Apple apelon për të vonuar ndryshimin në pagesat e App Store

foto

Gjyqtari që kryesoi çështjen Apple kundër Epic u mbështet kryesisht nga gjiganti i teknologjisë, përveç në një fushë: Ajo vendosi që Apple duhet të lejojë zhvilluesit të drejtojnë përdoruesit në sistemet e tjera të pagesave brenda aplikacioneve të tyre. Çdo ndryshim që kompania duhet të bëjë në rregullat e App Store për t’u përshtatur me këtë duhet të jetë në fuqi deri më 9 dhjetor, ose kështu gjykatësi fillimisht vendosi. Por tani, Apple ka paraqitur një njoftim apeli (PDF përmes CNBC) duke kërkuar qëndrim në urdhër, i cili mund të shtyjë aftësinë e zhvilluesve për të ofruar mjete alternative të pagesës edhe një vit më shumë.

Në apelin e saj, Apple shkroi se “tashmë ka ndërmarrë hapa konkretë dhe specifikë në drejtimin e treguar nga opinioni i Gjykatës-përfshirë këtu duke rënë dakord për të eleminuar ndalimin e komunikimeve të synuara jashtë aplikacionit”. Gjiganti i teknologjisë argumentoi se “do të ishte një përdorim i dobët i burimeve” për të kërkuar që ai të respektojë urdhrin për shkak të “procesit gjyqësor pothuajse të pashmangshëm” nga Epic në lidhje me fushëveprimin e pajtueshmërisë së tij. “Nuk ka asnjë arsye për të shpenzuar burime,” tha ajo, duke shtuar se “një qëndrim do të ruante status quo -në ndërsa procesi i apelit përparon drejt përfundimit.”

Lejimi i zhvilluesve të shtojnë lidhje brenda aplikacionit me opsionet e pagesës së jashtme do të ishte një ndryshim i madh për kompaninë. Fillimisht u largua Fortnite nga App Store kur Epic u ofroi blerësve zbritje dhe pagesa falas nëse bëjnë blerjet e tyre direkt nga zhvilluesi. Menjëherë pas kësaj, gjiganti i teknologjisë hoqi gjithashtu mjetet e zhvilluesit të Epic. CEO i Epic Tim Sweeney ndau komunikimet mes dy palëve në shtator, ku gjiganti i teknologjisë tha se nuk do të lejonte që Fortnite të kthehej në App Store derisa të shteronin të gjitha apelimet gjyqësore. Procesi mund të zgjasë pesë vjet.

Sipas një analize të mëparshme nga CNBC, App Store kishte shitje bruto prej rreth 64 miliardë dollarë në vitin 2020. Apple zakonisht merr një ulje prej 30 përqind nga blerjet e aplikacioneve, edhe pse kohët e fundit e uli atë në 15 përqind për të gjitha aplikacionet që fitojnë më pak se 1 milion dollarë një vit. Dhënia e mjeteve zhvilluesve për të pranuar mënyra alternative të pagesës mund t’i kushtojë kompanisë miliarda. Siç vëren Bloomberg, megjithatë, gjyqtari që dha urdhrin nuk përmendi në mënyrë specifike se kompania nuk mund të ngarkojë zhvilluesit një komision për pagesat e bëra jashtë App Store. Nëse Apple do të kërkojë akoma nga zhvilluesit një prerje, mbetet për t’u parë, megjithëse do të ishte një ndërmarrje komplekse nëse vendos ta bëjë këtë.

Hearingshtë caktuar një seancë dëgjimore për kërkesën e Apple për të ndaluar urdhrin më 16 nëntor, por pritet të zhvendoset procedura në 2 nëntor.