Meteori i rrallë “Earthgrazer” fluturoi 186 milje mbi 3 shtete

foto

Vëzhguesit e qiellit në Xhorxhia dhe Alabama u trajtuan me një shfaqje të lavdishme të dritës këtë të martë kur një meteor i rrallë kullotës tokësor zmadhoi qiellin e natës.

Topi i ndezur i zjarrit u bë i dukshëm në orën 18:39. ET më 9 nëntor, dhe ishte aq e ndritshme sa disa vëzhgues të qiellit ishin ende në gjendje ta shihnin atë përmes qiellit pjesërisht me re, siç shpjegoi NASA Meteor Watch në faqen e saj në Facebook. Objekti u shfaq fillimisht mbi Taylorsville, Georgia, duke lëvizur në veriperëndim me 38,500 milje në orë (61,960 kilometra në orë) dhe në një lartësi prej 55 milje (89 km) mbi Tokë.

Gjuetarët e meteorëve ishin në gjendje të llogaritnin trajektoren dhe orbitën e objektit falë tre kamerave të meteorëve të NASA-s në rajon, por kërkohej një numër shtesë për shkak të gjatësisë befasuese të udhëtimit të tij nëpër atmosferën e Tokës.

Topi i zjarrit i parë mbi Xhorxhia dhe Alabama “ishte ajo që ne e quajmë një kullotë tokësore, në të cilën trajektorja e meteorit është aq e cekët saqë thjesht kalon nëpër atmosferën e sipërme për një distancë të gjatë”, sipas NASA Meteor Watch. Në raste të rralla, bartësit e tokës madje do të “kërcejnë” atmosferën dhe do të kthehen në hapësirë. Kjo nuk ndodhi në këtë rast, pasi meteori përfundimisht u shpërbë.

Ky meteor i veçantë hyri në atmosferën tonë në një kënd prej 5 gradë nga horizontali, sipas NASA-s, duke e lejuar atë të udhëtojë si një top zjarri për një distancë të gjatë. Siç shpjegoi postimi i NASA Meteor Watch në Facebook, “rruga e tij ishte aq e gjatë sa softueri ynë i automatizuar nuk mund të trajtonte të gjitha të dhënat”, kështu që ekipi ekzekutoi një kod tjetër analize mëngjesin tjetër dhe zbuloi se meteori nuk udhëtoi 91 milje (147 km). siç u raportua fillimisht, «por vetëm 300 kilometra në ajër». Llogaritjet e përditësuara vendosin pikën përfundimtare të udhëtimit të meteorit mbi Lufts, një qytet në Tenesin jugor. Pra, teknikisht, ky meteor fluturoi mbi tre shtete.

Për shkak se drita e meteorit u zbeh nga qielli me re, ekipi nuk ishte në gjendje të vlerësonte madhësinë e objektit. Megjithatë, është një “meteor i rrallë për ata që kanë fatin ta shohin atë”, siç shkruan NASA Meteor Watch.

Ky lloj i veçantë i fenomeneve astronomike është i rrallë, por vëzhguesit e qiellit në Karolinën e Jugut kapën një fenomen veçanërisht të gjatë më 14 maj 2014, kur një kullotë tokësor fluturoi 290 milje nëpër atmosferë përpara se të digjej.