SpaceX lëshon 2 raketa me më pak se 5 orë largësi

foto

SpaceX nxori një dykrerë të Ditës së Shën Patrikut, duke kryer dy misione orbitale të premten.

foto

Shfaqja filloi në orën 15:26. EDT (1926 GMT), kur SpaceX nisi 52 nga satelitët e saj të internetit Starlink në orbitën nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni.

Më pas, në orën 19:38. EDT (2338 GMT), një Falcon 9 që mbante satelitët e telekomunikacionit SES-18 dhe SES-19 i ngritur nga Stacioni i Forcave Hapësinore Cape Canaveral në Florida.

Të dy misionet shkuan sipas planit: satelitët Starlink u vendosën në orbitën e ulët të Tokës (LEO) sipas planit dhe Falcon 9 dërgoi me sukses SES-18 dhe SES-19 në orbitën e transferimit gjeosinkron.

Të dy fazat e para të Falcon 9 u rikthyen në Tokë gjithashtu të sigurta, duke u prekur në det me avionët drone të SpaceX më pak se nëntë minuta pas ngritjes.

Sipas SpaceX, ishte ngritja dhe rënia e tetë për Falcon 9 që lëshon Starlink dhe e gjashta për raketën që ngriti SES-18 dhe SES-19.

foto

52 satelitët Starlink po bashkohen me më shumë se 3,700 anije të tjera kozmike (hapet në skedën e re) në plejadën e madhe të brezit të gjerë të SpaceX, e cila do të vazhdojë të rritet shumë në të ardhmen: Kompania e Elon Musk ka miratimin për të vendosur 12,000 satelitë Starlink në LEO, dhe ajo ka aplikuar për leje për të ngritur 30,000 të tjera mbi këtë.

SES-18 dhe SES-19 shkuan më larg. Dyshja janë nisur drejt orbitës gjeostacionare, rreth 22,200 milje (35,700 kilometra) mbi planetin tonë. Nga ajo pozitë, ata do të ofrojnë mbulim transmetimi dixhital në Amerikën e Veriut, sipas EverydayAstronaut.com.

Nisjet e së premtes ishin më 18 dhe 19 të vitit tashmë për SpaceX. Dhe ngritjet do të vazhdojnë të vijnë: Musk tha verën e kaluar se SpaceX mund të nisë deri në 100 misione orbitale në vitin 2023.