Teleskopi i NASA -s James Webb do të eksplorojë universin. Kritikët thonë se emri i tij përfaqëson një kohë të dhimbshme në historinë e SHBA.

foto

Kur teleskopi hapësinor James Webb shpaloset vetë dhe udhëton gati një milion milje larg Tokës, observatori do të shikojë miliarda vjet në të kaluarën në kërkim të galaktikave dhe yjeve të parë të universit.

Për kozmologun Chanda Prescod-Weinstein, projekti prej 10 miliardë dollarësh ka qenë me vlerë çdo dollar dhe çdo minutë të 25 viteve që u deshën për tu zhvilluar. “Instrumentshtë një instrument fenomenal,” tha ajo në një intervistë për The Washington Post. “Jam shumë i emocionuar të shoh galaktikat foshnjore.”

Por Prescod-Weinstein, i cili mëson studime të fizikës dhe grave në Universitetin e New Hampshire, ka frikë se nisja e planifikuar e teleskopit e 18 dhjetorit po mbërrin nën një re. Dhe jo mjegullnajat verbuese të së përtejmes, por trashëgimia e ish -udhëheqësit të NASA -s, për të cilin është quajtur teleskopi – James Webb. Prescod-Weinstein dhe kritikë të tjerë argumentojnë se Webb ishte bashkëpunëtor në diskriminimin e punonjësve LGBTQ në vitet ’40, ’50 dhe ’60-si nënsekretar në Departamentin e Shtetit të SHBA dhe si administratori më i lartë në NASA.

“Unshtë për të ardhur keq, prandaj, që plani aktual i NASA-s është të nisë këtë instrument të jashtëzakonshëm në hapësirë që mban emrin e një njeriu, trashëgimia e të cilit në rastin më të mirë është e ndërlikuar dhe në rastin më të keq reflekton bashkëpunimin në diskriminimin homofobik në qeverinë federale,” Prescod-Weinstein dhe tre shkencëtarë të tjerë shkruan në një artikull Scientific American në Mars.

Shkencëtarët – së bashku me qindra studentë të diplomuar, entuziastë dhe astronomë – i bënë thirrje NASA -s që ta riemërtojë teleskopin. Por pas një hetimi në historinë e Webb, agjencia kohët e fundit njoftoi se emri do të mbetet.

“Zyra e Historisë e NASA -s kreu një kërkim shterues përmes arkivave aktualisht të arritshëm mbi James Webb dhe karrierën e tij,” tha zëdhënësja e NASA -s Karen Fox në një deklaratë për The Post. “Ata gjithashtu biseduan me ekspertë të cilët më parë e kishin hulumtuar këtë temë gjerësisht.

“NASA nuk gjeti asnjë provë në këtë pikë që urdhëron ndryshimin e emrit të teleskopit hapësinor James Webb,” shtoi Fox.

Ashtu si NASA, mbrojtësit e Webb argumentojnë se nuk ka dëshmi se nëpunësi civil i vjetër ka luajtur një rol vendimtar në politikat qeveritare të mesit të shekullit të 20-të, të cilët në mënyrë rutinore i çrrënjosën punonjësit homoseksualë dhe lezbike dhe i cilësuan ata si “çoroditës moralë”. Por kritikët e Webb thonë se ai nuk kishte nevojë të drejtonte përpjekjet për të qenë moralisht përgjegjës. Webb ishte në një pozitë të fuqisë pasi diskriminimi u krye dhe me sa duket nuk bëri asgjë për ta ndaluar atë, argumentojnë ata.

Në një kohë kur amerikanët po rimendojnë se kush duhet të përfaqësohet në monumente dhe në ndërtesa dhe shenja rruge, teleskopi del si një rast studimi i procesit të thyer të pajisjes së një objekti me një emër.

NASA nuk është agjencia e vetme federale që përballet me pyetje lidhur me proceset e emërtimit. Kongresi, pas vdekjes së George Floyd, i dha Departamentit të Mbrojtjes tre vjet për të ndryshuar emrat e 10 bazave ushtarake që nderojnë udhëheqësit e Konfederatës. Një forcë detare e Marinës gjithashtu rekomandoi një rishikim të emrave të anijeve dhe rrugëve që kanë lidhje Konfederate.

Nëse teleskopi hapësinor James Webb përfundon duke ofruar të njëjtat pamje mahnitëse të universit që Hubble ka prodhuar gjatë tre dekadave të fundit, ai konsiderohet jo vetëm të jetë një emër i zakonshëm, por edhe mishërimi popullor i zbulimit shkencor dhe më i mrekullueshëm i tij atributet.

“Fëmijët do të rriten me këtë emër në buzët e tyre-dhe me këtë teleskop që do të përcaktojë astronominë për një brez, siç bëri Hubble para tij,” tha Prescod-Weinstein për The Post.

Edhe pse NASA ka vendosur të mbajë emrin e Webb në teleskop, astronomët vazhdojnë të debatojnë për trashëgiminë e ish -udhëheqësit. Si shef i NASA -s nga viti 1961 deri në 1968, Webb vlerësohet për udhëheqjen e agjencisë gjatë periudhës së saj më të famshme: misionet Apollo. Webb u tërhoq nga agjencia në vitin 1968, rreth një vit para se Apollo 11 të arrinte në hënë, por ai është vlerësuar për hedhjen e bazës për atë moment historik.

Kjo është arsyeja pse Sean O’Keefe, administratori i NASA -s nga dhjetori 2001 deri në shkurt 2005, vendosi ta quajë teleskopin, i cili ishte në fazat e tij të hershme në atë kohë, sipas Webb. Vendimi, tha O’Keefe kohët e fundit për NPR, doli nga bisedat me të tjerët në NASA. “Nuk kishte asnjë grup të caktuar komisionerësh për të dalë me një emër,” megjithëse të gjithëve në atë kohë dukej se i pëlqente ideja, tha O’Keefe për rrjetin e radios publike.

Por rreth vitit 2015, trashëgimia e Webb u vu nën kontroll. Kritikët pohuan se ai ishte aktiv në Lavender Scare, një lëvizje që zgjati nga fundi i viteve ’40 deri në ’60 që çoi në pastrimin e mijëra punonjësve LGBTQ nga fuqia federale e punës. Kritikët e Webb-it cituan shënimet e redaktuara në Wikipedia, njëra prej të cilave e citoi atë duke thënë në një raport: “Në përgjithësi besohet se atyre që përfshihen në akte të çoroditura të hapura u mungon stabiliteti emocional i personave normalë.”

Historia nuk është aq e qartë. Në fillim të këtij viti, astrofizikani Hakeem Oluseyi shkroi një artikull duke paraqitur dëshmi se Webb nuk e shkroi rreshtin ose raportin. Citimi, zbuloi ai, erdhi nga një raport i komitetit të Senatit të vitit 1950.

Duke cituar shembuj të tjerë, Oluseyi argumentoi se kishte pak ose aspak dëshmi se Webb ishte një pjesëmarrës aktiv në Frikësimin e Lavender.

“Komuniteti i astronomëve dhe astrofizikanëve në grupin e mediave sociale në internet të cilët verbërisht i pranuan akuzat u grumbulluan dhe ishin gati të përballeshin me NASA -n edhe pse ata nuk zbatuan ashpërsinë e duhur,” shkroi ai.

Oluseyi shkroi në artikullin e tij se ai gjeti dëshmi se Webb ishte aktiv në punësimin e punonjësve të Zi dhe integrimin racor të objekteve të NASA -s në vitet ’60.

Për më tepër, David K. Johnson, i cili shkroi një libër të titulluar “Frika e Livandos”, i tha Nature në korrik se nuk dinte asnjë provë që Webb luante një rol kryesor në lëvizjen.

Kritikët e Webb argumentojnë se ai dinte për diskriminimin sistemik dhe nuk bëri asgjë. “Nuk ka të dhëna që ai të ketë zgjedhur të qëndrojë në mbrojtje të njerëzimit të atyre që përndiqen,” shkruan Prescod-Weinstein dhe kolegët e saj në mars.

Duke argumentuar për bashkëpunimin e Webb, kritikët tregojnë disa prova. Të dhënat në Arkivat Kombëtare tregojnë se Webb mori një memorandum nga një udhëheqës tjetër që përshkruante “problemin e homoseksualëve dhe të çoroditurve seksualë në Departamentin e Shtetit”, si dhe pjesëmarrjen e agjencisë në një hetim të Senatit që përfundimisht përcaktoi se punonjësit LGBTQ ishin ” rreziqe sigurie ”dhe“ të papërshtatshme ”për rolet e qeverisë. Për më tepër, tregojnë të dhënat, Webb ia kaloi atë memorandum një senatori gjatë një takimi në qershor 1950.

Kritikët e Webb përmendin gjithashtu rastin e Clifford Norton, një analist i buxhetit të NASA -s, i cili u arrestua në Sheshin Lafayette të Uashingtonit në Tetor 1963 pasi u akuzua për përparime seksuale ndaj një burri tjetër. Agjencia e zbuloi shpejt dhe e shkarkoi Norton, duke e konsideruar përparimin e tij të dyshuar seksual “sjellje imorale, të pahijshme dhe të turpshme”. Do të kishte qenë e vështirë për Webb të mos dinte për pushkatimin e Norton, argumentojnë kritikët.

Vite më vonë, gjykata federale e apelit të Qarkut vendosi se pushimi nga puna ishte i paligjshëm.