Astronautët e NASA-s SpaceX Crew-2 po kthehen në Tokë

foto

Misioni i NASA-s SpaceX Crew-2 tani synon një kthim në Tokë jo më herët se ora 7:14 e mëngjesit EST të hënën, 8 nëntor, me një spërkatje në brigjet e Floridës. Anija kozmike Crew Dragon, e quajtur Endeavour, është planifikuar të zbresë nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor në orën 13:05. E diel, 7 nëntor, për të filluar udhëtimin për në shtëpi.

NASA do të shikojë misionin të shtunën, më 6 nëntor dhe do të sigurojë mbulim të dielën e misionit në Televizionin NASA, aplikacionin NASA dhe faqen e internetit të agjencisë.

Astronautët e NASA-s Shane Kimbrough dhe Megan McArthur, astronauti i JAXA (Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore) Aki Hoshide dhe astronauti ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës) Thomas Pesquet do të përfundojnë 199 ditë në hapësirë ​​në përfundim të misionit të tyre. Anija kozmike gjithashtu do të kthehet në Tokë me rreth 530 kilogramë harduer dhe hetime shkencore.

Endeavor do të zhbllokohet në mënyrë autonome dhe do të kryejë një manovër fluturimi për të fotografuar pjesën e jashtme të Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës. Pasi të përfundojë manovra, anija kozmike Crew Dragon do të synojë një spërkatje në një nga shtatë zonat e synuara të uljes në Oqeanin Atlantik ose Gjirin e Meksikës në brigjet e Floridës.

NASA dhe SpaceX kanë gjithashtu një mundësi rezervë për shkyçjen dhe spërkatjen e disponueshme të hënën, më 8 nëntor, nëse kushtet e motit nuk janë të favorshme për mundësinë parësore.

Ekipet e NASA-s dhe SpaceX do të përcaktojnë një vendndodhje kryesore dhe alternative të spërkatjes nga shtatë vendet e mundshme të uljes përpara kthimit, duke marrë parasysh motin, shpëtimin e ekuipazhit dhe operacionet e rikuperimit. Pika të tjera të vendimmarrjes ndodhin përpara shkyçjes, gjatë fluturimit të lirë dhe përpara se Crew Dragon të kryejë djegien e deorbitës.

NASA dhe SpaceX koordinohen ngushtë me Rojet Bregdetare të SHBA për të krijuar një zonë sigurie rreth vendndodhjes së pritshme të spërkatjes për të garantuar sigurinë për publikun dhe për ata që janë të përfshirë në operacionet e rikuperimit, si dhe ekuipazhin në bordin e anijes kozmike të kthimit.

Me rrëzimin e Crew-2 të hënën, më 8 nëntor, misioni i NASA-s SpaceX Crew-3 po synon nisjen jo më herët se ora 21:03. E mërkurë, 10 nëntor, në një raketë SpaceX Falcon 9 nga Kompleksi Launch 39A në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA-s në Florida. Për këtë mundësi lëshimi, Crew Dragon Endurance është planifikuar të ankorohet në stacionin hapësinor rreth orës 19:10. E enjte, 11 nëntor.

Crew-2 është i dyti nga gjashtë misionet e ekuipazhit të NASA-s dhe SpaceX për të fluturuar si pjesë e Programit Komercial të Ekuipazhit të agjencisë, i cili po punon me industrinë amerikane të hapësirës ajrore për të nisur astronautët në raketa dhe anije kozmike amerikane nga toka amerikane.

Programi Komercial i Ekuipazhit të NASA-s ka përmbushur qëllimin e tij për transport të sigurt, të besueshëm dhe me kosto efektive drejt dhe nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor nga SHBA përmes një partneriteti me industrinë private amerikane. Ky partneritet po ndryshon harkun e historisë së fluturimeve njerëzore në hapësirë duke hapur aksesin në orbitën e ulët të Tokës dhe Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës për më shumë njerëz, më shumë shkencë dhe më shumë mundësi komerciale. Stacioni hapësinor mbetet trampolina për hapin tjetër të madh të NASA-s në eksplorimin e hapësirës, duke përfshirë misionet e ardhshme në Hënë dhe, përfundimisht, në Mars.