Llogaritja kuantike: Si po përgatitet BMW për revolucionin e ardhshëm të teknologjisë

foto

Kompjuterizimi kuantik mund të jetë ende në një fazë të hershme, por BMW ka ngritur në heshtje planet për momentin kur të arrijë pjekurinë.

Kohët e fundit, kompania sapo filloi një “sfidë të llogaritjes kuantike” – një thirrje për talent të krijuar për të inkurajuar organizatat e jashtme të dalin me zgjidhje që do të ndihmojnë prodhuesin e makinave të përdorë sa më mirë teknologjitë kuantike.

“Ashtë një kërkim për gurë të çmuar të fshehur,” thotë Oliver Wick, skaut i teknologjisë në BMW Research and Technology, për ZDNet.

“It’sshtë një mesazh i qartë për botën se BMW po punon në kuantikë, dhe nëse keni algoritme novatore ose pajisje të shkëlqyera, atëherë ju lutemi ejani tek ne dhe ne mund të kontrollojmë nëse mund ta përdorim për BMW.”

Sfida, e cila drejtohet në partneritet me sektorin e llogaritjes kuantike të Amazon AWS Braket, po synon korporatat, si dhe fillestarët dhe akademikët me një hap të thjeshtë: të dalë me zgjidhje kuantike për problemet që BMW ka identifikuar.

Në mënyrë të veçantë, shpjegon Wick, BMW dëshiron të shohë katër sfida të adresuara. Në fazën e para-prodhimit, algoritmet kuantike mund të ndihmojnë në optimizimin e konfigurimit të veçorive për numrin e kufizuar të makinave që mund të mblidhen për teste të ndryshme, në mënyrë që sa më shumë teste të jetë e mundur të kryhen me një sasi minimale burimesh.

Në mënyrë të ngjashme, algoritmet e optimizimit mund të përmirësojnë vendosjen e sensorëve në automjete, për t’u siguruar që konfigurimet përfundimtare të sensorëve mund të zbulojnë në mënyrë të besueshme pengesat në skenarë të ndryshëm të drejtimit – diçka që po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme pasi drejtimi autonom bëhet më i zakonshëm.

Kandidatët gjithashtu janë ftuar të paraqesin ide për simulimin e deformimit të materialit gjatë prodhimit, për të parashikuar probleme të kushtueshme paraprakisht, si dhe për përdorimin e mësimit kuantik të makinerisë për të klasifikuar papërsosmëritë, çarjet dhe gërvishtjet gjatë inspektimit të cilësisë të automatizuar.

Pjesëmarrësve u kërkohet të paraqesin një propozim koncept për secilën nga katër sfidat, pas së cilës një panel ekspertësh do të përzgjedhë idetë më premtuese. Kandidatët e suksesshëm do të kenë pastaj disa muaj për të ndërtuar zgjidhjet e tyre në Amazon Braket, para se t’i paraqesin ato dhjetorin e ardhshëm. Idetë fituese do të fitojnë një kontratë me BMW për të zbatuar projektet e tyre në pilotët e jetës reale.

“Ne po përdorim fuqinë e turmës për të zgjidhur problemet tona brenda BMW,” thotë Wick.

Sfida kuantike është vetëm zhvillimi i fundit në një strategji që synon të shtyjë në mënyrë agresive gatishmërinë kuantike të kompanisë.

Kompjuterët e BMW-së me performancë të lartë aktualisht po trajtojnë 2,000 detyra në ditë, duke filluar nga vizualizimet e nivelit të lartë deri te simulimet e rrëzimit; por edhe sistemet më të sofistikuara të sotme po arrijnë shpejt kufijtë e tyre të llogaritjes.

Kompjuterët kuantikë, megjithatë, një ditë mund të kryejnë llogaritjet në mënyrë eksponenciale më shpejt, që do të thotë se ata mund të zgjidhin problemet që kompjuterët klasikë i konsiderojnë të pazgjidhshëm. Për shembull, sasia e fuqisë llogaritëse të kërkuar për të optimizuar vendosjen e sensorit të automjetit po provohet të jetë gjithnjë e më sfiduese për të marrë algoritmet klasike; Algoritmet kuantike, nga ana tjetër, mund të dalin me zgjidhje në minuta. Në shkallën e prodhimit të BMW, kjo mund të nënkuptojë një vlerë të madhe biznesi.

Wick shpjegon se potenciali i kompjuterëve kuantikë u identifikua nga kompania që në vitin 2017. Një raport teknologjik u ndoq menjëherë për të marrë disa njohuri në lidhje me teknologjinë dhe ofruesit kryesorë të saj, para se të fillonte puna në provat e konceptit.