Valët misterioze të radios që vijnë nga zemra e Rrugës së Qumështit

foto

Astronomët kanë zbuluar valë misterioze të radios që vijnë nga qendra e Rrugës së Qumështit, por deri më tani ata nuk e kanë idenë se çfarë e shkakton atë, sipas një studimi të ri të botuar të martën në Astrophysical Journal.

Një ekip shkencëtarësh nga e gjithë bota e zbuluan objektin duke përdorur radio teleskopin CSIRO në Australinë Perëndimore. Ziteng Wang, autori kryesor i studimit dhe një student i doktoratës në Universitetin e Sidneit, tha në një deklaratë për shtyp se ata fillimisht besuan se mund të ishte një yll i vdekur i rrotulluar i quajtur pulsar, por sinjali i tij nuk përputhej me atë që ata prisnin ato lloje të objekteve qiellore.

“Prona më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ai ka një polarizim shumë të lartë,” tha Wang. “Kjo do të thotë që drita e tij lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës.”

“Shkëlqimi i objektit gjithashtu ndryshon në mënyrë dramatike, me një faktor 100, dhe sinjali ndizet dhe fiket me sa duket në mënyrë të rastësishme,” shtoi Wang. “Ne kurrë nuk kemi parë diçka të tillë.”

Sinjali i radios-i quajtur ASKAP J173608.2-321635 sipas koordinatave të tij-ishte “unik” sepse filloi të ishte i padukshëm, pastaj u bë i ndritshëm dhe u zbeh para se të rishfaqet përsëri, tha Tara Murphy, e cila është mbikëqyrëse dhe profesore e doktoraturës e Wang në Sidnei. Instituti për Astronominë dhe Shkolla e Fizikës.

“Kjo sjellje ishte e jashtëzakonshme,” tha ajo.

Shkencëtarët zbuluan gjashtë sinjale radio nga burimi gjatë nëntë muajve në vitin 2020 dhe u përpoqën ta gjenin objektin në dritë vizuale, por nuk gjetën asgjë. Ata zgjodhën të përdorin radio teleskopin CSIRO dhe nuk arritën të njihnin burimin.

Sipas njoftimit për shtyp, sinjalet nuk i përshtaten asnjë modeli të kuptuar aktualisht të burimit të ndryshueshëm të radios, dhe mund të sugjerojë një klasë të re të objektit yjor.

“Informacioni që ne kemi ka disa paralele me një klasë tjetër në zhvillim të objekteve misterioze të njohura si Qendra Galaktike Radio Transients, duke përfshirë një të quajtur” burper kozmik “,” tha bashkë-mbikëqyrësi i Wang, David Kaplan, një profesor nga Universiteti i Wisconsin- Milwaukee.

“Ndërsa objekti ynë i ri, ASKAP J173608.2-321635, ndan disa prona me GCRT, ka edhe dallime. Dhe ne nuk i kuptojmë ato burime, sidoqoftë, kështu që kjo shton misterin,” tha ai.

Ndërsa shkencëtarët vazhdojnë të mbajnë një sy për më shumë të dhëna, burime nga sinjale të tjera radio janë zbuluar muajt e fundit. Në maj, NASA gjurmoi burimin e shpërthimeve misterioze të radios që dërgonin sinjale në Tokë.