tilla si dhëmbët e merimangës dhe gjarpërinjtë e akrepave, dhe gjithashtu të përdorin gjenomin për të zhvilluar korrësit e parë transgjenikë,” shtoi ai.