Tesla u dorëzoi klientëve më pak automjete për tremujorin e dytë me radhë

foto

Në fund të ditës masive të pagave të CEO të Tesla, Elon Musk, kompania publikoi raportin e saj të fundit tremujor të prodhimit dhe dorëzimit, duke treguar rënie nga viti i kaluar si në prodhim ashtu edhe në dërgesa.

foto

Tesla raportoi se prodhoi 410,831 automjete gjatë periudhës tre mujore që përfundoi në qershor, një rënie prej 14 për qind krahasuar me tremujorin e dytë të 2023. Tesla raportoi se kishte dorëzuar 443,956 automjete për klientët gjatë tremujorit të dytë të 2024, një rënie prej 4,76 për qind nga 466,140 automjete që dorëzoi në tremujorin e dytë të 2023.

foto

Kjo vazhdon një trend që filloi në fillim të këtij viti, në të cilin Tesla raportoi rënien e parë të shitjeve nga viti në vit që nga viti 2020. Kompania po vazhdon të luftojë me kërkesën pasi klientët kanë më shumë zgjedhje se kurrë kur blejnë një makinë elektrike. Ai ktheu rënien vijuese të furnizimeve të tremujorit të fundit, me një rritje prej 14.8 përqind krahasuar me tremujorin e parë.

Tesla është përballur gjithashtu me disa vështirësi reale që kanë ndikuar në prodhimin e saj, si rritja e Modelit 3 të rifreskuar rishtazi në fabrikën e saj në Fremont, Kaliforni, dhe mbylljet në lidhje me çështjet e zinxhirit të furnizimit në Gigafactory-in e saj në Berlin.

Por problemet e prodhimit nuk mund të shpjegojnë plotësisht rënien e dërgesave të klientëve. Pjesa e tregut të Tesla-s është zvogëluar pasi prodhuesit e vjetër të automjeteve vazhdojnë të nxjerrin modele të reja. Tani po qëndron në rreth 50 për qind të tregut, nga 80 për qind e aksioneve në 2020. Dhe ndërsa prodhuesit e tjerë të automjeteve po raportojnë rritje dyshifrore në shitjet e automjeteve elektrike, shitjet e Tesla vazhdojnë të bien.

Ka një sërë arsyesh për këtë: mashtrimet online të Musk, boshllëqet në linjën e automjeteve të kompanisë dhe konkurrenca në rritje. Shumica dërrmuese e shitjeve të Tesla – mbi 90 për qind – vijnë nga vetëm dy modele: Modeli 3 dhe Modeli Y. Cybertruck, shpresa e madhe e kompanisë prej çeliku inoks, është jashtëzakonisht polarizuese dhe e tërhequr vazhdimisht.

Tesla nuk i zbulon numrat e saj në rajon, kështu që është e pamundur të identifikohen dobësitë kryesore të kompanisë. Gjurmuesit e regjistrimit tregojnë se Evropa është një problem në rritje. Por Kina, tregu më i rëndësishëm i Teslës, mund të jetë në kërkim falë normave të ulëta të interesit dhe stimujve të rinj.

Duket se do të jetë një verë e ngarkuar për Teslën. Ndërsa vazhdon të analizojë rrënojat e raundeve të shumta të pushimeve nga puna të këtij viti, kompania pritet të raportojë të ardhurat e tremujorit të dytë më vonë këtë muaj. Dhe më pas, më 8 gusht, zbulohet robotaksi i madh, ku Musk do të bëjë hapin e tij më të fuqishëm për të ardhmen e Teslës si një kompani AI dhe robotike.

Kjo mund të jetë e ardhmja, por e tashmja është ende makina.