Apple nuk do të thyejë më Face ID në iPhone 13s të riparuar

foto

Apple thotë se do të tërhiqet nga plani i saj për të thyer Face ID në iPhone të riparuar në mënyrë të pavarur. Marrëdhënia shpesh e diskutueshme e kompanisë me komunitetin e riparimit u testua përsëri kur zëvendësimet “e paautorizuara” të ekranit të iPhone 13 filluan të rezultojnë në prishje të sistemeve Face ID. Një raport i ri nga The Verge thotë se Apple “do të lëshojë një përditësim të softuerit që nuk kërkon që ju të transferoni mikrokontrolluesin për të mbajtur funksionimin e Face ID pas një ndërrimi të ekranit.”


Industria dhe Apple, duke kundërshtuar ligjet e “të drejtës për të riparuar”.
Zëvendësimi i ekranit është riparimi më i zakonshëm i smartfonëve. Apple përfshiu një mikrokontrollues të ri në ekranin e iPhone 13 që çifton çdo ekran me komponentët e tjerë në telefon. Siç raportoi iFixit, nëse një dyqan riparimi i palës së tretë zëvendëson ekranin e iPhone 13, Apple do të çaktivizojë sistemin Face ID të telefonit.
Komuniteti i riparimit ka filluar ta quajë këtë trend të pjesë-varësisë “serializim”. Në thelb, çdo komponent i mbrojtur raporton një numër serial në OS dhe softueri mban gjurmët e numrave serialë që supozohet të ketë pajisja. Nëse ndërroni një pjesë, një nga numrat serial do të ndryshojë dhe sistemi operativ do të dijë për këtë. Në rastin e zëvendësimeve të ekranit të iPhone 13 të palëve të treta, telefoni do të thoshte: “Nuk mund të aktivizohet Face ID në këtë iPhone”.

Dyqanet e autorizuara të riparimit kanë akses në softuerin e pronarit të Apple që çifton një mikrokontrollues të ri ekrani me pjesën tjetër të telefonit për të riaktivizuar Face ID. Është e mundur që dyqanet e paautorizuar të ndërrojnë mikrokontrolluesit e ekranit, por kjo është një rritje dramatike e punës për riparimin më të zakonshëm të telefonit dhe kërkon një mikroskop dhe punë delikate të shkrirjes. Face ID në iPhone 13 është një komponent krejtësisht i ndryshëm nga ekrani, kështu që nuk ka asnjë justifikim të qartë për kyçjen e Face ID pas një ndërrimi të ekranit. Rezultati përfundimtar, megjithatë, sipas iFixit, ishte një “bllokim i paprecedentë” që “i jep Apple aftësinë për të miratuar ose mohuar çdo riparim individual”.

Pas një vale shtypi të keq, është “shmangur kriza” për komunitetin e riparimit. Do të ishte mirë nëse kjo nuk do të ishte kurrë një problem në radhë të parë, megjithatë.