Struktura e përshtatësit me 10 CubeSats të instaluar në majë të raketës së hënës Artemis

foto

Punëtorët në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA -s kanë ngritur Përshtatësin e Fazës Orion në majë të raketës së hënës Space Launch System, duke shtuar strukturën që strehon 10 ngarkesa të udhëtimit me CubeSat që shkojnë në hapësirën e thellë në misionin Artemis 1. Por tre nga misionet CubeSat humbën mundësinë e tyre për të fluturuar në misionin e parë SLS.

Ekipet brenda Ndërtesës së Asamblesë së Automjeteve në Kennedy ngritën Përshtatësin e Orionit Stage në krye të raketës Space Launch System të Premten në mbrëmje, sipas Madison Tuttle, një zëdhënëse e NASA -s.

Montimi i strukturës së përshtatësit rrethor është një nga hapat e fundit në grumbullimin e raketës SLS brenda High Bay 3 të ndërtesës ikonike të montimit. Anija kozmike Orion, anija hënore e NASA-s, e vlerësuar nga njerëzit, do të shtohet në raketë në ditët në vijim për të përfunduar ndërtimin e mjetit lëshues 322 metra të gjatë (98 metra) për një fluturim provë pa pilot në orbitën hënore dhe përsëri në Tokë.

NASA nuk ka shpallur një datë të caktuar të nisjes së misionit, të njohur si Artemis 1, por pritet të fluturojë disa kohë në fillim të vitit 2022. Fluturimi testues do të hapë rrugën për misionin e ardhshëm SLS/Orion, Artemis 2, për të kryer katër astronautët në orbitën hënore sa më shpejt që të jetë 2023.

Objektivi i programit Artemis është ulja e astronautëve në sipërfaqen e Hënës disa kohë më vonë në vitet 2020.

Muajin e kaluar, inxhinierët përfunduan testimin e Sistemit të Hapësirës Hapësinore me një model të anijes Orion. Testet përfshinin një kontroll të lëshimit të kërthizës dhe tërheqjen e mekanizmave në kullën e lëshimit të raketës dhe testimin e integruar modal, i cili mati frekuencat rezonante të automjetit në përgjigje të forcave të jashtme.

Testimi modal mblodhi të dhëna për përgjigjen e raketës ndaj dridhjeve dhe dridhjeve. Informacioni do të ndihmojë që sistemi udhëzues i raketës të drejtojë dhe komandojë siç duhet automjetin në fluturim.

Me përfundimin e testit modal, ekuipazhet tokësore me NASA -n dhe kontraktorin e saj Jacobs hoqën imituesit masivë për anijen Orion dhe Përshtatësin e Fazës Orion, duke vendosur terrenin për grumbullimin e pajisjeve të fluturimit.

Përshtatësi i Fazës Orion mbart mekanizma vendosës për 10 ngarkesat e udhëtimit të misionit Artemis 1. CubeSats, secila me madhësinë e një çantë të vogël, peshon më pak se 14 kilogramë.

NASA zgjodhi 13 misione CubeSat për të nisur në fluturimin e parë SLS në 2016 dhe 2017. Në atë kohë, NASA tha se priste që fluturimi i parë testues SLS të niste në fund të vitit 2018.

Inxhinierët vendosën pajisjet CubeSat brenda Përshtatësit të Fazës Orion për ngarkesat e udhëtimit, të cilat do të lëshohen nga raketa pasi faza e sipërme e SLS të lëshojë anijen kozmike Orion në rrugën drejt Hënës.

Por tre nga misionet e vogla u përballën me probleme që i bënë ata të humbnin shansin e tyre për të fluturuar në Artemis 1. Zyrtarët me dy nga misionet përmendën pandeminë e koronavirusit si një kontribues në vonesat.

Një nga misionet që nuk do të nisë me Artemis 1 është Lunar Flashlight, një anije e vogël kozmike e zhvilluar nga Laboratori i Jet Propulsionit i NASA -s. Misioni është krijuar për të orbituar hënën dhe për të ndriçuar lazer infra të kuqe në kratere me hije të përhershme pranë poleve hënore. Një instrument në elektrik dore Lunar do të masë dritën e reflektuar nga sipërfaqja hënore, duke zbuluar përbërjen dhe sasinë e akullit të ujit dhe molekulave të tjera të fshehura në dyshemetë e kraterit të errët.

Ian O’Neill, një zëdhënës i JPL, tha se NASA po eksploron disa mundësi afariste afariste afatshkurtra për Dritën Hënore pasi përcaktoi se nuk do të jetë gati në kohë për lëshimin në Artemis 1.

“Për shkak të çështjeve të rëndësishme gjatë testimit të sistemit shtytës Lunar Flashlight, misioni kaloi në zhvillimin e një alternative”, tha O’Neill në një deklaratë me shkrim. “Ky ndryshim ndodhi vonë në projekt dhe vonoi gatishmërinë për mision. Ekipi i kombinuar tregtar, akademik dhe NASA që punojnë në sistemin e ri të shtytjes nuk ishin në gjendje të vazhdonin të bënin përparim gjatë fazave të hershme të pandemisë COVID-19 ndërsa puna në mjetin e lëshimit vazhdonte. ‘

O’Neill tha se ekipi i Dritës Hënore ka përfunduar zhvillimin e një sistemi shtytës jo toksik “gati për mision” dhe inxhinierët vazhdojnë të integrojnë dhe testojnë anijen kozmike për një mundësi të ardhshme lëshimi.

Misioni Cislunar Explorers, i përbërë nga një palë CubeSats, gjithashtu do të humbasë udhëtimin e tij në Artemis 1.

Dy nanosatelitë u zhvilluan në Universitetin Cornell për të orbituar hënën dhe për të testuar një sistem shtytës me bazë uji dhe sisteme navigimi optik.

“Megjithë përpjekjet e jashtëzakonshme të studentëve dhe ekipit, misioni Cislunar Explorers nuk ishte në gjendje të dërgonte anijen tonë në kohë për Artemis 1,” shkroi Curran Muhlberger, këshilltari i fakultetit për misionin.

Në përgjigje të pyetjeve nga Spaceflight Now, Muhlberger tha se pandemia e koronavirusit ishte një “faktor kryesor” në Cislunar Explorers që nuk ishte gati në kohë për Artemis 1.

“Përtej efektit të drejtpërdrejtë të humbjes së aksesit në laboratorin tonë në kampus për disa muaj, ndalimi i punës erdhi në një kohë kritike për përpjekjet tona të integrimit dhe testimit,” shkroi ai. “Në kohën kur puna rifilloi, anëtarët kryesorë të ekipit ishin diplomuar, dhe ndërsa rekrutët tanë të rinj ishin shumë të aftë, inboardimi dhe ndërtimi i ekipit ende kërkon kohë.

“Qarkullimi dhe transferimi i njohurive janë gjithmonë një sfidë për projektet e drejtuara nga studentët, dhe pandemia vetëm e përkeqësoi atë,” shkroi ai.

Ekipi gjithashtu hasi në “fat të keq” me disa përbërës të misionit, sipas Muhlberger. Disa çështje u shfaqën gjatë integrimit të CubeSats, duke kërkuar “çmontim të gjerë për të diagnostikuar dhe riparuar.”

“Ndërsa ne përfundimisht ishim në gjendje të mblidhnim dhe të kontrollonim përshtatshmërinë e anijes sonë kozmike, duke e bërë këtë deri në afatin e kërkuar duke marrë shkurtore me procedurat tona të verifikimit,” shkroi ai. “Në fund, ne nuk ishim mjaft të sigurt në besueshmërinë e anijes në atë gjendje për të qenë të rehatshëm duke bërë një dërgesë.”

Muhlberger tha se ekipit në Cornell do t’i duhet pak kohë për t’u rigrupuar para se të kërkojë një mundësi tjetër nisjeje.

Misioni i tretë që nuk ishte gati në kohë për fillimin e Artemis 1 është CU-E3 nga Universiteti i Kolorados, Boulder. Ky CubeSat kishte për qëllim të nisej në Artemis 1 dhe të shkonte në hapësirë ​​të thellë, duke arritur një distancë më shumë se 2.5 milion milje (4 milion kilometra) nga Toka për të testuar një antenë miniaturë të planit për komunikimet në hapësirën e thellë.

Scott Palo, hetuesi kryesor për misionin CU-E3, nuk iu përgjigj pyetjeve për vonesën ose planet e ardhshme.

10 misionet e udhëtimit të dërguara në Qendrën Hapësinore Kennedy në kohë për Artemis 1 përfshijnë BioSentinel, një projekt i udhëhequr nga Qendra Kërkimore Ames e NASA -s në Kaliforni për të hetuar ndikimet e rrezatimit të hapësirës së thellë në organizmat e gjallë.

BioSentinel ishte i fundit nga 10 CubeSats të instaluar në Përshtatësin e Fazës Orion para transferimit të tij në VAB për grumbullimin në Sistemin e Hapësirës. CubeSat mbart qeliza të thara të majave në kartat mikrofluidike, të cilat lejojnë që mikroorganizmat të hidratohen pasi BioSentinel të arrijë në hapësirë. Shkencëtarët do të studiojnë përgjigjen e majave ndaj mjedisit të rrezatimit në hapësirën e thellë gjatë një misioni gjashtëmujor.

Qelizat e gjalla të majave u mbajtën në frigorifer deri në ngarkim në mënyrë që të ruanin përmbajtjen e saj biologjike sa më gjatë që ishte e mundur për misionin, sipas NASA -s. BioSentinel u montua në vendosësin e tij brenda Adapterit të Fazës Orion muajin e kaluar, ndërsa nëntë të tjerët CubeSats në misionin Artemis 1 u instaluan në korrik.