Uragani Ida “jashtëzakonisht i rrezikshëm” forcohet në mënyrë dramatike brenda natës

foto

Uragani Ida po godet Luizianën si një stuhi “jashtëzakonisht e rrezikshme” pasi u forcua me shpejtësi gjatë fundjavës. Uragani u rrotullua drejt bregdetit me erëra prej 150 kilometrash në orë, të shoqëruar me një rritje të ujit kërcënuese për jetën, paralajmëruan parashikuesit e Qendrës Kombëtare të Uraganëve të Dielën.

“Ky do të jetë një nga uraganët më të fortë që goditi kudo në Luiziana që të paktën nga vitet 1850,” tha Guvernatori i Luizianës, John Bel Edwards në një konferencë shtypi të Shtunën. Stuhia doli në tokë pak para mesditës me kohën lokale, pranë Port Fourchon, Luiziana.

Ida tashmë kishte shpejtësi të erës prej 103 milje në orë të shtunën në mbrëmje. Vetëm gjashtë orë më vonë, stuhia u forcua në një uragan të madh me shpejtësinë e erës që u rrit në 130 kilometra në orë. Menjëherë pas kësaj, ajo ishte forcuar edhe më shumë – duke arritur në tokë si një uragan i Kategorisë 4 me erëra të qëndrueshme deri në 150 kilometra në orë.

Stuhia ishte në gjendje të intensifikohej kaq shpejt sepse kishte të gjithë përbërësit që i duhen një uragani për t’u rritur. Ujërat e ngrohta nën uragan dhe lagështia e madhe në atmosferë siguruan karburant për stuhinë, ndërsa erërat në atmosferën e sipërme favorizuan uraganin. Të gjithë ata faktorë e lejuan atë të vazhdonte zhvillimin dhe e parandaluan atë të dobësohej para zbritjes në tokë.

“Ida gjeti rrugën e përsosur përtej gjirit, ku është uji më i ngrohtë,” tha Chris Slocum, një studiues në Administratën Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike për The New York Times. “Ju mund të thoni se është një skenar i rastit më të keq.”

Uraganet me intensitet të shpejtë janë zhvilluar shumë herë në vitet e fundit, përfshirë Harvey në 2017 dhe Michael në 2018. Ky intensifikim i shpejtë mund të shkaktohet pjesërisht nga ndryshimet klimatike, sugjerojnë studimet e fundit. Një raport i kohëve të fundit i Kombeve të Bashkuara zbuloi gjithashtu se stuhitë po bëhen më të forta ndërsa planeti po ngrohet. Faktorë të tjerë, përfshirë ndryshimet ciklike në oqean dhe atmosferë, gjithashtu mund të luajnë një rol në intensifikimin e shpejtë – studiuesit janë duke mbledhur në mënyrë aktive më shumë të dhëna se si funksionon procesi në mënyrë që ata të mund të parashikojnë më mirë kur ka mundësi të zhvillohen stuhi si Ida.

Ida arriti në tokë në 16 vjetorin e goditjes së Uraganit Katrina nga shteti. Uraganet kategorizohen sipas shpejtësisë së erës, dhe Ida, aktualisht një Kategori 4, pritet të sjellë erëra katastrofike në rajon. Së bashku me erërat do të vijë një stuhi, një grumbull i madh uji i shtyrë nga brendësia nga stuhia. Parashikuesit parashikuan se ujërat mund të arrijnë lartësi 12-16 metra në pjesë të Luizianës. Ida gjithashtu do të hedhë 10-18 inç reshje në rajon, dhe disa zona mund të shohin deri në dy këmbë reshje shiu, me potencial për më shumë përmbytje.