Si të krijoni një dosje të fshehur në Windows 10

foto

Është e mundur të fshehni dosje dhe skedarë të ndjeshëm nga sytë e çmendur në File Explorer duke përdorur disa cilësime të atributeve. Ne ju tregojmë se si të fshehni dosjet dhe të parandaloni fshirjen e tyre aksidentale.

Pavarësisht nga i gjithë përparimi që Microsoft ka bërë në modernizimin e Windows 10, sistemi i tij kryesor operativ ende përmban elementë të trashëguar nga sistemi origjinal i PC. Duke aplikuar disa truke dhe duke përfituar nga disa çudira të mbetura, ju mund të manipuloni Windows 10 në mënyra të çuditshme dhe misterioze që mund të mos i kishit ditur se ishin të mundshme.

Për shembull, duke përdorur një kombinim specifik të komandave, mund të fshehni një dosje Windows 10 nga File Explorer dhe ta bëni atë dosje, dhe të gjithë skedarët që përmban, pothuajse të fshirshëm. Ky kombinim, së bashku me një protokoll kriptimi, mund të jetë gjithçka që ju nevojitet për të fshehur dhe mbrojtur skedarët e ndjeshëm privat nga qasja e paautorizuar.

Ky udhëzues si ju tregon se si të krijoni një dosje të fshehur vetëm për lexim në Windows 10 dhe ta fshehni atë nga pamja standarde e File Explorer.

Në Microsoft Windows 10 ka emra të caktuar të mbrojtur të ndryshoreve që përdoruesit nuk lejohen t’i përdorin për emrat e dosjeve për shkak të mënyrës se si ato përdoren për programimin dhe veçoritë e Windows. Për shembull, nuk mund të përdorni File Explorer për të krijuar një dosje me emrin “con”, siç mund ta shihni në Figurën A.

Në të kaluarën, ne mund të përdorim këtë fakt dhe disa truke në komandën e shpejtë për të krijuar dosje që nuk mund të fshihen me metoda standarde. Fatkeqësisht, Microsoft kohët e fundit ka ndërmarrë hapa për të mbyllur ato boshllëqe në vijën e komandës DOS. Kjo masë sigurie do të thotë që ne do të duhet të përdorim metoda më pak të fuqishme dhe më konvencionale për të fshehur dosjet dhe të dhënat tona të ndjeshme.

Ndërsa ne ende mund të përdorim vijën e komandës për të krijuar dhe fshehur dosjet tona, kjo teknikë asnjë e vetmuar nuk i shërben qëllimit të saj jashtëzakonisht të fshehtë, kështu që ne mund të përdorim File Explorer dhe Windows GUI. Hapni Windows File Explorer dhe lundroni te një dosje ose makinë ku dëshironi të krijoni dosjen tuaj të fshehur. Krijoni dosjen e re, duke klikuar me të djathtën në një vend të zbrazët në dritaren e djathtë dhe duke zgjedhur New | Dosje nga menyja e kontekstit, siç tregohet në Figurën B.

Klikoni me të djathtën në dosjen tuaj të krijuar rishtazi dhe zgjidhni Properties nga menyja e kontekstit. Vini re seksionin Atributet në fund të ekranit (Figura C) dhe klikoni në kutitë e etiketuar Vetëm për Lexim dhe Fshehur për të shtuar shenja kontrolli në secilën.

Klikoni butonin Apliko dhe kaloni atributet në të gjithë skedarët dhe nën -dosjet, pastaj klikoni butonin OK për të përfunduar ndryshimin në atributet. Siç mund ta shihni në Figurën D, duke përdorur pamjen normale në File Explorer, ai dosje dhe skedarët që përmban do të jenë plotësisht të padukshëm për përdoruesit mesatarë. Skedarët gjithashtu do të jenë vetëm për lexim, që do të thotë se ato nuk mund të modifikohen ose mbishkruhen pa hapa të qëllimshëm për të anashkaluar cilësimet.

Për të hyrë në dosjen e fshehur dhe përmbajtjen e tij, hapni File Explorer dhe zgjidhni skedën View nga Shiriti. Kontrolloni kutinë për të shfaqur/fshehur artikujt e fshehur dhe do të jeni në gjendje të shihni një version të thinjur të dosjes, siç tregohet në figurën E.

Ndërsa kjo mund të mos jetë mënyra më efektive ose efikase për të fshehur një dosje me të dhëna të ndjeshme, është më mirë se asgjë. Qasja e paautorizuar në dosjen tuaj të fshehur do të kërkojë veprime të ndërgjegjshme dhe të qëllimshme, duke eleminuar kështu zbulimin aksidental të rastit nga thjesht kuriozët.

Siç u përmend, në të kaluarën ne do të kishim përdorur një emër dosje të mbrojtur për ta bërë dosjen tonë të fshehur të fshirë, por me sa duket ai nuk është më i disponueshëm. Nëse keni gjetur një mënyrë për të përfituar akoma nga ata emra dosjesh, ne do të donim të dëgjonim për këtë në forumin e diskutimit më poshtë.