Zotëroni një CPU AMD Ryzen? Shkarkoni driverin më të fundit për ‘rregullime kritike të sigurisë’

foto

Nëse zotëroni një procesor AMD Ryzen, do të shihni një paketë të re të shoferit chipset në dispozicion që mbulon gati një duzinë platformash. Shënimet e lëshimit nuk janë aq të hollësishme, por AMD të paktën e bën të qartë se përmban “rregullime kritike të sigurisë” për teknologjinë e saj Platforma e Sigurisë së Përpunuesit (PSP).

Kjo i referohet pajisjeve të specializuara AMD është integruar në procesorët e saj për tetë vitet e fundit, përfshirë patate të skuqura më të fundit të saj Ryzen. Gjithashtu i referuar si AMD Security Technology, ai përbëhet nga një bashkëprocesor i bazuar në krahë me aftësi të ngjashme me Intel Management Engine (IME). Të dy trajtojnë funksione të ndryshme të nivelit të ulët.

Një pikë kritike në lidhje me këto teknologji është se AMD dhe Intel kryesisht e mbajnë sekret punën e tyre të brendshme, me sa duket për ta bërë më të vështirë për hakerët të çrrënjosin dhe shfrytëzojnë çdo dobësi me një qasje kaq të thellë në CPU dhe nënsistemet e tij. Ka pasur përpjekje për të mësuar më shumë rreth tyre, si PSPTool për të cilin Joel Hruska në ExtremeTech shkroi për disa vjet më parë.

Mjafton të them, nëse AMD lëshon një përditësim për të rregulluar të metat kritike të sigurisë brenda PSP -së së tij, duhet ta merrni atë (duke supozuar se zotëroni një sistem AMD). Siç vërejnë miqtë tanë në Tom’s Hardware, kjo potencialisht mund t’i referohet njërës ose të dy dobësive që AMD përmend në portalin e saj të sigurisë së produktit, që prekin të gjitha patate të skuqura Ryzen.

Njëra prej tyre titullohet Bypass-i i ruajtjes së kodit spekulativ dhe injektimi i vlerës me pikë lundruese, i cili nëse shfrytëzohet, mund të rrjedhë të dhëna që supozohet të mbahen larg syve të këqij. Tjetra është ekzekutimi kalimtar i qasjeve jo-kanonike, një e metë tjetër që mund të rezultojë në rrjedhje të padëshiruara të të dhënave.

Për të qenë e qartë, AMD nuk i përmend këto dobësi specifike në shënimet e saj të lëshimit, kështu që është e mundur që rregullimet e sigurisë të mos jenë plotësisht të lidhura. Edhe nëse është kështu, sidoqoftë, çdo gjë që shfrytëzon objektivat e drejtuesit të chipsetit konsiderohet “kritike”, kështu që ju do të jeni akoma të mençur të kapni paketën e përditësimit.

Shoferi i ri i chipset (versioni 3.08.17.735) gjithashtu përditëson drejtuesin MicroPEP të AMD me disa rregullime të gabimeve. Kjo ndihmon në menaxhimin e kalimeve midis gjendjeve të fuqisë dhe shpejtësive të orës.

Përdorues të shumtë në Reddit pretendojnë se kanë marrë tashmë të njëjtin drejtues PSP të përditësuar në këtë paketë chipset, nga Windows Update. Sidoqoftë, nuk dëmton instalimin e paketës së shoferit të chipset AMD, megjithëse ju mund të dëshironi të çinstaloni së pari drejtuesin tuaj aktual të chipset.

“Në shumicën e rasteve, procesi i thjeshtë i instalimit ose azhurnimit të drejtuesve të chipset AMD Ryzen mund të përfundojë pa probleme. Megjithatë, nëse ka pasur ndryshime të fundit në konfigurimin e harduerit të sistemit tuaj ose drejtuesit e chipset -it të instaluar aktualisht janë jashtëzakonisht të vjetëruar, atëherë rekomandohet për të çinstaluar drejtuesit ekzistues të chipset para se të instaloni paketën e re, “thotë AMD. “Kryerja e çinstalimit siguron një sistem të pastër dhe mund të ndihmojë në zvogëlimin e çështjeve ose konflikteve që mund të ndodhin me instalimin e ri.”

Ju mund t’i referoheni udhëzimeve të AMD-së se si të veproni më mirë për këtë (me pak fjalë, do të dëshironi të hyni në Panelin e Kontrollit dhe të çinstaloni përmes faqes Programet dhe Karakteristikat e Windows).

Sa i përket chipseteve të mbështetur. Lista e AMD përfshin WRX80 dhe TRX40 për procesorët Threadripper, dhe X570, B550, A520, X399, X470, B450, X370, B350 dhe A320 për procesorët kryesorë Ryzen.