Teleskopi i NASA-s po mblidhet këtu

foto

Kur kthehesh në shtëpi nga puna, a pyet dikush ndonjëherë: “Si ishte dita juaj?” ose “Çfarë keni bërë në punë?

Ka rreth 200 njerëz në komunitetin tonë që mund t’u përgjigjen pyetjeve të tilla duke thënë: “Unë po ndihmoj për të zbuluar sekretet e universit”.

Ajo që po ndodh në Space Airborne Systems të L3 Harris në Gates është jashtë kësaj bote.

“Kjo është një nga objektet e vetme në botë që mund të bëjë atë që bëjmë ne,” tha Becky Borrelli, bashkëpunëtor teknik i L3 Harris.

Ajo që këta punëtorë vendas po bëjnë tani është testimi dhe montimi i teleskopit hapësinor romak Nancy Grace që do t’i ndihmojë shkencëtarët të eksplorojnë hapësirën si kurrë më parë: përtej sistemit tonë diellor deri në skajin e universit të vëzhgueshëm.

“Teleskopi Hapësinor Romak ka një sensor në të që do t’i lejojë të shikojë zona shumë më të mëdha të hapësirës se çdo gjë që kemi parë më parë. Nëse mendoni për Hubble – ky do të jetë i aftë për imazhe 100 herë më të mëdha se sa mund të mbledhë Hubble. ”, tha Borrelli.

“Ai gjithashtu ka një sensor në të që është i aftë të kërkojë ekzoplanete dhe energji të errët,” tha ajo.

Teleskopi Roman Nancy Grace është emëruar për astronomin e parë kryesor të NASA-s, i njohur si nëna e teleskopit Hubble. E reja do të zgjerohet në gjithçka që na ka mësuar Hubble.

“Ky është një mision vërtet emocionues për ne që të jemi pjesë e tij. Ne kemi 200 njerëz në fuqinë tonë punëtore këtu që po punojnë në teleskopin Romak të Hapësirës dhe është vërtet emocionuese të jesh pjesë e një programi që është kaq i njohur publikisht dhe që publiku është shumë i emocionuar”, tha Borrelli.

“Të jemi në gjendje t’u tregojmë miqve dhe familjes se ne kishim një pjesë në këtë është vërtet emocionuese për të gjithë ata që punojnë në të.

Një pjesë e kësaj pune është të sigurohet se romaku do të mbijetojë në mjedisin e tij të ri.

“Pra, pas meje është një nga dhomat tona të mëdha të provës – e aftë të shkojë në vakum – në temperatura shumë të ftohta. Kjo na lejon të vendosim pasqyrat dhe nën-amblemat tona, si dhe teleskopët tanë hapësinorë të montuar përmes testimit mjedisor që simulon mjedisin e hapësirës ”, tha Borrelli.

Një mision emocionues që nuk mund të ndodhte pa njohuritë dhe talentin e gjetur pikërisht këtu në Rochester.

“Është gjithashtu një mision vërtet sfidues. Ne mund të zgjidhim probleme vërtet të vështira çdo ditë. Dhe kjo është diçka që punonjësit tanë duan ta bëjnë,” tha Borrelli.

NASA shpreson të nisë Romanin në vitin 2027.

Punonjësit e L3 Harris në Rochester punuan gjithashtu në teleskopin hapësinor James Webb, i cili është planifikuar të lëshohet muajin e ardhshëm. Ndërsa duket thellë në hapësirë, do të shikojë gjithashtu miliarda vjet prapa në kohë.