Starlink lejon përdoruesit të shkarkojnë një film në më pak se 1 minutë

foto

Një raport i kohëve të fundit nga uebfaqja e njohur e testimit, Speedtest, shpejtësia e internetit e SpaceX është në një nivel të ri. SpaceX është një kompani e teknologjisë së eksplorimit hapësinor në pronësi të CEO të Tesla, Elon Musk. Sipas Speedtest, shpejtësia e shërbimit të internetit satelitor të “Starlink” të SpaceX është në nivelin e brezit të gjerë fiks. Raporti tregon se është edhe më i shpejtë sesa brezi i gjerë fiks në disa vende.

“Starlink” është një projekt i internetit satelitor i SpaceX. Nga 2019 deri në 2024, SpaceX planifikon të përdorë pesë vjet për të dërguar mijëra satelitë të nevojshëm për rrjetëzim në orbitën e ulët të Tokës për të formuar një rrjet “Starlink” për të ofruar shërbime të internetit. Aktualisht, ka 1,650 satelitë në rrjetin “Starlink”.

Raporti i Speedtest tregon se në tremujorin e dytë të këtij viti, shpejtësia mesatare e shkarkimit të shërbimeve të internetit satelitore Starlink në tregun amerikan ishte 97.23 Mbps. Kjo nuk është larg nga shpejtësia mesatare e shkarkimit të brezit të gjerë fiks në SHBA, e cila është 115.22 Mbps.

Në përgjithësi, me një shpejtësi shkarkimi prej 100 Mbps, një përdorues mund të shkarkojë një film në një minutë. Për më tepër, shpejtësia e ngarkimit të rrjetit “Starlink” në Shtetet e Bashkuara është 13.89 Mbps, pak më e ulët se 17.18 Mbps e brezit të gjerë fiks.

Për sa i përket shpejtësisë së shkarkimit dhe shpejtësisë së ngarkimit, rrjeti SpaceX Starlink është shumë përpara konkurrencës. Shërbime të tjera satelitore me brez të gjerë në tregun amerikan, të tilla si HughesNet dhe Viasat janë prapa. Duke marrë HughesNet si shembull, shpejtësia e shkarkimit është vetëm 19.73 Mbps, dhe shpejtësia e ngarkimit është vetëm 2.43 Mbps.

Në tregje të tilla si Kanadaja, Zelanda e Re dhe Mbretëria e Bashkuar, shpejtësia e shërbimeve të internetit “Starlink” është shumë më e lartë se ajo e brezit të gjerë fiks. Në Kanada, shpejtësia mesatare e shkarkimit të rrjetit “Starlink” në tremujorin e dytë të këtij viti ishte 86.92 Mbps, ndërsa brezi i gjerë fiks ishte 84.24 Mbps.

Për Zelandën e Re, shpejtësia mesatare e shkarkimit të Starlink është 127.02 Mbps, ndërsa brezi i gjerë fiks është 78.85 Mbps. Shpejtësia e ngarkimit është pothuajse e njëjtë, të dyja janë rreth 23Mbps. Në MB, shpejtësia mesatare e shkarkimit të Starlink është 108.30 Mbps, ndërsa brezi i gjerë fiks është 50.14 Mbps.

Në fund të tetorit të vitit të kaluar, SpaceX mori drejtimin në nisjen e shërbimit të testit “Starlink” në Shtetet e Bashkuara. Çmimi i shërbimit është 99 dollarë në muaj, dhe përdoruesit duhet të paguajnë 499 dollarë për të blerë pajisje të tjera shoqëruese. Kjo përfshin pajisjet e marrjes së terminalit, trekëmbëshit dhe ruterat Wifi.