Valët misterioze, “të jashtëzakonshme” të radios të zbuluara që vijnë nga zemra e Rrugës së Qumështit

foto

Valët misterioze të radios që vijnë nga zemra e Rrugës së Qumështit i kanë habitur astronomët. Në këtë pikë, ata nuk e kanë idenë se çfarë i shkakton ata, sipas një studimi të ri të botuar të martën në “Astrophysical Journal”.

Një njoftim i lajmeve i Universitetit të Sidneit tha se objekti u zbulua nga një ekip shkencëtarësh nga e gjithë bota, duke përdorur një teleskop në Austrialinë Perëndimore që i përkiste agjencisë kërkimore shkencore të qeverisë australiane.

Sinjalet e pazakonta që vijnë nga drejtimi i qendrës së Rrugës së Qumështit – “valët e radios që nuk përshtaten me modelin e kuptuar aktualisht të burimit të ndryshueshëm të radios” – mund të sugjerojnë një klasë të re të objektit yjor, thuhet në njoftimin e lajmeve të Universitetit.

“Prona më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ai ka një polarizim shumë të lartë. Kjo do të thotë që drita e tij lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës, “tha Ziteng Wang, autori kryesor i studimit të ri dhe një student doktorature në Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sidneit.

“Shkëlqimi i objektit gjithashtu ndryshon në mënyrë dramatike, me një faktor 100, dhe sinjali ndizet dhe fiket me sa duket në mënyrë të rastësishme. Ne kurrë nuk kemi parë diçka të tillë, “tha Wang.

Wang shpjegoi se në fillim shkencëtarët menduan se mund të ishte një pulsar – “një lloj shumë i dendur i yllit të vdekur që rrotullohet – ose një lloj ylli që lëshon flakë të mëdha diellore”. Sidoqoftë, sinjalet nga burimi i ri nuk përputhen me ato që priten nga këto lloje të objekteve qiellore, sipas Wang.

Veçantia e sinjalit të radios-e quajtur ASKAP J173608.2-321635 sipas koordinatave të tij-ishte se “filloi e padukshme, pastaj u bë e ndritshme dhe u zbeh para se të rishfaqet përsëri”, e cila është “sjellje e jashtëzakonshme”, tha Tara Murphy, Wang Mbikëqyrës i doktoratës dhe profesor në Institutin e Astronomisë në Sidnei dhe Shkollën e Fizikës.

Gjatë një periudhe nëntëmujore në vitin 2020, astronomët zbuluan gjashtë sinjale radio nga burimi, duke u përpjekur për të gjetur objektin në dritë vizuale, por ishin të pasuksesshme, thuhej në njoftimin e lajmeve.

Shkencëtarët iu drejtuan teleskopit të Parkes dhe përsëri nuk arritën të zbulojnë burimin. Sidoqoftë, kur përdorni radio teleskopin më të ndjeshëm MeerKAT në Afrikën e Jugut, Murphy tha se, për shkak se sinjali ishte i përhershëm, shkencëtarët ishin në gjendje ta vëzhgonin atë për 15 minuta çdo disa javë.

Për fat të mirë, sinjali u kthye, por Murphy vuri në dukje se sjellja e burimit ishte “në mënyrë dramatike e ndryshme”, duke u zhdukur në një ditë të vetme, ndërsa “ajo kishte zgjatur me javë” kur u vëzhgua nga teleskopi australian.