Brazili do të gjobisë përsëri Apple për mos përfshirjen e karikuesit me iPhone 13

foto

Rregullatori brazilian i mbrojtjes së konsumatorit thotë se do të lëshojë një gjobë tjetër për Apple për dështimin e saj për të përfshirë një karikues me iPhone 13 të ri.

Pas gjobitjes së Brazilit nga Apple me 1.9 milion dollarë për mos përfshirjen e një karikuesi me iPhone 12, kompania u detyrua të ofrojë karikues për këdo që e kërkon atë. Tani, rregullatori Procon-SP planifikon të bëjë të njëjtën gjë mbi iPhone 13.

Sipas botimit lokal TechTudo, gjoba prej 1.9 milion dollarë që u lëshua në mars 2021, ishte maksimumi i lejuar sipas ligjit brazilian. Gjoba është gjithashtu e kufizuar në mënyrën sesi nuk mund të aplikohet përsëri më pak se gjashtë muaj pas lëshimit.

Gjashtë muaj më vonë, Apple ka iPhone të ri dhe Brazili synon ta gjobisë përsëri kompaninë.

“Konsumatori tashmë ka shpresën se ai [sic] do të marrë ngarkuesin së bashku me telefonin e mençur,” tha drejtori ekzekutiv i Procon-SP Fernando Capez për TechTudo (në përkthim). “Prishja e kësaj rutine mund të nënkuptojë gjithashtu një rritje të pajustifikuar të çmimit.”

“Për shembull, ju e shisni pajisjen me karikues për X”, vazhdoi ai. “Atëherë ju shisni vetëm pajisjen për X, që do të thotë se kompania ka rritur çmimin.”

“Ne mund ta krahasojmë atë me shkuarjen në një supermarket,” tha Capez. “Konsumatori bleu një produkt 400 gram për 20 dollarë. Tani, i njëjti produkt vazhdon të kushtojë 20 dollarë R, por me 300 gram. Kompania mund të zvogëlojë sasinë, por është e nevojshme të vuloset ky informacion në paketim në mënyrë që konsumatori është i vetëdijshëm “.

Apple deklaron në faqen e saj të internetit se nuk ka ngarkues të përfshirë, por sipas autoriteteve braziliane, kjo nuk është e mjaftueshme. Në përkthim, Capez tha se ligji vendor i konsumatorit kërkon që një informacion i tillë të jetë “i dukshëm”, jo “i kamufluar”.

Procon-SP ka akuzuar më parë Samsung për shkeljen e të njëjtit ligj për konsumatorin, por nuk e ka gjobitur atë kompani dhe me sa duket nuk ka ndërmend ta bëjë. Capez thotë se Samsung evitoi gjobën duke rënë dakord të sigurojë karikues Galaxy S21 falas.

Raporti i TechTudo nuk është i qartë se si Samsung e bëri këtë duke shmangur gjobën, kur Apple në mënyrë të ngjashme siguroi ngarkues për gamën e iPhone 12 në vend.

Ekziston një situatë e ngjashme në Francë ku rregulloret lokale kërkojnë që Apple të përfshijë EarPods me tela me të gjitha modelet e iPhone.