Simulimi mahnitës tregon si yjet e copëtuara afrohen me një vrimë të zezë

foto

Ne sapo morëm pak më shumë njohuri për vdekjen yjore nga vrimat e zeza.

Në një seri simulimesh, një ekip astrofizikanësh ka grumbulluar një tufë yjesh në një varg vrimash të zeza dhe ka regjistruar atë që ndodh.

Është studimi i parë i këtij lloji, thanë shkencëtarët, që kombinon teorinë e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit me modele realiste të densitetit të yjeve të sekuencës kryesore. Rezultatet do të na ndihmojnë të kuptojmë se çfarë po ndodh kur vëzhgojmë ndezjet e dritës nga vrimat e zeza të largëta që copëtojnë yjet fatkeq.

Dhe simulimet, që mbështesin një punim që u botua vitin e kaluar, janë gjithashtu të mrekullueshme.

Kur një yll shkon paksa shumë afër një vrime të zezë, gjërat bëhen të dhunshme shumë shpejt. Fusha ekstreme gravitacionale e vrimës së zezë fillon të deformohet dhe më pas ta tërheqë yllin, për shkak të asaj që ne i quajmë forcat e baticës – shtrirja e një trupi për shkak të tërheqjes gravitacionale të një tjetri.

Kur një yll i afrohet aq shumë një vrime të zezë saqë forca e baticës rezulton në heqjen e materialit nga ylli, ne e quajmë atë një ngjarje të ndërprerjes së baticës.

Në skenarin më të keq për yllin, nuk ka shpëtim. Ndërprerja është totale dhe një pjesë e materialit të yllit hidhet poshtë në vrimën e zezë si një petë spageti.

Por jo çdo takim midis një vrime të zezë dhe një ylli përfundon në këtë mënyrë. Disa yje janë vërejtur të mbijetojnë. Simulimet, të udhëhequra nga astrofizikani Taeho Ryu i Institutit Max Planck për Astrofizikën në Gjermani, u krijuan për të zbuluar se cilët faktorë kontribuan në mbijetesën e një ylli.

Ekipi krijoi gjashtë vrima të zeza virtuale, me masa midis 100,000 dhe 50 milionë herë më të madhe se Dielli. Secila prej këtyre vrimave të zeza më pas kishte takime me tetë yje të sekuencës kryesore, me masa midis 0.15 dhe 10 herë më të madhe se Dielli.

Ata zbuluan se faktori kryesor që kontribuoi në mbijetesën e një ylli ishte dendësia fillestare e yllit. Sa më i dendur të jetë ylli, aq më shumë ka të ngjarë të mbijetojë në një takim me një vrimë të zezë. Në videon e mësipërme, ju mund të shihni se këto takime zhvillohen rreth një vrime të zezë supermasive 1 milion herë më shumë se masa e Diellit. Yjet me densitetin më të lartë janë të verdhë, dhe më të ulëtat janë blu.

Ekipi zbuloi gjithashtu se ndërprerjet e pjesshme ndodhin në të njëjtin ritëm si ndërprerjet totale, dhe përqindja e masës së yllit që humbet mund të përshkruhet çuditërisht lehtësisht duke përdorur një shprehje të thjeshtë.

Hulumtimet e ardhshme për të plotësuar detajet më të imta do të ndihmojnë në modelimin e efekteve të këtyre takimeve, duke përfshirë ngjarjet e ndërprerjeve të pjesshme relativisht të neglizhuara deri më tani, thanë studiuesit.

Kjo do të zbulojë se çfarë mund të ndodhë me një yll pasi t’i mbijetojë një takimi me një vrimë të zezë; nëse vazhdon përgjatë sekuencës kryesore, apo kthehet në një mbetje yjore; dhe nëse do të vazhdojë në orbitë rreth vrimës së zezë për të përmbushur ndërprerjen totale në një datë të mëvonshme.