Programi i hënës Artemis i NASA-s përballet me kosto dhe vonesa në rritje

foto

Programi i hënës Artemis i NASA-s vlerësohet të kushtojë afro 93 miliardë dollarë deri në vitin 2025, njoftoi të hënën Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm të NASA-s. Katër fluturimet e para të përforcuesit gjigant SLS të programit dhe kapsulës së ekuipazhit Orion do të zhvillohen në rreth 4.1 miliardë dollarë secila, thotë OIG.

E dyta në një seri auditimesh në vazhdim që shqyrton programin Artemis arrin në përfundimin se lëshimi i parë pa pilot i një rakete të Sistemit të Nisjes Hapësinore dhe kapsulës Orion në një fluturim përtej hënës dhe mbrapa do të kalojë në afatin kohor të verës 2022.

Fluturimi i dytë i programit, një fluturim i pilotuar rreth hënës, do të rrëshqasë në vitin 2024, ndërsa misioni i parë i uljes në hënë ka të ngjarë të mos dalë nga toka deri në vitin 2026, sipas OIG.

NASA njoftoi një afat kohor të rishikuar javën e kaluar, duke thënë se një fluturim provë pa pilot i raketës së Hënës dhe anijes kozmike Orion pritet që në shkurt, i ndjekur nga një fluturim pilot rreth hënës jo më herët se maji 2024 dhe ulja e parë diku në 2025.

Ishte njohja e parë zyrtare nga NASA se data e synuar e administratës Trump në vitin 2024 për misionin Artemis 3 – ulja e parë në Hënë – nuk konsiderohej më e realizueshme.

OIG, duke cituar datën fillestare të objektivit, paraqiti një pamje më pesimiste.

“Qëllimi i NASA-s për të zbarkuar astronautët në polin jugor të Hënës në vitin 2024 përballet me sfida të shumta të rëndësishme, duke përfshirë rreziqe të mëdha teknike, një plan zhvillimi jorealist dhe nivele financimi më të ulëta se ato të kërkuara”, shkroi Inspektori i Përgjithshëm. “Si rezultat, data 2024 ka të ngjarë të bjerë në 2026 sa më parë.”

Për më tepër, OIG raportoi, sfidat ligjore ndaj një kontrate të NASA-s të dhënë SpaceX për të ndërtuar një tokëzues të ri hënor vonuan punën me gjashtë muaj dhe një padi pasuese, të dyja të ngritura nga rivali Blue Origin, shkaktuan një vonesë tjetër.

Për më tepër, vonesat në zhvillimin e një postimi të planifikuar në orbitën hënore të njohur si Gateway “ka të ngjarë të përjashtojnë disponueshmërinë e postës hënore për të ofruar komunikime dhe furnizime si për Orionin ashtu edhe për (ulësin e Hënës) gjatë misioneve të hershme të NASA-s për uljen në hënë.”

NASA aktualisht po përgatit raketën e parë të Sistemit të Nisjes Hapësinore dhe një kapsulë Orion – Artemis 1 – për nisje në një udhëtim të papilotuar përtej Hënës dhe në fillim të shkurtit. OIG pret që ai fluturim të rrëshqasë edhe disa muaj të tjerë.

Zyrtarët e NASA-s thanë javën e kaluar kostoja e programit të zhvillimit të raketës SLS përmes lëshimit të Artemis 1 do të shkojë rreth 11 miliardë dollarë ndërsa kostoja e parashikuar e Orionit përmes fluturimit të dytë të Artemis do të arrijë në 9.3 miliardë dollarë.

Por OIG tha se kostoja totale e programit, kur të bashkohen të gjitha projektet përkatëse, do të shkojë në rreth 93 miliardë dollarë deri në vitin 2025.

“Ne projektojmë gjithashtu koston aktuale të prodhimit dhe operimit të një sistemi të vetëm SLS/Orion në 4.1 miliardë dollarë për lëshim për Artemis 1 deri në 4, megjithëse iniciativat e vazhdueshme të agjencisë që synojnë rritjen e përballueshmërisë kërkojnë të ulin atë kosto,” thuhet në raport.

Duke e zbërthyer këtë, OIG tha se një raketë e vetme SLS do të kushtojë rreth 2.2 miliardë dollarë për t’u prodhuar, duke përfshirë dy përforcues me karburant të ngurtë, katër motorë të fazës së parë të trashëgimisë RS-25, fazën e sipërme dhe pajisje të tjera.

Kapsulat Orion, thuhet në raport, kushtojnë rreth 1 miliard dollarë për t’u ndërtuar, plus 300 milionë dollarë të tjerë për modulin e shërbimit të tij, të ofruar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës. Sistemet tokësore do të kushtojnë 568 milionë dollarë të tjerë në vit.

“Kostoja totale prej 4.1 miliardë dollarësh përfaqëson prodhimin e raketës dhe operacionet e nevojshme për të nisur sistemin SLS/Orion duke përfshirë materialet, punën, pajisjet dhe shpenzimet e përgjithshme,” tha OIG. Ai nuk përfshin paratë e shpenzuara për zhvillimin e mëparshëm, një sistem docking dhe përmirësime të tjera të planifikuara.

Për krahasim, një analizë nga Shoqëria Planetare vendosi koston e programit Apollo midis 1960 dhe 1973 në afërsisht 28 miliardë dollarë, ose afërsisht 280 miliardë dollarë kur rregullohet për inflacionin.

Një faktor në koston e lartë të Artemis është se përveç kapsulës Orion, nënsistemeve dhe objekteve të lëshimit, “të gjithë komponentët janë të shpenzueshëm dhe “një përdorim” ndryshe nga sistemet komerciale të fluturimit në hapësirë”, tha Inspektori i Përgjithshëm.

“Pa kapjen, raportimin e saktë dhe reduktimin e kostos së misioneve të ardhshme SLS/Orion, agjencia do të përballet me sfida të rëndësishme për të mbështetur programin e saj Artemis në konfigurimin e saj aktual.”