A mund t’i besoni VPN-së tuaj të re? Ja një mënyrë e thjeshtë për të hetuar

foto

Ka shumë ofrues të cilësisë së lartë VPN atje, por ndonjëherë, kur jeni duke blerë për një shërbim të ri, dikush i ri mund të të tërheqë vëmendjen.

Ndoshta janë çmimet e ulëta. Ndoshta është lista e gjatë e veçorive, ose premtimet e mëdha se si ky VPN mund pjesën tjetër në pothuajse çdo mënyrë. Jeni shumë i tunduar të regjistroheni aty për aty, e megjithatë, diçka nuk shkon…

Ju keni të drejtë të jeni të kujdesshëm. Përdorni çdo VPN dhe po i besoni aktivitetet tuaja më të rëndësishme në internet. A duhet ta bëni vërtet këtë nëse është një ofrues i vogël që e keni zbuluar vetëm dhjetë minuta më parë dhe një kërkim i shpejtë në Google nuk ju jep asnjë informacion të dobishëm në sfond? Ne do të thoshim, ndoshta jo.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të përdorni ndonjëherë vetëm VPN-të më të njohura. Por nëse po shikoni dikë krejt të ri dhe nuk e keni idenë se kush e drejton kompaninë, kush qëndron pas saj, nëse është i sigurt apo një mashtrim total, atëherë ia vlen të bëni pak hetim. Në këtë artikull ne do të shpjegojmë se si mund të shikoni çdo ofrues, të mësoni më shumë rreth biznesit dhe të shihni nëse ky është një VPN që meriton besimin tuaj.

Filloni hetimet tuaja në faqen e internetit VPN, me çfarëdo që ju thotë ofruesi. Nëse ka një faqe Rreth nesh, lexoni atë, kërkoni emrat e themeluesve, kompanive, vendndodhjeve ose detaje të tjera identifikuese.

Kontrolloni gjithashtu faqet e Politikës së Privatësisë dhe Kushtet e Përdorimit. Ata ndonjëherë përdorin emra të ndryshëm kompanish, ndoshta duke ju dhënë kompaninë mëmë.

Për shkak se këto janë dokumente ligjore, ato mund t’ju tregojnë gjithashtu se cilat ligje kombëtare po ndjekin, një tregues se ku është i bazuar ofruesi. Kërkoni një rresht të tillë si “politika do të drejtohet dhe interpretohet në përputhje me ligjin e Seychelles”.

Bëni një vizitë në llogaritë e mediave sociale të ofruesit. Këto mund të kenë më shumë detaje rreth kompanisë.

Kërkoni adresat e emailit të kontaktit që nuk janë domeni i faqes së internetit të ofruesit. Në vend të support@suspectvpn.com, për shembull, ato mund të jenë suspectvpn@gmail.com ose suspectvpn@anothercompany.com. Nëse shihni një adresë të përgjithshme emaili nga Gmail ose një shërbim tjetër i madh, kryeni një kërkim në internet, zbuloni se ku tjetër përmendet. Nëse adresa përdor domenin e një kompanie tjetër, vizitojeni atë për të mësuar më shumë.

Provoni të futni domenin VPN në Wayback Machine për të parë se si dukej një ose dy vjet më parë. Është e mundur që ju të gjeni detaje të rëndësishme të kompanisë të cilat janë hequr që atëherë.

Nëse shërbimi juaj i synuar ka aplikacione VPN celulare, ia vlen të vizitoni faqet e tyre në Google Play dhe App Store. Këto shpesh kanë informacione të dobishme për një ofrues dhe ndonjëherë përfshijnë detaje që nuk do t’i gjeni në faqen e internetit.

Filloni duke shfletuar çdo faqe për çdo gjë që ju tregon më shumë për kompaninë. Cili është emri i zhvilluesit? A ka një lidhje uebsajti? Nëse ka një politikë privatësie, ku është pritur ajo? Cila është adresa e emailit të kontaktit?

Këto detaje nuk do të përputhen gjithmonë. Emri i zhvilluesit mund të jetë i ndryshëm nga VPN, për shembull. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një problem: VPN mund të mos ketë aftësinë për të zhvilluar një aplikacion iOS, ndoshta, kështu që ata po rishesin produktin e dikujt tjetër. Por gjithsesi vizitoni faqen e internetit të zhvilluesit dhe kërkoni emrin e tij në internet, vetëm për të parë se çfarë do të shfaqet.

Kryeni më shumë kërkime në ueb për çdo detaj tjetër të ri që keni zbuluar gjithashtu, veçanërisht adresat alternative të emailit të kontaktit. Ndonjëherë pronari i vërtetë i VPN-së do të përdorë të njëjtën adresë për të vendosur marka të shumta dhe rezultatet e kërkimit mund t’ju japin të dhëna të rëndësishme për atë që po ndodh.

Zbulimi se kush e regjistroi domenin e faqes së internetit të VPN-së tuaj mund t’ju drejtojë te pronari i tij i vërtetë. Futni atë (dhe çdo domen të lidhur që keni gjetur në faqet e dyqanit të aplikacioneve) në Who.is për të kërkuar të dhëna.

Si më parë, bëni një kërkim në internet për çdo emër të ri, kompani ose email kontakti që shihni në të dhënat e regjistrimit. Ata mund t’ju drejtojnë te njerëzit pas ofruesit, ose t’ju tregojnë se si janë të lidhur me VPN-të e tjera.

Ne shohim rregullisht emrat dhe adresat e postës elektronike të zëvendësuara me paralajmërime batanije “të mbajtura për arsye privatësie”. Mos lexoni shumë për këtë. Sigurisht, mund të nënkuptojë se dikush po përpiqet të mbajë sekret pronësinë e VPN-së. Por ata gjithashtu mund të kërkojnë të shmangin spamin, një problem i madh për të gjithë ata që regjistrojnë një domen.

Windscrib – një shembull i një ofruesi me reputacion të përsosur – përdor një shërbim privatësie për të mbajtur privatisht emailin e tij të regjistrimit, për shembull. Por kjo nuk do të thotë asgjë: është gjithashtu një VPN shumë e hapur, e sinqertë dhe private.

Të dhënat Who.is tregojnë gjithashtu se kur u regjistrua për herë të parë domeni, një detaj i vogël por interesant. Nëse uebfaqja thotë se VPN ka vite përvojë, por domeni u regjistrua muajin e kaluar, ky mund të jetë një problem.

Seksioni i Informacionit të Regjistruesit ju tregon se cila kompani po menaxhon gjithashtu domenin. Nëse kjo është GoDaddy, Namecheap ose ndonjë korporatë tjetër e madhe ndërkombëtare, nuk do t’ju tregojë shumë. Por nëse është dikush më i vogël, ndoshta një ofrues në Singapor ose Kinë, mund të japë një të dhënë për vendndodhjen reale të ofruesit.

Disa ofrues VPN janë shumë të mirë në fshehjen e identitetit të tyre të vërtetë dhe një hetim standard mund të mos dalë asgjë e dobishme. Por mos u dorëzoni ende: ne kemi disa truke të avancuara që mund të ndihmojnë…

Kërkimi i kundërt i IP i Hacker Target gjen faqe që ndajnë të njëjtin server në internet si domeni.

Ne e kemi përdorur këtë për të gjetur ofrues që presin shumë site të lidhura nga serveri i tyre i dedikuar. Ju mund të shihni faqen e internetit të kompanisë së pronarit të vërtetë, për shembull, së bashku me të gjitha faqet e tjera VPN që ata po drejtojnë.

Nëse asgjë tjetër, do të keni një ide se sa po shpenzon VPN për pritjen. Nëse ofruesi nuk po ndan me sajte të tjera, ka të ngjarë të përdorë një server të fuqishëm të dedikuar, gjë që është mirë; nëse po ndan me qindra URL të rastësishme, me siguri po përdor një pritje të lirë të përbashkët, gjë që është e keqe.

Lookyloo është një mjet i fuqishëm i mjekësisë ligjore në ueb, i cili shfaq të gjitha domenet që kontakton një faqe ueb kur ngarkon imazhe, skripte dhe më shumë.

Futni një URL VPN dhe ndonjëherë kemi gjetur lidhje me një domen tjetër të përdorur nga pronari i vërtetë i VPN-së, ose të paktën na drejton në drejtimin e duhur.

Por përsëri, edhe nëse kjo nuk ndihmon për të identifikuar se kush qëndron pas VPN, ka ende detaje të dobishme këtu. Nëse faqja lidhet me 27 faqe gjurmuese ose reklamash, për shembull, Lookyloo do t’ju njoftojë, dhe kjo mund të justifikojë injorimin e VPN-së vetë.