Asteroidi me madhësinë e kështjellës së Disney-t mund të jetë pjesë e Hënës së Tokës – studim

foto

A ka Toka një hënë të dytë? Disa mund të sugjerojnë kështu. Asteroidi i njohur si Kamoʻoalewa është pothuajse sateliti më i qëndrueshëm i planetit për sa i përket orbitës së tij, por megjithëse ka të ngjarë të mos kualifikohet si hënë, në fakt mund të jetë një pjesë e jona, sugjeron një studim i ri.
I zbuluar në vitin 2016 nga shkencëtarët në Universitetin e Hawait, asteroidi, i quajtur gjithashtu 469219 (2016 HO3), e ka marrë emrin nga gjuha Havai dhe është një kombinim i fjalëve që do të thotë “the”, “fragment”, “e” dhe “të lëkunden.”
Vetë asteroidi është vetëm rreth 46 metra deri në 58 metra në diametër, i krahasueshëm në madhësi me Kullën e Anuar të Pizës në Itali ose Kalanë e Hirushes në Disney World. Si i tillë, ndërsa afërsia e tij me planetin ka bërë që ai të etiketohet një Objekt Pranë Tokës (NEO), ai nuk konsiderohet një Asteroid Potencialisht i Rrezikshëm (PHA), të cilët janë të paktën 140 metra në madhësi.

Por ajo që është veçanërisht interesante për të është orbita dhe marrëdhënia e saj me Tokën.
Kamoʻoalewa është përcaktuar si një asteroid i klasit Apollo, që do të thotë se orbita e tij rreth Diellit shpesh e vendos atë afër Tokës. Megjithatë, orbita e Tokës ka një efekt edhe mbi asteroidin. Në thelb, ai rrotullohet rreth Diellit më afër se Toka, por shpesh kalon jashtë orbitës së Tokës. Graviteti i planetit ndikon më tej teksa rrotullohet rreth rrafshit orbital të Tokës në atë që Qendra e NASA-s për Studime NEO në Laboratorin Jet Propulsion Paul Chodas e përshkroi si një lojë të bretkosës së kërcimit. Ky është një proces që ka ndodhur prej afro një shekulli dhe që pritet të zgjasë edhe shekuj të tjerë.

Është për këtë arsye që ai përmendet si “shoqëruesi i vazhdueshëm” i Tokës dhe konsiderohet shembulli më i mirë i një kuazi-sateliti.
“Latrat e asteroidit rreth Tokës lëvizin pak përpara ose prapa nga viti në vit, por kur ato lëvizin shumë përpara ose prapa, graviteti i Tokës është mjaftueshëm i fortë për të rikthyer lëvizjen dhe për t’u mbajtur mbi asteroidin në mënyrë që të mos endet kurrë më larg sesa rreth 100 herë distanca e hënës,” tha Chodas në 2016. “I njëjti efekt gjithashtu pengon asteroidin të afrohet shumë më afër se rreth 38 herë distanca e hënës. Në fakt, ky asteroid i vogël është kapur në një vallëzim të vogël me Toka.”

Toka ka një satelit të vërtetë, Hënën, dhe thuhet se ka pesë kuazi-satelitë të njohur. Prej tyre, Kamoʻoalewa është deri tani më i qëndrueshëm. Por duket se është shumë ndryshe nga asteroidët e tjerë.
Studimi i fundit, i botuar në revistën akademike Communications Earth & Environment, filloi në vitin 2016 dhe ekzaminoi asteroidin duke përdorur teleskopin e madh binocular dhe teleskopin Lowell Discovery për të krijuar një vështrim gjithëpërfshirës, dhe zbuloi se asteroidi është skuqur, duke iu referuar modelit të tij të veçantë të drita e reflektuar, e njohur edhe si spektër. Kjo në vetvete mund të mos jetë shumë e pazakontë, por sasia e skuqjes është shumë më e madhe se ajo që është parë në asteroidët e tjerë në sistemin e brendshëm diellor.

Çfarë mund të thotë kjo?
Ekziston një objekt tjetër në sistemin e brendshëm diellor që ka përputhjen më të mirë spektrale: Hëna.

Duke analizuar mostrat hënore të marra nga misioni Apollo 14, studiuesit zbuluan se ishte ndeshja më e afërt. Në thelb, kjo do të thotë se Kamoʻoalewa duhet të jetë shkëputur nga sipërfaqja hënore në një moment.
Por kjo ka një çështje tjetër, pasi është e mundur, por është edhe krejtësisht e paprecedentë.
“Kam shikuar çdo spektër asteroid afër Tokës në të cilin kishim akses dhe asgjë nuk përputhej,” tha në një deklaratë autori kryesor i studimit Ben Sharkey, një student i diplomuar në Universitetin e Arizonës, në lidhje me atë se si nuk ka NEO të tjerë të njohur që mendohet të janë shkëputur nga Hëna.

Të pasigurt në fillim dhe duke luftuar për tre vjet, studiuesit iu desh të bënin një tjetër vëzhgim të asteroidit. Sidoqoftë, COVID-19 mbylli teleskopët e nevojshëm për ta parë atë në prill 2020, duke u kushtuar atyre mundësinë për një vështrim tjetër. Kjo ishte e vështirë, pasi Kamoʻoalewa është jashtëzakonisht i dobët, 4 milionë herë më i zbehtë se ylli më i dobët i dukshëm në qiell. Është e pamundur ta shohësh atë pa teleskop.
Por në pranverën e vitit 2021, ata më në fund arritën të vëzhgonin Kamoʻoalewa dhe pjesët filluan të bashkoheshin.
Vëzhgimet mbështetën idenë se ajo u shkëput nga Hëna, dhe ka prova të tjera për ta mbështetur këtë. Sipas Renu Malhotra të Universitetit të Arizonës, i cili drejtoi pjesën e analizës së orbitës së studimit, një tjetër e dhënë është orbita.
Orbita e Kamoʻoalewa nuk është tipike për NEO-të e tjerë dhe është shumë e ngjashme me atë të Tokës, vetëm me një anim të lehtë.
“Ka shumë pak gjasa që një asteroid afër Tokës të llojllojshme të kopshtit të lëvizë spontanisht në një orbitë pothuajse satelitore si ajo e Kamoʻoalewa,” shpjegoi ajo. “Ai nuk do të qëndrojë në këtë orbitë të veçantë për shumë gjatë, vetëm rreth 300 vjet në të ardhmen, dhe ne vlerësojmë se ai mbërriti në këtë orbitë rreth 500 vjet më parë.”
Se si u shkëput nga Hëna mbetet një mister dhe laboratori i Malhotra aktualisht po punon për ta hetuar më tej.
Por ata nuk janë të vetmit të interesuar për këtë asteroid.
Kamoʻoalewa aktualisht është planifikuar të jetë një nga objektivat për misionin e planifikuar të Kinës ZhengHe. I vendosur të hidhet në treg në 2024-2025, ky problem robotik do të shkojë drejt Kamoʻoalewa dhe kometës 311P/PanSTARRS për të mbledhur mostra.
Kur këto mostra të kthehen përfundimisht, natyra e asteroidit mund të bëhet më e qartë.