Kina planifikon një shtytje më të gjerë për të zhvilluar teknologji si Neuralink të Elon Musk

foto

Kina tha të hënën se planifikon të ngarkojë një komitet me hartimin e standardeve për të udhëhequr përdorimin e ndërfaqeve tru-kompjuter – një shenjë se vendi synon të përshpejtojë zhvillimin e vet të kësaj teknologjie në zhvillim.

foto

Kina do të ftojë ekspertë përkatës industrialë dhe teknikë nga ndërmarrjet, institutet kërkimore, universitetet dhe industritë e tjera për të punuar në një sërë standardesh duke përfshirë kodimin dhe dekodimin e informacionit të trurit, komunikimin e të dhënave dhe vizualizimin e të dhënave, sipas planit të lëshuar nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjia e Informacionit.

foto

Ndërfaqet tru-kompjuter janë një fushë relativisht e re e kërkimit teknik në të cilën sinjalet nga truri përdoren për të kontrolluar një pajisje të jashtme – të themi, një gjymtyrë robotike. Ndoshta kompania më e njohur që zhvillon këtë teknologji është Neuralink Corp, të cilën Elon Musk e bashkëthemeloi në vitin 2016. Firma po punon për një pajisje të implantueshme dhe po kërkon njerëz me kuadriplegji për të marrë pjesë në një provë klinike, sipas faqes së saj të internetit.

Njoftimi i qeverisë kineze është një sinjal se ajo synon të përshpejtojë zhvillimin e teknologjive të ngjashme me konkurrentët rivalë perëndimorë si Neuralink, pasi ka përqendruar më së shumti përpjekjet e saj deri tani në mjediset e kërkimit akademik.

Presidenti kinez Xi Jinping i ka bërë thirrje Kinës që të rrisë inovacionin e saj të brendshëm, sepse vendet e tjera dominojnë disa teknologji strategjike. Në veçanti, Pekini po derdh miliarda dollarë në industrinë e tij gjysmëpërçuese, pasi SHBA po shqyrton kufizime të mëtejshme në aksesin e Kinës në teknologjinë e çipave.

Deri më tani, përpjekjet e Kinës në ndërfaqet tru-kompjuter kanë qenë kryesisht të kufizuara në ekipet kërkimore të lidhura me universitetet. Në mars, CCTV raportoi se një pacient i cili ishte i paralizuar rifitoi njëfarë lëvizshmërie pasi mori një pajisje, të quajtur Opportunity Elektronike Neurale, e implantuar në trurin e tij nga Universiteti Tsinghua. Kina publikoi në shkurt një udhëzues etik për studimet e ndërfaqes tru-kompjuter.

Ministria po kërkon opinione publike për këtë çështje. Përgjigjet duhet të jenë më 30 korrik.