Teleskopi Hapësinor Hubble kap një galaktikë madhështore spirale 230 milionë vite dritë larg

foto

Ky portret astronomik nga Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA/ESA shfaq një pamje të skajshme të galaktikës spirale madhështore UGC 11537. Kamera me fushë të gjerë 3 të Hubble ka kapur krahët spirale të plagosura fort që rrotullohen rreth zemrës së UGC në valë të kuqe 11537. duke treguar brezat e shndritshëm të yjeve dhe retë e errëta të pluhurit që qarkullojnë në të gjithë galaktikën.

UGC 11537 është 230 milionë vite dritë larg në yjësinë Aquila dhe shtrihet afër rrafshit të Rrugës së Qumështit. Të qenit kaq afër brezit yjor të Rrugës së Qumështit do të thotë që yjet në plan të parë nga galaktika jonë janë depërtuar në imazh – dy yjet e shquar përballë UGC 11537 janë ndërthurëse nga brenda Rrugës së Qumështit. Këta yje të ndritshëm në plan të parë janë të rrethuar nga thumba difraksioni – artefakte imazherike të shkaktuara nga drita e yjeve që ndërvepron me strukturën e brendshme të Hubble.

Ky imazh erdhi nga një grup vëzhgimesh të krijuara për të ndihmuar astronomët të peshojnë vrimat e zeza supermasive në galaktikat e largëta. Kombinimi i vëzhgimeve me sy të mprehtë të Hubble dhe të dhënave nga teleskopët me bazë tokësore i lejoi astronomët të bënin modele të detajuara të masës së yjeve në këto galaktika, gjë që nga ana tjetër ndihmon në kufizimin e masës së vrimave të zeza supermasive.