Windows 11 tani është në dispozicion për t’u instaluar

foto

Windows 11 kërkon TPM 2.0 në të gjitha makinat, përfshirë ato virtuale. Kjo është për shkak të këmbënguljes së Microsoft-it për ta bërë Windows-in më të sigurt kundër hakerave që e godasin dhe provojnë atë për dobësitë, por gjithashtu vjen me koston e performancës në sistemet ku siguria e bazuar në virtualizim është e aktivizuar. Në të njëjtën kohë, adoptuesit e hershëm do të zbulojnë se sistemi i ri operativ i Microsoft vjen me koleksionin e zakonshëm të defekteve, disa prej të cilave gjithashtu mund të ndikojnë në performancën e përgjithshme të kompjuterit tuaj.

Microsoft sot hapi dyert për përdoruesit e Windows për të azhurnuar në Windows 11, i cili është një përzierje e çuditshme e përmirësimeve të ndryshme të ndërfaqes së përdoruesit, veçorive të reja dhe të njohura, funksionimit të munguar që ishte premtuar para lëshimit dhe përmirësimeve të sigurisë, të gjitha me më pak rrëmujë të trashëguar. Procesi i azhurnimit është më i qetë se kurrë më parë, por sapo të filloni të punoni me Windows 11, do t’ju duhet të mos mësoni disa zakone të vjetra dhe të përshtateni me faktin se është ende larg përsosmërisë, pavarësisht përpjekjeve më të mira të Microsoft për të bërë ndërfaqe më moderne dhe tërheqëse.

Për ta thënë thjesht, sistemi i ri operativ është ende në punë, por adoptuesit e hershëm kanë vetëm disa gjëra për t’u shqetësuar. E para është se në ndërtimin e Windows 11, Microsoft donte të aplikonte një shtresë sigurie të shkallës së ndërmarrjes për të gjitha makinat të afta për ta drejtuar atë. Kjo ka ndezur shumë polemika rreth kërkesave të sistemit, të cilat janë më strikte se ato të Windows 10 dhe lënë jashtë shumë kompjuterë ekzistues me pajisje relativisht moderne.

Nëse, megjithatë, migroni në Windows 11 duke blerë një kompjuter të ri, mund të shihni performancë të zvogëluar të lojërave për shkak të zbatimit të sigurisë të bazuar në virtualizim (VBS) nga Microsoft. Çështja u zbulua së pari nga njerëzit në PC Gamer, të cilët bënë disa testime dhe zbuluan se makinat OEM performuan nën pritjet.

Rezulton se VBS është aktivizuar si parazgjedhje në këto sisteme dhe kjo çon në regresione të performancës deri në pesë përqind në Far Cry New Dawn, 10 përqind në standardin 3DMark Time Spy, 25 përqind në Horizon Zero Dawn dhe 28 përqind në Shadow of the Tomb Raider. Këto gjetje janë konfirmuar nga ComputerBase dhe UL Benchmarks, dhe kjo e fundit po punon në një azhurnim për shërbimet e tij standarde që do të përbëjnë VBS dhe do të ndihmojnë përdoruesit të krahasojnë rezultatet në mënyrë të drejtë.

Për kontekstin, VBS u prezantua për herë të parë në Windows 10 si një veçori opsionale dhe përdor virtualizimin e harduerit për të krijuar dhe izoluar një zonë të sigurt të kujtesës nga sistemi normal operativ. Windows mund të përdorë këtë mënyrë virtuale të sigurt për të pritur disa veçori të sigurisë dhe për të parandaluar që malware të shfrytëzojë dobësitë në sistemin operativ dhe të injektojë kodin me qëllim të keq. Për klientët e ndërmarrjeve, kjo siguron një shtresë shtesë sigurie.

Me Windows 11, Microsoft dëshiron ta bëjë VBS standarde si për makinat e konsumatorit ashtu edhe për ndërmarrjet/qeverinë. Për të qenë i qartë, VBS do të aktivizohet vetëm si parazgjedhje në instalimet e reja. Nëse kryeni një azhurnim në vend duke përdorur një ISO, përmes Asistentit të Instalimit të Windows 11, ose pasi t’ju ofrohet azhurnimi përmes Windows Update, VBS do të jetë i fikur nëse nuk është aktivizuar manualisht para fillimit të procesit të azhurnimit.

Burimi i dytë më i madh i bezdisë për adoptuesit e hershëm që bëjnë kalimin në Windows 11 do të jetë një seri gabimesh që ka të ngjarë të rregullohen në javët ose muajt e ardhshëm. Disa janë mjaft serioze për të degraduar përvojën tuaj, të tilla si një rrjedhje e kujtesës e lidhur me procesin e File Explorer që mund të hajë shpejt RAM -in tuaj në dispozicion.

Ky u zbulua nga përdoruesi i Reddit u/gyrohan269 dy muaj më parë, por nuk duket të jetë i fiksuar në ndërtimin e publikimit publik (22000.194). Normalisht, File Explorer – ose ndonjë proces tjetër për këtë çështje – duhet të lirojë hapësirën e caktuar të kujtesës pasi nuk është më e nevojshme ose vetë procesi është përfunduar.

Sidoqoftë, në Windows 11, File Explorer duket se varet nga pothuajse të gjithë RAM -in e ndarë sa herë që hapni një dritare të re. Kjo do të thotë që nëse punoni me shumë dritare të File Explorer të hapura, mbyllja e tyre lë mbeturina në kujtesën e sistemit që ka potencialin të ngadalësojë sistemin tuaj kur përdorni aplikacione të uritur për RAM, qofshin shfletues apo softuer produktiviteti. Ne ishim në gjendje ta përsërisim çështjen vetë, dhe kjo mund të ketë ndikim veçanërisht në makinat me më pak se tetë gigabajt RAM.