Si të punoni me panelin Widget të Windows 11

foto

Windows 11 ka prezantuar një panel të ri Widgets, ku mund të keni qasje në një larmi informacionesh të përditësuar duke përdorur kutitë e temave të konfigurueshme (ato që Microsoft i quan karta informacioni). Përbëhet nga dy seksione: një pjesë kryesore që ofron pajisje shtesë për motin, sportin, fotot tuaja të fundit dhe tema të tjera të personalizuara, dhe një seksion lajmesh që ofron tituj të klikueshëm nga një sërë burimesh.

Ja se si të përfitoni sa më shumë nga miniaplikacionet aktuale të Windows 11.

Për të hyrë në widget, zgjidhni ikonën Widgets në shiritin e detyrave (është ai që duket si një katror i ndarë në seksione të bardha dhe blu). Ju gjithashtu mund të godisni çelësat Window + W ose, nëse keni një ekran me prekje, rrëshqitni nga e majta.

Me siguri do të shihni një shumëllojshmëri të widget -ve fillestarë që do t’ju japin informacion në lidhje me rezultatet e sportit, motin, çmimet e aksioneve dhe çdo imazh që mund të keni në llogarinë tuaj OneDrive. Ekziston gjithashtu një fushë kërkimi dhe një buton që ju lejon të shtoni pajisje të reja. Nën atë, ju mund të lëvizni poshtë për të gjetur një numër burimesh lajmesh.

Ka një sërë mënyrash për të ndryshuar panelin tuaj të miniaplikacioneve.

Për të lëvizur widget-et tuaja, shtypni gjatë në krye të një widget derisa të shihni një dorë të hapur. (Kjo është në krahasim me dorën “duke treguar”, e cila ju mundëson të klikoni në një lidhje.) Pastaj mund të ndryshoni pozicionin e saj në panel.
Për të ndryshuar madhësinë e një widget, hiqeni atë nga paneli juaj ose personalizojeni atë, klikoni në tre pikat në këndin e sipërm të djathtë. Zgjedhjet që shihni do të varen nga widget; për shembull, miniaplikacioni i motit mund të jetë i vogël, i mesëm ose i madh, dhe ju mund ta personalizoni atë për të vendosur një vendndodhje të paracaktuar dhe të punojë ose në Fahrenheit ose Celsius. Aplikacioni Photos, ndërkohë, ka vetëm madhësi të mesme ose të madhe dhe nuk ka personalizime të tjera.

Klikoni mbi emrin e widget -it në këndin e sipërm të majtë dhe do të çoheni në një faqe të veçantë ku mund të keni më shumë informacion – më shumë detaje mbi motin, për shembull, ose më shumë nga rezultatet më të fundit sportive.
Nëse dëshironi të shihni përzgjedhjen aktuale të widget -ave në dispozicion, klikoni në butonin “Add widgets” që është midis widget -eve tuaj dhe burimeve të lajmeve. Nuk është një listë e madhe tani-numërova 11, të gjitha në dispozicion janë të prodhuara nga Microsoft. Sidoqoftë, me shpresë, do të ketë shënime shtesë të palëve të treta që vijnë.

Seksioni i lajmeve është nën butonin “Shto widget”. Ai drejtohet nga një seksion “Tregimet kryesore” që nxjerr në pah disa tituj, të ndjekur nga histori individuale. Të dy vijnë me ikona të ngjashme me Facebook që mund t’i bashkëngjitni secilës histori (përfshirë gishtin lart, zemrën, “të befasuar”, “të menduar”, të trishtuar ose të zemëruar).

Përzgjidhni tre pikat pranë secilit titull dhe mund të shihni më shumë ose më pak histori të tilla, të fshehni histori nga ai burim, t’i ruani për më vonë (me fjalë të tjera, t’i shënoni në faqe), ose ta raportoni. Çdo histori e shënuar do të ketë një katror gri rreth këtyre tre pikave.

Butoni “Shto widget” ofron gjithashtu një lidhje (në këndin e poshtëm të majtë) që ju lejon të tregoni aplikacionit Widget për atë që jeni dhe nuk jeni të interesuar. (Mund të arrini në të njëjtin vend duke klikuar në tre pikat ngjitur me një lajm dhe zgjidhni “Menaxho interesat.”)

Sido që të jetë, do të përfundoni në faqen Microsoft Start – në thelb, faqja e cilësimeve për shfletuesin Edge. Duke përdorur skedën “Interesat e mia”, mund t’i tregoni Windows se çfarë lloj lajmesh dëshironi ose nuk dëshironi. Në anën e majtë të faqes, ju mund të zgjidhni nga kategori të tilla si Lajmet, Sportet, Udhëtimet, Shëndeti, etj .; ndërsa klikoni në secilën prej atyre kategorive, do të merrni një listë të temave specifike në dritaren kryesore. Për shembull, nëse zgjidhni “Argëtim”, mund të zgjidhni nga tema të tilla si “Të famshëm”, “Muzikë” ose “Libra”, ndër të tjera.

Skedat e tjera nga të cilat mund të zgjidhni përfshijnë “Profili” (i cili ju prezanton me atë që quhet “Komuniteti i Lajmeve të Microsoft”), “My Saves” (çdo histori që keni ruajtur), “History” (një listë historish që keni lexuar brenda 48 orët e fundit), dhe “Cilësimet e përvojës”. Ju mund të dëshironi ta vizitoni këtë të fundit: ju lejon të zgjidhni gjuhën e burimit tuaj (parazgjedhja është anglisht) ose të aktivizoni dhe çaktivizoni disa veçori, përfshirë ato ikona reagimi të ngjashme me Facebook. Ju gjithashtu mund të çaktivizoni disa nga kartat e informacionit bazë, siç janë financat ose moti.

Aktualisht, pajisjet e Windows 11 duket se janë më shumë një kuriozitet ose një mënyrë për të bërë një pushim të shpejtë sesa një mjet i vërtetë. Sidoqoftë, nëse dhe kur pajisjet e palëve të treta bëhen të disponueshme, paneli i widget-it mund të bëhet vërtet i dobishëm.