Po sikur planeti hipotetik i nëntë të ketë hënë?

foto

Vitet e fundit, provat sugjerojnë se mund të ketë diçka që fshihet në periferi të Sistemit Diellor – diçka e madhe, dhe ndoshta shumë e errët.

foto

Ajo gjë e madhe dhe e errët është quajtur Planeti Nëntë, prania e tij është konstatuar nga disa orbita të grumbulluara në mënyrë të veçantë të zbuluara në objekte të vogla në Brezin Kuiper të jashtëm të Sistemit Diellor. Diçka, besojnë disa shkencëtarë, ka shkaktuar një ndërprerje gravitacionale që krijoi këto orbita.

Llogaritjet e tyre sugjerojnë se, sido që të jetë, objekti është midis 5 dhe 10 herë më i madh se masa e Tokës.

Megjithatë, sistemi diellor i jashtëm është shumë larg dhe objektet në të janë shumë të vështira për t’u zbuluar. Planeti Nëntë, nëse ekziston, duhet të rrotullohet rreth Diellit diku midis 400 dhe 800 herë distanca e Tokës nga Dielli. Pra, edhe pse shkencëtarët kanë kërkuar për Planetin Nëntë, deri më tani, ai u është shmangur të gjithëve.

Një arsye e mundshme për këtë mund të jetë nëse Planeti Nëntë është një objekt i errët; si, për shembull, një vrimë e zezë. Jo vetëm që një vrimë e tillë e zezë nuk do të lëshonte asnjë dritë, por do të ishte jashtëzakonisht e vogël – praktikisht e pamundur të dallohej edhe nëse mund të reflektonte dritën.

Por astronomi Man Ho Chan i Universitetit të Arsimit të Hong Kongut në Kinë beson se ne mund të jemi ende në gjendje ta gjejmë atë gjithsesi.

foto

Arma e tymosjes, ai e shtron në një letër të ngarkuar në serverin e paraprintimit arXiv, dhe në shtyp në The Astrophysical Journal, mund të jetë një grup hënor shoqërues në pjesën misterioze të diçkaje.

“Në këtë artikull, ne tregojmë se probabiliteti i kapjes së objekteve të mëdha trans-neptuniane (TNO) nga Planeti Nëntë për të formuar një sistem satelitor në rajonin e diskut të shpërndarë (midis resë së brendshme Oort dhe Brezit Kuiper) është i madh,” shkruan Chan në. letrën e tij.

“Duke miratuar një model standard të Planetit Nëntë, ne tregojmë se efekti i baticës mund të ngrohë ndjeshëm satelitët, gjë që mund të japë fluks të mjaftueshëm radio termik për vëzhgime, edhe nëse Planeti Nëntë është një objekt i errët.”

Pothuajse çdo planet në Sistemin Diellor ka të paktën një hënë. Në fakt, shumica kanë më shumë se një. Mërkuri dhe Venusi janë pa hënë dhe Toka është i vetmi planet me vetëm një satelit. Disa trupa joplanetarë kanë edhe hëna. Është Plutoni, sigurisht, me hënat e tij. Disa asteroidë madje kanë hëna.

Në sistemin diellor të mesëm dhe të jashtëm, hënat janë pothuajse të gjithë bujë. Disa, si Hëna e Tokës, mund të ishin formuar nga materiali nga vetë trupi mëmë. Në shumë raste të tjera, graviteti i planetit kapi gurët që kalonin dhe i mbajti ata, si goblinë të vegjël të çuditshëm që mbledhin gurë.

Aty ku Planeti Nëntë parashikohet të jetë, siç rezulton, duhet të jetë i pjekur për marrjen e hënës: rajoni midis Brezit Kuiper të mbushur me shkëmbinj dhe Resë Oort të mbushur me shkëmbinj. Ky rajon, i njohur si disku i shpërndarë, duhet të mbushet me objekte trans-neptuniane; në thelb, shkëmbinj që kanë një orbitë në një distancë mesatare më të madhe se Neptuni.

Chan llogariti probabilitetin që planeti i supozuar mund të kishte marrë disa satelitë dhe zbuloi se do të ishte më i çuditshëm nëse nuk do të kishte bërë. Sipas llogaritjeve të tij, mesatarisht, një objekt me masën e Planetit Nëntë duhet të kapë 20 objekte trans-neptuniane me një gjatësi ose më të madhe se 140 kilometra (87 milje).

Më vete, këto copa shkëmbi të akullt nuk do të zbuloheshin, por një ndërveprim gravitacional me një trup më masiv mund ta ndryshonte këtë, nëse hëna do të ishte mjaft e madhe; le të themi, më i madh se 100 kilometra.

Satelitët që kapen nga një planet priren të kenë orbita të parregullta eliptike. Kjo do të thotë që sforcimet gravitacionale të vendosura në hënë ndryshojnë ndërsa ajo lëviz më afër dhe më larg planetit, duke e shtrirë atë atje ku tërheqja gravitacionale është më e fortë.

Këto strese që ndryshojnë vazhdimisht e ngrohin hënën nga brenda. Dhe nxehtësia shpërndahet si rrezatim termik. Ky duhet të jetë i dallueshëm si një sinjal radio; dhe është diçka që mund ta kërkojmë tani, thotë Chan.

“Nëse P9 është një objekt i errët dhe ka një sistem satelitor, propozimi ynë mund të vëzhgojë drejtpërdrejt sinjalet e mundshme termike të emetuara nga satelitët tani,” shkruan ai.

“Prandaj, kjo do të ishte një metodë në kohë dhe efektive për të konfirmuar hipotezën e Planetit nëntë dhe për të verifikuar nëse Planeti Nëntë është një objekt i errët apo jo.”