Studiuesit ndërtojnë një pamje më të detajuar të lëvizjes së fletës së akullit të Grenlandës

foto

Studiuesit kanë zbuluar se lëvizja e akullnajave në Grenlandë është më komplekse nga sa mendohej më parë, me deformim në rajonet e akullit më të ngrohtë që përmban sasi të vogla uji që janë përgjegjës për lëvizjen që shpesh supozohej se shkaktohej nga rrëshqitja aty ku akulli takohet me shkëmbin themelor poshtë. .

foto

Ekipi ndërkombëtar i studiuesve i udhëhequr nga Universiteti i Kembrixhit përdori teknika të modelimit kompjuterik bazuar në matjet e mëparshme të fibrave optike nga Fleta e Akullit të Grenlandës për të krijuar një pamje më të detajuar të sjelljes së shtresës së dytë më të madhe të akullit në botë.

foto

Rezultatet e tyre, të raportuara në revistën Science Advances, mund të përdoren për të zhvilluar parashikime më të sakta se si shtresa e akullit të Grenlandës do të vazhdojë të lëvizë në përgjigje të ndryshimit të klimës.

Humbja masive nga shtresa e akullit të Grenlandës është rritur gjashtëfish që nga vitet 1980 dhe tani është kontribuesi i vetëm më i madh në rritjen globale të nivelit të detit. Rreth gjysma e kësaj humbjeje në masë është nga rrjedhjet sipërfaqësore të ujërave të shkrirë, ndërsa gjysma tjetër nxitet nga shkarkimi i akullit direkt në oqean nga akullnajat me rrjedhje të shpejtë që arrijnë në det.

Projekti RESPONDER po eksploron dinamikën e fletës së akullit të Grenlandës duke përdorur një kombinim të matjeve fizike dhe modelimit kompjuterik.

Hulumtimi aktual bazohet në vëzhgimet e mëparshme të raportuara nga ekipi RESPONDER në 2021 duke përdorur kabllot me fibra optike. Në atë punë, ekipi zbuloi se temperatura e fletëve të akullit nuk ndryshon si një gradient i qetë, por është shumë më heterogjen, me zonat e deformimit shumë të lokalizuar që ngrohin më tej akullin.

Matjet e pusit treguan gjithashtu se akulli në bazë përmban sasi të vogla – deri në afërsisht dy përqind – ujë. Në disa pjesë të shtresës së akullit, kjo shtresë e përzier akull-uji, e quajtur akull i butë, ishte rreth tetë metra e trashë, por në pjesë të tjera ishte deri në 70 metra e trashë.

“Shtimi i sasive edhe të vogla të ujit e zbut akullin në mënyrë të konsiderueshme, duke e transformuar atë në një material unik me karakteristika mekanike të ndryshuara thelbësisht,” tha autori i parë Dr. Robert Law, i cili e përfundoi punën ndërsa ishte në Institutin e Kërkimeve Polare Scott të Kembrixhit dhe tani është me bazë në Universitetin e Bergenit. “Ne donim të dinim pse trashësia e kësaj shtrese ndryshonte kaq shumë, sepse nëse nuk e kuptojmë plotësisht, modelet tona të sjelljes së fletës së akullit nuk do të kapin plotësisht proceset fizike që ndodhin në natyrë.”

“Pamja e tekstit shkollor për lëvizjen e akullnajave është se ajo ndodh me një ndarje të rregullt të rrëshqitjes bazale dhe deformimit të brendshëm, dhe që të dyja kuptohen mirë,” tha bashkëautori dhe udhëheqësi i projektit RESPONDER, Profesor Poul Christoffersen, i cili është i bazuar në SPRI. “Por kjo nuk është ajo që ne vëzhguam kur shikuam me kujdes në puset me teknika të reja. Me vëzhgime më pak të detajuara në të kaluarën, ishte e vështirë të merrej një pamje vërtet e mirë se si lëviz shtresa e akullit dhe akoma më sfiduese për ta përsëritur atë me modele kompjuterike. .”

Law, Christoffersen dhe kolegët e tyre nga Britania e Madhe, SHBA, Zvicra dhe Franca zhvilluan një model të bazuar në matjet e tyre të mëparshme të puseve që mund të japin llogari për të gjitha vëzhgimet e reja.

E rëndësishmja, ata llogariten për variacionet natyrore në peizazhin në bazën e akullit, i cili, në Grenlandë, është plot me kodra shkëmbore, pellgje dhe fjorde të thella. Studiuesit zbuluan se ndërsa një akullnajë lëviz mbi një pengesë ose kodër të madhe, ka një efekt deformimi dhe ngrohjeje, i cili ndonjëherë shtrihet disa qindra metra nga baza e fletës së akullit. Më parë, ky efekt ishte lënë jashtë në modele.

“Stresi në bazën e akullit është më i lartë në majat e këtyre kodrave, gjë që çon në rrëshqitje më bazale,” tha Law. “Por deri më tani shumica e modeleve nuk i kanë llogaritur të gjitha këto ndryshime në peizazh.”

Duke përfshirë këto variacione, modeli i zhvilluar nga studiuesit tregoi se një shtresë e ndryshueshme akulli i butë formohet ndërsa akullnaja lëviz mbi peizazh, pavarësisht nëse vetë akullnaja lëviz shpejt ose ngadalë. Trashësia e kësaj shtrese të butë akulli përputhet me matjet e mëparshme të pusit, por ndryshon ndjeshëm nga metodat standarde të modelimit të përdorura për të parashikuar rritjen e nivelit të detit nga shtresat e akullit.

“Për shkak të këtij peizazhi kodrinor, akulli mund të shkojë nga rrëshqitja në bazën e tij pothuajse tërësisht në pothuajse rrëshqitje fare, në distanca të shkurtra prej vetëm disa kilometrash,” tha Law. “Kjo ndikon drejtpërdrejt në strukturën termike – nëse keni më pak rrëshqitje bazale, atëherë keni më shumë deformim dhe ngrohje të brendshme, gjë që mund të çojë në trashjen e shtresës së akullit të butë, duke ndryshuar vetitë mekanike të akullit në një zonë të gjerë. Kjo shtresë bazale e butë e akullit mund të veprojë si një urë deformimi midis kodrave, duke lehtësuar lëvizjen e shpejtë të akullit shumë më të ftohtë direkt mbi të.”

Studiuesit shpresojnë të përdorin këtë kuptim të përmirësuar për të ndërtuar përshkrime më të sakta të lëvizjes së akullit për modelet e fletës së akullit të përdorura në parashikimin e rritjes së ardhshme të nivelit të detit.