Telegram kthehet në një ueb të ri të errët për kriminelët në internet

foto

Telegrami ka shpërthyer si një qendër për kriminelët kibernetikë që kërkojnë të blejnë, shesin dhe ndajnë të dhëna të vjedhura dhe vegla hakimi, tregojnë hulumtimet e reja, pasi aplikacioni i mesazheve shfaqet si një alternativë ndaj uebit të errët. Një hetim nga grupi i inteligjencës kibernetike Cyberint, së bashku me Financial Times, zbuluan një rrjet hakerësh që shpërndan të dhëna në platformën e mesazheve të njohura, ndonjëherë në kanale me dhjetëra mijëra pajtimtarë, të joshur nga lehtësia e përdorimit dhe moderimi i lehtë i prekjes Me Në shumë raste, përmbajtja i ngjante asaj të tregjeve të gjetura në faqen e errët, një grup uebfaqesh të fshehura që janë të popullarizuara në mesin e hakerëve dhe të aksesuara duke përdorur softuer specifik anonimizues. “Kohët e fundit kemi qenë dëshmitarë të një rritjeje prej 100 për qind të përdorimit të Telegramit nga kriminelët në internet,” tha Tal Samra, analist i kërcënimeve kibernetike në Cyberint. “Shërbimi i mesazheve të koduar është gjithnjë e më i popullarizuar në mesin e aktorëve të kërcënimit që kryejnë veprimtari mashtruese dhe shesin të dhëna të vjedhura. Me Me pasi është më i përshtatshëm për t’u përdorur sesa rrjeti i errët. ” Rritja e veprimtarisë së keqe vjen pasi përdoruesit u dyndën në aplikacionin e enkriptuar të bisedës në fillim të këtij viti pasi ndryshimet në politikën e privatësisë të rivalit në pronësi të Facebook, WhatsApp nxiti shumë të kërkonin alternativa. E lançuar në vitin 2013, Telegram lejon përdoruesit të transmetojnë mesazhe te ndjekësit përmes “kanaleve”, ose të krijojnë grupe publike dhe private që janë të thjeshta për t’u përdorur nga të tjerët. Përdoruesit gjithashtu mund të dërgojnë dhe marrin skedarë të mëdhenj të të dhënave, përfshirë skedarë teksti dhe zip, direkt përmes aplikacionit. Platforma tha se ka më shumë se 500 milion përdorues aktivë dhe arriti në 1 miliardë shkarkime në gusht, sipas të dhënave nga SensorTower. Por përdorimi i tij nga nëntoka kriminale kibernetike mund të rrisë presionin mbi platformën me seli në Dubai për të forcuar moderimin e përmbajtjes, pasi planifikon një ofertë publike fillestare të ardhshme dhe eksploron futjen e reklamave në shërbimin e saj. Sipas Cyberint, numri i përmendjeve në Telegram të “Email: pass” dhe “Combo” – hakerat e përdorura për të treguar se listat e emailit dhe fjalëkalimeve të vjedhura po ndahen – u rrit katërfish gjatë vitit të kaluar në gati 3,400. Në një kanal publik Telegram të quajtur “combolist”, i cili kishte më shumë se 47,000 abonentë, hakerët shesin ose thjesht qarkullojnë grumbullime të mëdha të të dhënave prej qindra mijëra emrave të përdoruesve dhe fjalëkalimeve të rrjedhura.