Skeleti më i madh i njohur triceratops, shfaqet para ankandit

foto

Në kohën e tij, afërsisht 66 milion vjet më parë, triceratops, me kafkën e tij me jakë masive dhe tre brirë sulmues, ishte një nga dinosaurët më të rrezikshëm dhe më të frikshëm.

Mbetjet e një prej gjigantëve të periudhës së Kretakut, një barngrënës pavarësisht nga pamja e tij e frikshme, janë shfaqur në Paris para se të dalin në ankand muajin tjetër.

Big John, siç u quajt dinosauri, ka një kafkë dhe një jakë kockore të gjatë 2.62 metra, 2 metra të gjerë dhe peshon më shumë se 700 kg, dy brirë të mëdhenj që matin më shumë se një metër dhe 200 eshtra të tjerë të ndryshëm që janë bashkuar me përpikëri së bashku Me

Ai jetoi në Laramidia, një kontinent ishull që shtrihej nga ajo që tani është Alaska në Meksikë dhe vdiq në një rrafshinë të lashtë përmbytjesh të njohur tani si formacioni gjeologjik Hell Creek në Dakotën e Jugut. Meqenëse rrafshina përbëhet nga sedimente pa aktivitet biologjik, Gjoni i Madh ishte kryesisht i fosilizuar dhe i ruajtur.

Kockat u zbuluan në maj 2014 dhe gërmimi përfundoi më shumë se një vit më vonë. Ata u mblodhën në Itali në punëtorinë Zoic, specialistë në restaurimin e skeleteve parahistorikë.

Një çarje në jakë sugjeron se dinosauri u plagos në luftime me një triceratops tjetër, ndoshta në mbrojtje të territorit ose një shoku.

“Big John, mbi 60% i plotë dhe me një kafkë të plotë 75%, është një mrekulli e natyrës dhe e veprës së artit,” tha një zëdhënës i mbajtësve të ankandit, Giquelo.

Iacopo Briano, një paleontolog që mbikëqyri rindërtimin e Big John, tha se skeleti ishte 5-10% më i madh se çdo triceratops tjetër i gjetur deri më tani.

“Ashtë një kryevepër”, tha Briano për radion FranceInter. “Ka mjaft kafka triceratops në të gjithë botën, por shumë pak prej tyre janë pothuajse të plota.”

Alexandre Giquello, nga shitësit e ankandeve, tha se një skelet kaq i madh do të ishte me interes për vetëm një duzinë blerësish në të gjithë botën.

“Çdo ankand, ne shohim që vijnë profile të reja. Ne kemi parë pronarë të vendeve të pazakonta që duan të investojnë për të tërhequr klientë. Ka edhe njerëz që janë të apasionuar pas shkencës dhe paleontologjisë. Ata janë shpesh mjaft të rinj, që vijnë nga teknologjitë e reja; ata janë në fakt brezi i Jurassic Park: ata kanë parë filma dhe janë zhytur në këtë mitologji të Hollivudit, “tha Giquello.

Ekspertët thonë se mania për skeletet e dinosaurëve mbetet e lartë dhe po rrit çmimet, në zhgënjimin e muzeve dhe qendrave kërkimore shpesh të paafta për të mbledhur fonde.

Tetorin e kaluar, një skelet i rrallë allosaurus, një nga dinosaurët më të vjetër, i konsideruar si “gjyshi” i T-rex-it të tmerrshëm, iu shit në Paris një ofertuesi anonim për pak më shumë se 3 milion euro, dyfishi i vlerësimit.

Big John, i cili mat 8 metra i gjatë, pritet të arrijë deri në 1.5 milionë euro kur të futet nën çekiç në shtëpinë e ankandit Drouot të Parisit më 21 tetor, si pjesë e shitjes vjetore të Naturalia. Ai mund të shihet midis 16 shtatorit dhe 15 tetorit në 13 rue des Archives në rrethin Marais të qytetit.