Një eklips pothuajse total i Hënës

foto

Një eklips hënor ndodh kur Dielli, Toka dhe Hëna rreshtohen në mënyrë që Hëna të kalojë në hijen e Tokës. Në një eklips total hënor, e gjithë Hëna bie në pjesën më të errët të hijes së Tokës, të quajtur ombra. Në këtë eklips, deri në 99.1% e diskut të Hënës do të jetë brenda ombrës së Tokës.

Shikimi më i mirë do të jetë pikërisht në kulmin e eklipsit, më 19 nëntor në orën 9:03 UTC/4:03 AM EDT/1:03 PDT. Kjo pjesë e eklipsit është e dukshme në të gjithë Amerikën e Veriut, si dhe në pjesë të mëdha të Amerikës së Jugut, Polinezisë, Australisë Lindore dhe Azisë verilindore.

Gjatë eklipsit, Hëna lëviz nëpër pjesën perëndimore të konstelacionit Demi. Grumbulli i yjeve Pleiades është në të djathtën sipër, dhe grupi Hyades – duke përfshirë yllin e ndritshëm Aldebaran, syri i demit – është në pjesën e poshtme të majtë. Këtu janë disa këshilla të tjera për shikimin e qiellit për muajin nëntor.

I njëjti fenomen që e bën qiellin tonë blu dhe perëndimet tona të kuqe, bën që Hëna të kthehet në të kuqe gjatë një eklipsi hënor. Quhet shpërndarja e Rayleigh. Drita udhëton në valë dhe ngjyra të ndryshme të dritës kanë veti fizike të ndryshme. Drita blu ka një gjatësi vale më të shkurtër dhe shpërndahet më lehtë nga grimcat në atmosferën e Tokës sesa drita e kuqe, e cila ka një gjatësi vale më të madhe. Drita e kuqe, nga ana tjetër, udhëton më drejtpërdrejt nëpër atmosferë. Kur Dielli është sipër, ne shohim dritë blu në të gjithë qiellin. Por kur Dielli po perëndon, drita e diellit duhet të kalojë nëpër më shumë atmosferë dhe të udhëtojë më larg para se të arrijë në sytë tanë. Drita blu nga Dielli shpërndahet dhe drita e kuqe, portokalli dhe e verdhë me gjatësi vale më të madhe kalon nëpër të.

Gjatë një eklipsi hënor, Hëna bëhet e kuqe sepse e vetmja dritë e diellit që arrin në Hënë kalon nëpër atmosferën e Tokës. Sa më shumë pluhur ose re në atmosferën e Tokës gjatë eklipsit, aq më e kuqe do të shfaqet Hëna. Është sikur të gjitha lindjet dhe perëndimet e diellit të botës janë projektuar në Hënë.