Kur ishte hera e fundit që një asteroid goditi Tokën?

foto

Rreth 26,115 asteroidë kanë kaluar Tokën që nga viti 1990, sipas Qendrës së NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës.
Prej tyre, 888 kishin një diametër prej më shumë se një kilometër, duke i bërë ata dy herë e gjysmë më të gjatë se Empire State Building i Nju Jorkut.
Por kur ishte hera e fundit që një asteroid goditi Tokën?

Sipas shkencëtares së Laboratorit të Propulsionit Jet të NASA-s, Marina Brozovic, përgjigja varet nga përkufizimi juaj për t’u goditur nga një asteroid.
Asteroidë më të vegjël godasin Tokën pothuajse gjatë gjithë kohës, tha Brozovic në programin e NASA-s “Ne pyetëm një shkencëtar të NASA-s”. Megjithatë, për shkak të shkallës më të vogël të këtyre asteroideve, ata digjen në atmosferë, kështu që shumë prej tyre nuk arrijnë as në sipërfaqen e Tokës, dhe duke e bërë të pavlefshme ndikimin e pjesës tjetër.
NASA ka etiketuar çdo asteroid 140 metra ose më të madh që i afrohet planetit si Asteroid Potencialisht i Rrezikshëm (PHA), për shkak të mundësisë që ai të shkaktojë dëme katastrofike në Tokë.

Gjatë shekullit të kaluar, asteroidi më i rëndësishëm që ka goditur Tokën ishte ai në madhësinë e një ndërtese të vogël që fluturoi mbi Rusi në vitin 2013. Ai asteroid u shpërbë vetëm 20 km. mbi tokë, duke bërë që një numër i madh meteorësh të shpërndahen mbi qytetin rus të Chelyabinsk.
Por kur ishte asteroidi i fundit që shkaktoi një ndikim të madh në planetin tonë, duke lënë kratere në prag të tyre dhe duke shkaktuar sasi masive të shkatërrimit?

“Ne duhet të kthehemi shumë prapa në kohë për një ngjarje të tillë”, u përgjigj Brozovic. “Ato kratere të vjetra nuk janë të lehta për t’u dalluar.”
“Deri tani, ato janë të mbushura me sedimente ose mund të jenë në fund të oqeanit,” tha ajo.
Gjatë viteve të hershme të Tokës, planeti u bombardua furishëm nga asteroidë të lashtë masivë – 10 herë më shpesh sesa besohej më parë – dhe mund ta ketë vonuar planetin të mos jetë në gjendje të mbështesë jetën.
Megjithatë, edhe sot, asteroidët mund të kalojnë pranë Tokës pa e vënë re askush.
Në tetor, një asteroid kaloi pranë Tokës në vetëm 3000 kilometra larg nga sipërfaqja e planetit – më pak se një e katërta e diametrit të planetit – por askush nuk e vuri re deri më vonë.
Një tjetër asteroid, afërsisht 330 metra i gjatë, me madhësinë e Kullës Eifel, po shkon drejt Tokës në dhjetor, sipas gjurmuesit asteroid të NASA-s.