Teknologjia lazer e Projektit Alphabet Taara transmetoi 700TB të dhëna në gati 5 km

foto

Në janar, kompania mëmë e Google, Alphabet, mbylli Project Loon, një nismë që eksploronte përdorimin e balonave helium stratosferik për të shpërndarë internetin pa tel (një përpjekje për të përdorur dronë me energji diellore të palosur në 2017). Sidoqoftë, disa teknologji të zhvilluara si pjesë e projektit Loon mbetën në zhvillim, veçanërisht lidhjet e Komunikimeve Optike të Hapësirës së Lirë (FSOC) që fillimisht ishin menduar të lidhnin balona të larta fluturuese-dhe tani që teknologjia është në përdorim aktiv duke siguruar një shpejtësi të lartë lidhje broadband për njerëzit në Afrikë.

Kabllo të ngjashme me fibra optike pa kabllo, FSOC mund të krijojë një lidhje me brez të gjerë 20Gbps+ nga dy pika që kanë një vizion të qartë, dhe laboratori X i Alphabet ka krijuar Projektin Taara për t’i dhënë një goditje. Ata filluan duke vendosur lidhje në Indi disa vjet më parë, si dhe disa pilotë në Kenia, dhe sot X zbuloi atë që ka arritur duke përdorur lidhjen e saj optike pa tel për të lidhur shërbimin përtej lumit Kongo nga Brazzaville në Republikën e Kongos dhe Kinshasa në Republikën Demokratike të Kongos.

Për 20 ditë, drejtuesi i Projektit Taara, Baris Erkmen thotë se lidhja transmetoi gati 700TB të dhëna, duke shtuar lidhjet me fibra të përdorura nga partneri lokal i telekomit Econet dhe filialet e tij. Arsyeja për testimin e teknologjisë në këtë vend nuk është vetëm klima, për të cilën ekipi pranon se është më i përshtatshëm për komunikimet optike pa tel sesa një qytet i mjegullt si San Francisko, por pengesa e krijuar nga lumi i thellë dhe me rrjedhje të shpejtë. Qytetet janë vetëm disa kilometra larg, ndërsa sorra fluturon, por Taara thotë se një lidhje fibrash me Kinshasa duhet të kalojë gati 400 kilometra (400 kilometra), duke e bërë atë pesë herë më të shtrenjtë për të hyrë në internet.

Pavarësisht dërgimit të komunikimeve të tij pa mbrojtjen e një fije fizike, Taara thotë se gjatë periudhës së provës, lidhja e saj kishte 99.9 përqind disponueshmëri. Ekipi i thotë The Verge se përdoruesit përfundimtarë nuk e dinë kur komunikimet e tyre përdorin FSOC në vend të fibrave dhe se synon të ofrojë një përvojë të padallueshme. Ata gjithashtu thanë se ata nuk kishin përjetuar asnjë kushtet e motit në Kongo që ndikuan në lidhjen në këtë lidhje deri më tani. Ata vlerësojnë elasticitetin e tij përballë mjegullës, shiut të lehtë, zogjve dhe pengesave të tjera në aftësinë për të rregulluar fuqinë lazer në fluturim, si dhe përmirësimin e drejtimit dhe ndjekjes.

Lidhjet e Projektit Taara janë të vendosura lart, natyrisht, pasi ato duhet të jenë në gjendje të shohin njëri -tjetrin, dhe siç mund ta shihni në GIF më lart, ata janë në gjendje të rregullojnë automatikisht pasqyrat e tyre për të lidhur “një rreze drite në gjerësinë e një shkopinj me saktësi të mjaftueshme për të goditur një objektiv 5 centimetra që është 10 kilometra larg. ” Sistemi mund të rregullohet brenda konit +/- 5 gradë, dhe ekipi thotë se nëse kjo dështon për ndonjë arsye, ata mund të përpiqen t’i kontrollojnë ato në distancë në një lidhje para se të dërgojnë teknikë jashtë.