SpaceX rregullon tualetin e Crew Dragon, pas një fatkeqësie në hapësirë

foto

Një kapsulë e SpaceX Crew Dragon është planifikuar të marrë një grup astronautësh profesionistë në hapësirë këtë fundjavë. Por së pari, NASA duhet të shikojë dhe të miratojë disa ndryshime që ka bërë SpaceX për të adresuar disa çështje me një komponent kyç – tualetin.

Një problem me tualetin Crew Dragon u identifikua për herë të parë gjatë misionit Inspiration4 të SpaceX në shtator, i cili transportoi katër persona në misionin e parë tërësisht turistik në orbitë, ku ata kaluan tre ditë.

Jared Isaacman, komandanti dhe financuesi i misionit “Inspiration4”, siç quhej, i tha CNN Business muajin e kaluar se një alarm ra gjatë misionit, duke paralajmëruar ekuipazhin për një problem të paparashikuar me ventilatorin e tualetit. Ai tha se ai dhe shokët e tij pasagjerë duhej të punonin me kontrollorët e SpaceX në terren për të zgjidhur problemet.

Çështja nuk shkaktoi ndonjë problem serioz për ekuipazhin e Inspiration4, as nuk pati raste kur lëngjet trupore liroheshin brenda kapsulës.

“Dua të jem 100% i qartë: Nuk kishte fare probleme në kabinë pasi lidhet me këtë,” tha Isaacman.

Por pas kthimit të ekuipazhit të Inspiration4 në Tokë, SpaceX çmontoi anijen e tyre kozmike për të inspektuar më tej se çfarë mund të kishte shkuar keq.

“Ka një rezervuar magazinimi ku urina shkon për t’u ruajtur (dhe) ka një tub që u shkëput ose nuk u ngjit,” tha William Gerstenmaier, një ish-administrator i asociuar në NASA i cili tani punon si kreu i sigurimit të misionit të SpaceX. “Kjo lejoi që urina në thelb të mos hynte në rezervuarin e magazinimit, por në thelb të hynte në sistemin e ventilatorit.”

Situata nxjerr në pah se si anijet kozmike që kanë kryer të gjitha fluturimet e nevojshme testuese, janë verifikuar dhe miratuar, madje edhe kanë përfunduar misionet e plota, mund të provojnë ende se kanë rreziqe të paparashikuara të projektimit.

Tifozët përdoren në tualetet e anijeve kozmike për të krijuar thithje dhe për të kontrolluar rrjedhën e urinës, sepse, në mjedisin e mikrogravitetit të hapësirës, ​​mbetjet mund – dhe shkojnë – në çdo drejtim të mundshëm.

Në këtë rast të veçantë, ekuipazhi i Inspiration4, megjithatë, nuk vuri re ndonjë jashtëqitje që lundronte rreth kabinës sepse rrjedhja ishte ende në zona të përmbajtura nën dysheme, tha Gerstenmaier. Por kur një ekip i SpaceX u ngrit në dysheme, ata konfirmuan se kishte “ndotje”, shtoi ai.

Siç rezulton, një tjetër kapsulë Crew Dragon që u lançua më herët, por është ende në hapësirë, po merret gjithashtu me një rrjedhje të ngjashme.

Kapsula që ishte përdorur për të çuar astronautët profesionistë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës në prill, në një mision të quajtur Crew-2, përjetoi probleme të ngjashme. Por për shkak se atyre astronautëve iu desh të mbështeteshin vetëm në tualetin në bord të Crew Dragon gjatë tranzitit për në ISS – në vend të tre ditëve të plota që ekuipazhi i Inspiration4 kaloi në kapsulën e tyre – rrëmuja nuk ishte aq e keqe.

Ajo kapsulë e Crew Dragon, megjithatë, është ende e lidhur me ISS dhe do të duhet të përdoret për të kthyer atë ekuipazh astronautësh në Tokë muajin e ardhshëm. Pra, SpaceX kreu një seri testesh tokësore për t’u siguruar që struktura alumini e Crew Dragon mund të mbante urinën e rrjedhur dhe se substanca nuk ishte bërë gërryes në mënyrë të rrezikshme.

Në thelb, studiuesit e SpaceX mbuluan disa copa metali në urinë të përzier me Oxone – e njëjta substancë e përdorur për të hequr amoniakun nga urina në bordin e Crew Dragon – për të parë se si do të reagonte me aluminin. Ata e vendosën atë brenda një dhome për të imituar vakumin e hapësirës dhe gjetën korrozion të kufizuar, tha Gerstenmaier.

“Ne do t’i kontrollojmë gjërat, do t’i kontrollojmë gjërat e trefishta dhe kemi disa mostra të tjera që do t’i nxjerrim nga dhomat dhe do t’i inspektojmë,” tha ai. “Por ne do të jemi gati të shkojmë dhe të sigurohemi që ekuipazhi të jetë i sigurt për t’u kthyer.”

Dhe për t’u siguruar që një situatë e tillë të mos shfaqet më kurrë, SpaceX projektoi një rregullim për misionin e tij të ardhshëm, duke zgjedhur të bashkojë tubin e padrejtë në vend për të eliminuar rrezikun që ai të mos ngjitet. NASA duhet të japë ende një OK përfundimtar për këtë rregullim, por, duke marrë parasysh të gjitha gjërat, zyrtarët e NASA-s dhe SpaceX janë të bindur se këto çështje do të zgjidhen dhe misioni i kësaj fundjave do të ecë përpara.

Në këtë rast, “ai fluturim Inspiration4 ishte vërtet një dhuratë për ne,” tha Steve Stich, menaxher i Programit Komercial të NASA-s.

Fluturimi i kësaj fundjave do të shënojë misionin e katërt të SpaceX Crew Dragon për të transportuar astronautë profesionistë në stacionin hapësinor si pjesë e një marrëveshjeje të nënshkruar SpaceX me NASA-n. Në bord do të jenë astronautët e NASA-s Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron, si dhe astronauti i ESA-s Matthias Maurer. Ata do të kalojnë gjashtë muaj në bordin e ISS, duke vazhduar historinë 20-vjeçare të stacionit hapësinor të pritjes së astronautëve nga e gjithë bota për të kryer kërkime shkencore.