Procesori Intel Core i9-12900K çipi më i shpejtë, ia kalon AMD Ryzen 9 5950X

foto

Standardet më të fundit të procesorit Intel Core i9-12900K Alder Lake kanë dalë jashtë dhe patate të skuqura QS tregojnë performancë shumë më të shpejtë me një fije të vetme sesa Rocket Lake ndërsa ofrojnë performancë shumë-bërthamore në të njëjtin nivel me procesorët kryesorë të AMD Ryzen 5000.

Ndërsa ne kemi parë tashmë disa standarde të procesorit Intel Core i9-12900K Alder Lake, kjo është hera e parë që po marrim rezultate nga një çip QS që duhet të ofrojë performancë më të mirë dhe stabilitet të përgjithshëm. Testet u kryen në një motherboard B660 së bashku me kujtesën DDR4-3600 në modalitetin Gear 1. Standardet u zbuluan në Bilibili dhe u vunë re nga HXL.

CPU Intel Core i7-12700K do të ofrojë 8 bërthama Golden Cove por do të shkurtojë bërthamat Gracemont në 4. Kjo do të rezultojë në gjithsej 12 bërthama (8+4) dhe 20 fije (16+4). P-bërthamat (Golden Cove) do të funksionojnë në një frekuencë bazë prej 3.6 GHz dhe një frekuencë maksimale të rritjes deri në 5.0 GHz me 1-2 bërthama aktive dhe 4.7 GHz me të gjitha bërthamat aktive ndërsa E-bërthamat (Gracemont) do funksionojnë në 3.8 GHz në 1-4 bërthama dhe deri në 3.6 GHz kur të gjitha bërthamat janë të ngarkuara. CPU do të ketë 25 MB cache L3 dhe vlerat TDP ruhen në 125W (PL1) dhe 250W (PL2).

Para se të kaloni në metrikën e performancës, thuhet se Intel Core i9-12900K arriti kulmin në 250W në testin e stresit të modalitetit AVX2 gjatë funksionimit në temperatura 108C. Duket se Intel ka dhënë edhe një herë efikasitetin e energjisë dhe ka shkuar me një qasje brutale për të trajtuar CPU-të Ryzen Zen 3 të AMD. Gjithashtu thuhet se ka pasur ndonjë problem me Thermal Velocity Boost në motherboard-in specifik B660 dhe frekuenca maksimale që është arritur është 5.1 GHz (4.9 GHz P-Core & 3.7 GHz E-Core). Performanca u vlerësua në Windows 11, por përdorimi i BIOS -it më të mirë dhe DDR5 DRAM do të rezultonte në një performancë pak më të mirë.

Pra, duke ardhur te standardet, ne së pari kemi rezultatet e CPU-z ku Intel Core i9-12900K është 20% më i shpejtë në një fije të vetme dhe pothuajse në të njëjtin nivel me AMD Ryzen 9 5950X. Mos harroni se AMD Ryzen 9 5950X ka fije 33% më të larta se anija kryesore e Intel. Në Cinebench R20, çipi Alder Lake ofron edhe një herë një rritje të performancës 20% në një performancë me një fije të vetme dhe të ngjashme në standardet me shumë fije.

Kjo është një shfaqje shumë e mirë e performancës që CPU-të e Alder Lake të Intel duhet të ofrojnë, veçanërisht në departamentin me një fije megjithatë, ato temperatura të larta dhe numrat e fuqisë janë diçka për t’u shqetësuar. Intel Core i9-12900K pritet të dalë me pakicë në rreth 550 dollarë amerikanë, gjë që do ta bëjë atë 250 dollarë më të lirë se MSRP e Ryzen 9 5950X dhe e njëjta MSRP e Ryzen 9 5900X. Mund të jetë një opsion bindës, por do të kërkojë shumë pajisje ftohëse dhe energjie të nivelit të lartë për ta trajtuar atë.

CPU-të e Alder Lake Desktop të Intel do të kenë kontrollues memorie DDR5 dhe DDR4 dhe pllakat amë të serisë 600 do të vijnë gjithashtu me opsione specifike DDR5/DDR4. Pllakat amë të nivelit të lartë do të ruajnë DDR5 ndërsa ofertat më të zakonshme do të hapin gjithashtu mbështetje për DDR4. Formacioni i CPU -së Intel Alder Lake pritet të nisë në Nëntor së bashku me platformën përkatëse Z690 dhe pajisjet e kujtesës DDR5.