Si të përdorni veçoritë e shqyrtimit të thirrjeve të Android 12

foto

Në shkurt 2020, ne botuam një artikull që shpjegon se si të përdorim funksionalitetin e dobishëm të kontrollit të thirrjeve që Google kishte prezantuar për telefonat e tij Pixel. Screen Call, aplikacioni i kontrollit të Google, ju lejon të kontrolloni telefonatat për numra që nuk i njihni (ose njerëz me të cilët nuk dëshironi të flisni veçanërisht).

Pothuajse dy vjet më vonë, dhe me Android 12, kompania ka shtuar disa veçori të dobishme që jo vetëm që mund t’ju shpëtojnë nga nevoja për t’u marrë me thirrjet e padëshiruara, por mund t’ju pengojnë të përballeni me procesin e lodhshëm dhe zhgënjyes të punës përmes menyve të thirrjeve. Dhe disa prej tyre janë të disponueshme edhe nëse nuk keni një Pixel.

Si funksionon shqyrtimi i thirrjeve? Kur merrni një telefonatë nga dikush që nuk është në listën tuaj të kontakteve, ju merrni një buton “Telefonata në ekran” (së bashku me butonat për pranimin ose refuzimin e telefonatës). Nëse shtypni “Telefonata në ekran”, telefonuesi do të marrë një mesazh audio që i kërkon të thotë se kush janë dhe pse po telefonojnë. Teksti i transkriptuar i mesazhit dhe përgjigja e tyre do të shfaqen në ekranin tuaj. Më pas mund të zgjidhni nëse dëshironi ta pranoni apo jo thirrjen.

Fatkeqësisht, siç e dimë të gjithë, mund të ketë dallime të mëdha midis telefonave Android, në varësi të prodhuesit dhe modelit. Si rezultat, një nga veçoritë më të reja të disponueshme – kontrollimi automatik i thirrjeve – aktualisht mund të gjendet vetëm në Pixel 6 dhe Pixel 6 Pro.

Pra, ky artikull ofron udhëzime të veçanta se si të përdorni funksionin e kontrollit të thirrjeve të Google për një Pixel 6 ose 6 Plus dhe për telefonat e tjerë që mund të përdorin aktualisht Android 12. Ne kemi përdorur një Pixel 3 për këtë të fundit. Megjithatë, nëse keni, të themi, një telefon Samsung, mund të përdorni disa nga këto veçori duke shkarkuar aplikacionin Google Phone nga Play Store dhe me siguri do të gjeni që këto udhëzime të funksionojnë edhe për ju.

Nuk është e vështirë të menaxhosh se si funksionon Screen Call. Ja se si mund t’i rregulloni cilësimet tuaja, në varësi të faktit nëse jeni duke përdorur një model Pixel 6 apo jo.

Fillimisht do të shihni dy kontrolle që mund t’i aktivizoni dhe çaktivizoni: “Shiko ID-në e telefonuesit dhe të postës së padëshiruar” (i cili ka telefonin të identifikojë numrat e biznesit dhe të postës së padëshiruar, si dhe kontaktet e njohura) dhe “Telefonatat e verifikuara” (që ju lejon të shihni thirrjen ID për bizneset që janë verifikuar si të ligjshme).

Për të gjitha kontrollet e tjera, prekni “Call Screen”. Këtu mund të vendosni se çfarë dëshironi të bëni me telefonatat që ndahen në një nga disa kategori: mesazhe të padëshiruara, numra ndoshta të falsifikuar, telefonues për herë të parë ose numra të fshehur. Në të gjitha rastet, ju keni dy zgjedhje: mund të zgjidhni që të bjerë zilja e telefonit dhe më pas të vendosni manualisht nëse dëshironi ta kontrolloni ose jo thirrjen, ose mund ta lejoni Google të kontrollojë automatikisht thirrjen dhe ta refuzoni nëse është një telefonatë automatike. Përjashtimi i vetëm janë thirrjet e padëshiruara, të cilat gjithashtu mund t’i refuzoni në heshtje, në mënyrë që telefoni juaj të mos bjerë fare.

Ju duhet të vendosni secilën nga këto kategori veç e veç: trokitni lehtë mbi emrin e kategorisë dhe zgjidhni se si dëshironi të trajtohen ato thirrje. Parazgjedhja është që t’i bini telefonit dhe t’ju lejojë të vendosni manualisht nëse dëshironi të kontrolloni thirrjen, kështu që nëse kjo është zgjedhja juaj, thjesht mund t’i lini gjërat ashtu siç janë. Dhe një gjë për të cilën duhet të keni parasysh: sipas Google, kontrolli automatik nuk do të funksionojë nëse jeni duke përdorur kufje ose altoparlantë.

Ka dy veçori të tjera që mund t’i aktivizoni në Call Screen. Mund ta ruani audion nga çdo telefonatë që kontrollohet. Ju gjithashtu mund t’i përgjigjeni thirrjes së kontrolluar ose një zë femëror ose mashkullor; parazgjedhja është femër, kështu që nëse dëshironi ta ndryshoni, ngjitni me shirit “Zëri”.

Nëse nuk jeni duke përdorur një Pixel 6 ose 6 Plus, do t’ju ofrohet sërish mundësia për të kontrolluar një telefonatë sa herë që numri nuk është në listën tuaj të kontakteve (megjithëse nuk do të keni akses në kontrollin automatik të disponueshëm në Pixel 6 rresht). Mund të menaxhoni cilësimet për kontrollin e thirrjeve këtu:

Do të keni akses në tre kontrolle që mund t’i aktivizoni dhe çaktivizoni: “Shiko ID-në e telefonuesit dhe të postës së padëshiruar” (që ju lejon të identifikoni numrat e biznesit dhe të postës së padëshiruar, si dhe kontaktet e njohura), Filtro telefonatat e padëshiruara (për të parandaluar ziljen e telefonatave të dyshimta të padëshiruara telefonin tuaj) dhe Telefonatat e Verifikuara (që ju lejon të shihni ID-në e telefonatës për bizneset që janë verifikuar si të ligjshme).

Pavarësisht nëse keni akses në kontrollin automatik ose thjesht kontroll manual, është e padiskutueshme që aftësia për të kontrolluar numrat e panjohur të telefonit mund të na ndihmojë të shmangim përballjen drejtpërdrejt me thirrjet e bezdisshme dhe/ose mashtruese.