Çfarë do të ndodhte me trupin e njeriut në vakumin e hapësirës?

foto

Imagjinoni që jeni një astronaut që eksploron hapësirat e mëdha të hapësirës dhe – oh oh! — ju jeni hedhur aksidentalisht nga blloku i ajrit të anijes suaj. Çfarë do të ndodhte me trupin tuaj nëse do të ekspozohej ndaj vakumit të hapësirës nëse nuk do të vishnit një kostum hapësinor?

Gjëja e parë që duhet të theksohet është se shumë përshkrime të Hollivudit të këtij skenari janë të tepruara. Ato tregojnë njerëz, të pambrojtur nga helmeta apo kostume hapësinore, që shpërthejnë ose ngrihen në çast deri në vdekje. Në realitet, efektet do të ishin të njëjta, por më pak të ekzagjeruara.

Një astronaut që noton pa një kostum në hapësirë nuk do të mbijetonte, por vdekja e tyre do të ndodhte brenda disa minutave, jo brenda sekondave, dhe do të ishte një dalje e zymtë, me lëngje trupore të valë dhe një hundë dhe gojë gati të ngrirë.

Hapësira është një vakum pa ajër – që do të thotë se, ndryshe nga Toka, nuk ka atmosferë dhe asnjë presion të ushtruar nga molekulat e ajrit. Presioni atmosferik përcakton temperaturat në të cilat lëngjet vlojnë dhe bëhen të gazta. Nëse presioni i ushtruar nga ajri jashtë një lëngu është i lartë, pasi është në nivelin e detit në Tokë, është më e vështirë që flluska gazi të formohen, të ngrihen në sipërfaqe dhe të ikin. Por për shkak se praktikisht nuk ka presion atmosferik në hapësirë, pika e vlimit të lëngjeve ulet ndjeshëm.

“Siç mund ta imagjinoni, duke qenë se 60% e trupit të njeriut përbëhet nga uji, ky është një problem serioz,” tha për Live Science Dr. Kris Lehnhardt, një mjek i mjekësisë hapësinore operacionale të NASA-s. Në mungesë të presionit, uji i lëngshëm në trupin tonë do të vlonte – duke u shndërruar menjëherë nga një lëng në një gaz. “Në thelb, të gjitha indet e trupit tuaj që përmbajnë ujë do të fillojnë të zgjerohen,” tha ai.

Disa njerëz në fakt janë ekspozuar ndaj vakumeve thuajse dhe kanë mbijetuar për të treguar përrallën. Në vitin 1966, një inxhinier i hapësirës ajrore në NASA, Jim LeBlanc, po ndihmonte për të testuar performancën e prototipeve të kostumeve hapësinore në një dhomë masive vakum. Në një moment të testit, zorra që ushqente me ajër nën presion në kostumin e tij u shkëput. “Ndërsa u pengova mbrapsht, munda të ndjeja pështymën në gjuhën time që fillonte të flluskonte pak para se të humbisja ndjenjat, dhe kjo është gjëja e fundit që mbaj mend,” kujtoi ai në episodin e serisë dokumentare “Moon Machines” të vitit 2008 “The Space Suit”. .”

Formimi i flluskave të gazit në lëngjet trupore, i njohur si ebullizëm, ndodh gjithashtu te zhytësit në ujë të thellë, të cilët dalin shumë shpejt, sepse kalojnë nga një mjedis nënujor me presion të lartë në presion të ulët në sipërfaqen e ujit. Për astronautët pa kostum, gjaku që rrjedh nëpër vena vlon më pak se uji në inde, sepse sistemi i qarkullimit të gjakut ka presionin e tij të brendshëm, por ebulizmi masiv në indet e trupit do të rezultonte me shpejtësi. Një përmbledhje e vitit 2013 në revistën Aerospace Medicine and Human Performance që shqyrtoi ekspozimet e mëparshme ndaj vakumeve te kafshët dhe njerëzit zbuloi se ata humbën vetëdijen brenda 10 sekondave. Disa prej tyre më pas humbën kontrollin e fshikëzës dhe sistemit të zorrëve, dhe ënjtja në muskujt e tyre ngushtoi rrjedhën e gjakut në zemrat dhe trurin e tyre, pasi muskujt e tyre të zgjeruar vepronin si një bllokues avulli.

“Asnjë njeri nuk mund t’i mbijetojë kësaj – vdekja ka të ngjarë në më pak se dy minuta,” tha Lehnhardt.

Sipas librit të të dhënave të bioastronautikës të NASA-s, vakuumi i hapësirës do të tërhiqte gjithashtu ajrin nga mushkëritë tuaja, duke ju bërë që të mbyteni brenda pak minutash. Pas daljes së një fluksi fillestar ajri, vakuumi do të vazhdojë të tërheqë gazin dhe avujt e ujit nga trupi juaj përmes rrugëve të frymëmarrjes. Zierja e vazhdueshme e ujit do të prodhonte gjithashtu një efekt ftohës – avullimi i molekulave të ujit do të thithte energjinë e nxehtësisë nga trupi juaj dhe do të bënte që pjesët afër hundës dhe gojës gati të ngriheshin. Pjesa tjetër e trupit tuaj do të ftohet gjithashtu, por do ta bënte këtë më ngadalë sepse nuk do të ndodhte aq shumë avullim.

Siç tha astrofizikanti Paul Sutter për Forbes, temperatura është një masë e sasisë së energjisë që duhet të lëvizin atomet dhe molekulat – dhe për shkak se hapësira është pothuajse bosh, nuk ka shumë për të lëvizur fare, duke e bërë atë “të ftohtë”. Kjo gjithashtu do të thotë se nuk ka materie në hapësirë ​​për të transferuar nxehtësinë. Megjithatë, një person mund të ngrijë nga avullimi i ujit të trupit të tij dhe humbja e ngadaltë e nxehtësisë nëpërmjet rrezatimit që buron nga trupi i tij.