Shporta me fruta 2,400-vjeçare u zbuluan në qytetin e lashtë egjiptian nën det

foto

Arkeologët kanë zbuluar një mori objektesh të lashta të shekullit të katërt pes, duke përfshirë shporta thurje të mbushura me fruta dhe qeramikë greke.

Zbulimet u bënë në rrënojat e qytetit antik të fundosur të Thonis-Heracleion, i cili ishte porti më i madh mesdhetar i Egjiptit për shekuj derisa Aleksandri i Madh themeloi Aleksandrinë në 331 para Krishtit.

Artefaktet u gjetën nga një ekip studiuesish nga Instituti Evropian për Arkeologjinë Nënujore (IEASM), të udhëhequr nga arkeologu francez detar Franck Goddio, i cili zbuloi rrënojat dy dekada më parë.

Goddio tha se zbulimet ishin “të pabesueshme” dhe se shportat e frutave ishin të paprekura për më shumë se 2,000 vjet.

“Asgjë nuk u shqetësua,” tha Goddio. “Ishte shumë goditëse të shihje shporta me fruta.”

Shportat e xunkthit ishin të mbushura me duam, fruta nga një palmë afrikane dhe fara rrushi.

Goddio teorizoi se fruti mund të ishte ruajtur sepse ishin vendosur në një dhomë nëntokësore, ndoshta me një konotacion funerale.

Zbulimet u bënë pranë vendit të një tumë të madhe, një tumë varrimi, e cila ishte eksploruar më parë nga ekipi.

Tuma, e cila është 197 këmbë e gjatë dhe 26 këmbë e gjerë, ishte “e mbuluar me oferta të mrekullueshme funerale” që datojnë në fillim të shekullit të katërt pes, tha IEASM.

Ekipi e përshkroi tumën si një lloj ishulli të rrethuar nga kanale.

“Kudo gjetëm dëshmi të materialit të djegur,” tha Goddio. “Ceremonitë spektakolare duhet të kenë ndodhur atje.”

Studiuesit gjithashtu gjetën qeramikë miniaturë greke të lashtë dhe disa objekte prej bronzi, duke përfshirë pasqyra dhe statuja të Osiris, perëndisë së lashtë egjiptiane të pjellorisë.

“Ka diçka shumë të çuditshme këtu,” tha Goddio. “Ai vend është përdorur ndoshta një herë, kurrë nuk është prekur më parë, kurrë nuk është prekur më pas, për arsyen që ne nuk mund ta kuptojmë tani për tani. It’sshtë një mister i madh.”

Goddio tha se vendi duhet të jetë vulosur për qindra vjet pasi ata nuk kanë gjetur objekte nga më vonë se në fillim të shekullit të katërt pes, edhe pse qyteti ekzistonte për disa qindra vjet pas kësaj.

Zbulimi “ilustron bukur praninë e tregtarëve dhe mercenarëve grekë që jetonin në Thonis-Heracleion,” tha IEASM.

Grekët u lejuan të vendoseshin në Thonis-Heracleion gjatë periudhës së vonë faraonike dhe ndërtuan faltoret e tyre atje.

Studiuesit besojnë se qyteti u zhyt nën ujë pas disa tërmeteve.

Instituti Evropian për Arkeologjinë Nënujore punon me ministrinë e turizmit dhe antikave të Egjiptit. Gjetjet do të studiohen dhe ruhen dhe më pas do të ekspozohen në muze.